Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: prosze o pomoc!

Mieszany widok

Olympia
    Guest

Domyślnie prosze o pomoc!

Przepraszam, ze zaśmiecam forum, ale to moj jedyny sposób, zeby zasięgnąć jakiś konkretnych informacji (bo ich natłok w Internecie mnie przeraża). Otóż wybieram się po raz pierwszy w Bieszczady na 5 dni. Moim celem nie sa raczej piesze wyprawy. Chciałabym spędzić czas w spokoju, zobaczyć jakieś ciekawe miejsca, pospacerować itd. Będę we wsi Hoczew niedaleko Soliny I Polańczyka. Czy ktoś mógłby mi poradzić gdzie można się tam (Solina, Polańczyk i okolice) udac na spacer w jakies ładne zakątki albo co w ogóle będąc tam po raz pierwszy powinnam zobaczyć? Zwiedzanie kościołów i takich tam raczej odpada. Albo moze jakies punkty widokowe (o ile nie trzeba sie wysoko wspinać :D ). Czy rejs statkiem po Jeziorze Solińskim to dobry pomysł? Proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie!

Domyślnie Odp: prosze o pomoc!

nie wiem czy wydarzenia kulturalne Cię interesują (o ile mozna je tak nazwać), ale własnie w Hoczwi w dniu 15 sierpnia (nie wiem kiedy będziesz) będzie koncert Golców :P (więcej info: bieszczadzkielato.eu)

od siebie gorąco polecam Soline - gdy pierwszy raz ją widzialem, to nie mogłem uwierzyć, ze takie widoki mamy u siebie (wiadomo cudze chwalicie bla, bla, bla... :P)

a jak interesują Cię jakies imprezki itp, to zajrzyj tutaj, w kalendarzu masz w miarę wszytsko wyszczególnione co odbywa się w poszczegolnych dniach...

jesli chodzi o jakieś widoki, to niestety nie mogę nic więcej poradzić, więc niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą :)

Olympia
    Guest

Dzięki dobry człowieku.:) Do Soliny na pewno się udam! A co do Golców to szkoda, bo właśnie 15 wracam do domu. :(

Chciałabym też zobaczyć ten wodospad Stare Sioło, o którym było w którymś temacie. Nie jest chyba bardzo daleko.

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Stare Sioło jest dość daleko i nie jest wg mnie zbyt efektowne: ot leci sobie albo (teraz) ciurka woda z góry na dół z betonowymi przepustami w tle... Duzo blizszy i ładniejszy jest Czartów Młyn (dojście od drogi Baligród- Wołkowyja) auto zostawia sie koło pierwszego brodu od strony Wołkowyi. proszę postudiowac mape:) z łatwych punktów widokowych polecam Holicę w paśmie Żukowa (dojście od Uherzec albo od parkingu/pola namiotowego na grzbiecie) jest tam miejsce na ognisko i platforma widokowa. Prócz tego łatwe jest wejście na szczyt kamieniołomu na Kozińcu w Bóbrce
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

sturnus
    Guest

no to wybierz się za Lesko na Kamień Leski!

pozdrawiam

Olympia
    Guest

Super! Bardzo dziękuję. Właśnie o takie miejsca mi chodzi. :)

edit: W czy w te miejsca, o których piszecie mogę się normalnie wybrać bez przewodnika jako że zupełnby amator ze mnie :( ??
    Ostatnio edytowane przez Olympia ; 05-08-2009 o 13:20

Olympia
    Guest

Jeszcze mam takie pytanie czy jeśli jestem niezaprawiona w pieszych wedrówkach to pokonanie szlaku Przełęcz Wyżnia-Połonina Wetlińska wchodzi w grę??

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Wejście czarnym szlakiem to wg czasu mapowego, a więc średniego czasu szarego Kowalskiego, około 2 godzin. Kilkuletnie dzieciaki przeganiałem tam i dały radę, więc jeśli nie męczy Cię spacer, czy kilkugodzinne latanie po galeriach handlowych, to dasz radę

Dasz radę bez przewodnika, dobra mapa Ci wystarczy.

Do Czartów Młyna Jabol dał Ci namiary, lubię tam wracać, ostatnio z aparatem. Kilka fotek zobaczysz tu:

http://picasaweb.google.com/vm2301

Pozdrawiam:)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)