Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 112

Wątek: Uzdrowisko w Czarnej?

Domyślnie Odp: Uzdrowisko w Czarnej?

Kończąc wątek o galerii powiem tak: z zasady jedynym kryterium oceny jest gust. Z moich wieloletnich doświadczeń wynika ,że trudno sprostać wymaganiom wszystkich i z zasady tym się nie kierujemy. Prezentujemy prace ludzi z którymi jesteśmy zaprzyjaźnieni albo to co nam sie podoba.
    W pewnym sensie jest to Galeria autorska ,która ostatnio stała się raczej otwartą pracownią ceramiki.
    Co do oświetlenia to WPKrzysztofie coś innego musiało ci świecić bo akurat w sobotę prąd był odłączony ze względu na modernizację ...oświetlenia ,które jest trochę niewystarczające zwłaszcza jeśli jest taka ulewa jak w sobotę. Nie ma możliwości żeby włączone były tylko trzy lampki świecą albo wszystkie albo żadna.

To tyle jeśli ktoś chce rozpocząć wątek o galerii to w innym miejscu.
    Teraz trochę informacji o Czarnej :
    W Czarnej występuje bogactwo wód mineralnych, odkrytych przy okazji eksploatacji ropy naftowej w tutejszej kopalni (kilkadziesiąt odwiertów). Analiza wód trzeciorzędowych z fliszu (okolice Czarnej) wykazała dużą mineralizację o charakterze solanki. Są to głównie solanki jodkowe zbliżone swoim składem chemicznym do krynickiego „Zubera”, które mają szczególne znaczenie w leczeniu balneologicznym. Głębsze poziomy wodonośne wykazują jeszcze silniejsze zmineralizowanie. Poza tym występują liczne wody, które można zaklasyfikować jako wodorowęglanowo – chlorkowo – sodowe, bromkowe, jodkowe i borowe o bardzo zróżnicowanym stopniu mineralizacji.

Duże znaczenie w gospodarce gminy odgrywa również turystyka. Występuje tu i wciąż rozwija się baza noclegowa i żywieniowa- pensjonaty, domy wycieczkowe, kwatery
    prywatne, schroniska, pola namiotowe, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i bary.
    Łącznie gmina oferuje turystom prawie 300 miejsc noclegowych, w tym 179 całorocznych.
    Rocznie korzysta z nich około 3500 turystów.
    Baza turystyczna rozwinęła się w oparciu o atrakcje turystyczne licznie występujące na terenie gminy. Należą do nich: urozmaicona rzeźba terenu, szlaki turystyczne umożliwiające uprawianie turystyki pieszej, liczne zabytki - cerkwie w Czarnej, Bystrem, Rabem, Żłobku, Polanie i Michniowcu. Szczególnie atrakcyjne i dynamicznie rozwijające się są miejscowości położone nad Zalewem Solińskim. Głównym ośrodkiem turystycznym w tym regionie jest Chrewt. Powstało tu wiele ośrodków wczasowych głównie z domkami kempingowymi, pola namiotowe, kąpielisko umożliwiające uprawianie sportów wodnych.
    W centrum wsi Czarnej Górnej działa w sezonie Galeria „Barak”, w której wystawione są przede wszystkim prace miejscowych artystów: rzeźba, malarstwo ( w tym ikony), ceramika, metaloplastyka, tkactwo, wikliniarstwo. Jak na tak niewielką – pod względem zaludnienia - Gminę działa w Czarnej duża grupa artystów malarzy, rzeźbiarzy, twórców ceramiki, metaloplastyki, tkactwa i wikliniarstwa.
    Gminny Ośrodek Kultury powstał w 1981 roku. Obecnie jest samorządowym ośrodkiem kultury i obejmuje swoją działalnością teren Gminy Czarna.
    http://www.czarna.bip.info.pl/dokume...678&idmp=4&r=r
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Franczak ; 07-09-2009 o 20:34 Powód: takie tam

