Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 112

Wątek: Uzdrowisko w Czarnej?

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Uzdrowisko w Czarnej?

i dobrze że wyjaśniłeś że :
    Gmina, co do zasady, nie może prowadzić działalności gospodarczej
    bo wcześniej pisałeś
    Tak więc zacznijcie od porządnego pola namiotowego.(....) I uważam, że to jest w zasięgu finansowym i organizacyjnym tego samorządu.

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Szanowny Donie ! Wszystko się zgadza.

O ile pamiętam, rolę i zadania gmin z ustawy - to jest to głównie zaspokajanie zbiorowych potrzeb lokalnej społeczności.

Między innymi zaś sprawy:
    1. ładu przestrzennego, gospodarki nieruchomościami, ochrony środowiska i przyrody oraz gospodarki wodnej (gmina ma tutaj kompetencje w przeznaczenie terenu pod taką inwestycję, wydanie warunków zabudowy itp)
    2. gminnych dróg, ulic, mostów, placów oraz organizacji ruchu drogowego (gmina może zaprojektować i wybudować drogę do takiego campingu)
    3. wodociągów i zaopatrzenia w wodę, kanalizacji, usuwania i oczyszczania ścieków komunalnych, utrzymaniu czystości i porządku oraz urządzeń sanitarnych, wysypisk i unieszkodliwiania odpadków komunalnych, zaopatrzenia w energię elektryczną i cieplną oraz gaz (gmina może na własny koszt wykonać stosowane uzbrojenie terenu w media - tak jak uzbraja tereny pod inwestycje czy budownictwo mieszkaniowe)
    4. kultury, w tym bibliotek gminnych i innych instytucji kultury oraz ochrony zabytków i opieki nad zabytkami (Promocja lokalnych twórców, ble ble ble)
    5. kultury fizycznej i turystyki, w tym terenów rekreacyjnych i urządzeń sportowych (całe pole do popisu dla lokalnego samorządu)
    6. targowisk i hal targowych (jakiś jarmark regionalny ? - też można pod tym paragrafem przygotować teren, halę, oświetlenie, wszystko)
    7. zieleni gminnej (?)
    8. porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli oraz ochrony (?) przeciwpożarowej i przeciwpowodziowej,
    9. utrzymania gminnych obiektów i urządzeń użyteczności publicznej oraz obiektów administracyjnych (?)
    10. promocji gminy (jeszcze jeden paragraf pod który można podciągnąć przynajmniej niektóre wydatki związane z organizacją takiego przedsięwzięcia)
    11. współpracy z organizacjami pozarządowymi (a może jakiś pomysł na zaplecze turystyczne w ramach Euroregionu Karpaty i trochę kasy z UE :))))
    12. współpracy ze społecznościami lokalnymi i regionalnymi innych państw (szlak turystyczny - trzy granice w pobliżu. Unia na takie sprawy kasę da na pewno)

Generalnie chodzi o to, że gminy nie mogą prowadzić działalności gospodarczej, której celem podstawowym i jedynym jest - zarabianie pieniędzy.
    Jeżeli jednak da się to "podciągnąć" pod zaspokajanie szeroko rozumianych potrzeb lokalnej społeczności, bądź też poprawę jakości życia, promocję regionu, walkę z bezrobociem, ochronę środowiska itp - to nie ma żadnych przeszkód prawnych. No już takim najbardziej klasycznym przykładem jest przygotowanie i uzbrojenie przez gminy terenu pod przyszłe inwestycje (drogi, media, infrastruktura). I jeszcze chodzą i szukają inwestorów na tak przygotowany teren. Tak jak napisałem powyżej - to raczej kwestia pomysłu i chęci niż przeszkód formalnych.
    Sapere aude.

Generalnie z tego co napisałeś wszystko przed nami;-) Gmina może np prowadzić pole namiotowe jako taki gminny MOSiR czyli zakład budżetowy.
    A tak poza tym to w niedzielę dożynki !

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Krzysztofie - ja na Waszym (tzn Czarnianinów czy jakoś inaczej bo nie wiem) postawiłabym na najbardziej pewny target na swiecie - tj dzieci. Nawet tu na forum sporo ludzi pyta dokąd z dziećmi i tak szczerze mówiąc to owszem są takie miejsca ale rozsiane i właściwie można tam spędzić najwyżej dwie godziny ale nie cały dzień. Czarna jest doskonałym miejscem na takie centrum (ale jakos fajnie pomyślane - po bieszczadzku).