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
    Co do oświetlenia to WPKrzysztofie coś innego musiało ci świecić bo akurat w sobotę prąd był odłączony ze względu na modernizację ...oświetlenia ,które jest trochę niewystarczające zwłaszcza jeśli jest taka ulewa jak w sobotę. Nie ma możliwości żeby włączone były tylko trzy lampki świecą albo wszystkie albo żadna.
    Faktycznie, pogoda w sobotę była deszczowa, było dość pochmurno. Krzysztofie - lampek precyzyjnie nie liczyłem. Jeżeli poczułeś się dotknięty to przepraszam. (Po cholerę pisałem o tym oświetleniu - sam jestem zły na siebie za to). Ciekawe co mi świeciło w oczy?

Jeszcze raz przepraszam i życzę powodzenia.
    Sapere aude.

Cytat Zamieszczone przez wp.krzysztof Zobacz posta
    Faktycznie, pogoda w sobotę była deszczowa, było dość pochmurno. Krzysztofie - lampek precyzyjnie nie liczyłem. Jeżeli poczułeś się dotknięty to przepraszam. (Po cholerę pisałem o tym oświetleniu - sam jestem zły na siebie za to). Ciekawe co mi świeciło w oczy?

Jeszcze raz przepraszam i życzę powodzenia.
    Niby za co?

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Brawo Krzysztof F. sprowadzaj na właściwy temat!
    Wp.krzysztof odpłynąłeś... a tak dobrze Ci szło.
    Turyści skupcie się na temacie... brak weny?... brak pomysłów?
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
    Brawo Krzysztof F. sprowadzaj na właściwy temat!
    Wp.krzysztof odpłynąłeś... a tak dobrze Ci szło.
    Turyści skupcie się na temacie... brak weny?... brak pomysłów?
    Wiem, poprawię się. Nobody's perfect
    Sapere aude.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Ja nie wiem ale to jakis absurd jest. Albumy ze zdjęciami, szlaki architektury, opisane w przewodnikach w kilku językach, ochy, achy, że tylko w bieszczadach takie cerkwie a na remont obiektów nie ma????? Smutne to naprawdę. Tyle ludzi się tam przewija w sezonie i poza też. Może postawić jakąś fontannę przy tych cerkwiach. Ludzie chętnie wrzucają pieniądze do fontanny. Może się coś uzbiera.

..a furtka w Liskowatem związana czerwoną wstążką...może dla odczynienia uroku?...

Na forum od
    02.2008

Czyżby wątek padł bo skończyły się pomysły Forumowiczom?
    Forum ma 410 aktywnych ludków bez 50 będzie tyle co Sejm i wena się już wyczerpała, więc co mają powiedzieć i wymyśleć radni z Gminy Czarna, których jest kilkudziesięciu?
    Krzysztofie, czas zwijać manele czy jeszcze będziemy walczyć?
    -----------------
    benevole lector

Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
    Czyżby wątek padł bo skończyły się pomysły Forumowiczom?
    Forum ma 410 aktywnych ludków bez 50 będzie tyle co Sejm i wena się już wyczerpała, więc co mają powiedzieć i wymyśleć radni z Gminy Czarna, których jest kilkudziesięciu?
    Krzysztofie, czas zwijać manele czy jeszcze będziemy walczyć?
    Może wzorem drogi do Sękowca napisać list do władz gminy?

Na forum od
    02.2008

Krzysztofie, jest to pomysł dobry. Musimy tylko usystematyzować czego od Gminy Czarna chcemy/oczekujemy jako turyści, przejezdni i okazjonalnie odwiedzający tereny i samą stolicę gminy.
    Jako założyciel wątku podaj termin zamknięcia zgłaszania tematów po którym zabierzemy się za pisanie pisma.
    To moja propozycja, co Ty na to?
    -----------------
    benevole lector

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)