Bieszczadnik Awatar Jarek L
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    Bardzo daleko od Bieszczadow...

Apropo's powyzszego artykulu - czy w Bystrym nie mieszka nikt z TOnZ? A moze ktos z Towarzystwa moglby przeszkolic kilka osob w Bystrym albo Michniowcu, i jakos wspolnie mozna byloby roztoczyc opieke nad cerkwia?
    Pare lat temu bylem w Bystrym i nie bylo rady, zeby wejsc do cerkwi. Ciekaw jestem jak to wyglada w pobliskim Michniowcu, kto trzyma klucze do tamtejszej cerkwi?

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

W Michniowcu jest inna sytuacja.Tam cerkiew jest czynnym kościołem z nabożeństwem w kazdą niedzielę.Kto ma klucz nie wiem dokładnie (albo wiem,ale moge się mylić).Kościół jest sprzątany itp.czyli zupełnie inne losy mają te dwa zabytkowe obiekty,przepiękne zresztą architektonicznie.

Bieszczadnik Awatar Jarek L
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    Bardzo daleko od Bieszczadow...

Dziekuje za wyjasnienie. Moze byloby z korzyscia dla cerkwi w Bystrym, gdyby ja wziela pod opiekuncze skrzydla parafia w Michniowcu? Tylko co na to mieszkancy Bystrego powiedza?

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Michniowiec należy do parafii w Czarnej!

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Cerkiew w Bystrem to ciekawy temat. Zasadniczo jest stale zamknięta. Mnie ilekroć tam byłem nigdy nie udało się wejść do środka.

Tak strzelam: gdyby spróbować przywrócić jej jakikolwiek wystrój, dogadać się np. z Muzum w Sanoku na udostępnienie jakiejś ekspozycji ikon (skądinąd wiem że np. w Urzędzie Celnym w Przemyślu zalegają setki jeśli nie tysiące ikon zabranych przemytnikom - nikt ich nie chce), posadzić tam jakiegoś emeryta, którego obecność usystematyzowałaby godziny otwarcia cerkwi, dodatkowo człowiek kasowałby za bilety od ludzi chcących zobaczyć i tym samym wesprzeć tę cerkiew.
    W sezonie ta cerkiew mogłaby być fajnym "must see" dla turystów.

Albo: jak zasugerował ten artykuł - wpuścić tam lokalnych artystów. Niech zrobią sobie galerię, jednocześnie dbając o powierzone im mienie. To, że sprzedadzą swoje dzieła będzie ich wynagrodzeniem.

Co do pola biwakowego. Mam znajomego, który kiedyś próbował zarobić na polu namiotowym. Oczywiście popłynął. Rzecz w tym, że jego błąd i pewnie większości próbujących polegał na tym co opisała Iza. Pole biwakowe to nie tylko połać trawy. To także kuchnia(e), zaplecze sanitarne z ciepłą wodą dostępną cały czas, pralki (tak pralki :D), lodówki, infrastrukutura dla camperów (woda/prąd/ścieki) itd itp. Na sukces takiego pola często pracuje się latami (widziałem to na kempingu w Słowenii gdzie właściciel często w sezonie zastanawiał się jak rozepchać namioty i campery by wsadzić gdzieś ten "401" namiot). Nie widzę szczerze mówiąc tutaj gminy jako podmiotu w tym biznesie. Bardziej chyba sprawdziłaby się gmina jako organ wspierający coś takiego - może zwolnieniem z podatku od gruntu, jakimś poręczeniem przy kredycie, albo inną formą pomocy. Myślę, że jest sporo lokalesów, którzy mogliby poświęcić swój czas, grunt i zdrowie by prawdziwy kemping powstał.
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    (skądinąd wiem że np. w Urzędzie Celnym w Przemyślu zalegają setki jeśli nie tysiące ikon zabranych przemytnikom - nikt ich nie chce),
    Dobrym przykładem jest muzeum ikon w Supraślu k. Białegostoku,tam są prawie wyłącznie ikony z przemytu.Cena biletu to dycha, ale cały czas tłum zwiedzających (nie w weekend,poniedziałek był).Zwiedzałem w tym roku,polecam.
    Ostatnio edytowane przez Browar ; 04-09-2009 o 21:45
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)