Idea uzdrowiska w Czarnej (licząc od czasu mojego zamieszkania w niej) sięga roku 1992 kiedy to Stowrzyszenie Kultury Ziemi pod przywódctwem Bogdana Schutterle'go wygrało konkurs organizowany przez Polską Fundację Kultury i otrzymało grant za projekt , który zakładał powstanie zakładu leczniczego oraz bazy noclegowej w pokojach wynajmownych u mieszkańców. Duża kasa jak na tamte czasy poróżniła osoby zaangżowane w projekt do tego stopnia ,że B.Schutterly po bezceremonialnej nagonce na niego musiał szukać szczęścia w okolicach Brzeska gdzie mieszka do dziś i robi to co lubi czyli działa społecznie. Stowarzyszenie się rozpadło a jakąś kontynuacją idei stowarzyszenia jest nasza działalność. Następne stowarzyszenie "Nasz Bieszczadzki Dom"(nie wiem czy nie pomyliłem nazwy) nawet nie rozpoczeło działalności ,kolejne Bieszczadzkie Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych "Besida" powstałe w 2005 r realizowało kilka projektów (Bieszczadzkie Ceramidła, Zjazd na nieByle Czym itp) ale władzom to przeszkadzało i nic prawie nie zostało z zapału społecznego. Jako,że najbardziej byłem zaangażowany w działania ceramiczne i widziałem (nadal widzę) w nich szansę na zaistnienie Czarnej pośród innych miejsc w Bieszczadach napiszę kilka słów o tym przedsięwzięciu. Idea była taka żeby stworzyć miejsce gdzie mozna by było poznawać różne techniki ceramiczne (docelowo miało być kilka pieców ceramicznych o róznych konstrukcjach i przeznaczeniu) ale też wytapianie szkła, kowalstwo, fireshow i inne rzeczy kojarzące się z ogniem ..jedzenie też;-).Oprocz działań czysto praktycznych zakładaliśmy ,że na przyszłą edycję ceramideł wykombinujemy kilka fimów o ceramice (mało kto wie ,że pierwszy fim A.Wajdy był o ceramice Iłżeckiej) i zrobimy pokaz a oprócz tego sympozjum o ceramice pokuckiej...ku...wa komu to przeszkadzało. Trochę o tym tu mozna poczytać : http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,2847344.html i tu http://wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/120316.html
Docelowo miał to być rodzaj pikniku( trwającego ok tygodnia) podczas ,którego można było fajnie spędzić czas i poznać ceramikę od "kuchni". Komu to ku..wa przeszkadzało? ano są kurduple moralne ,które we wszystkich działaniach niezależnych widzą zagrożenie dla swoich przyciasnym rozumków. To co miało być w Czarnej jest tu http://www.ceramic-center.eu/cca/index.html zrobili to ci sami ludzie ,którzy zaangażowali się w Czarnej. Ja już w Czarnej nie zamierzam nic robić (poza galerią) przeniosłem swój zapał do Lutowisk gdzie rozumieją potrzebę współdziałania ze stowarzyszeniami. Wiem ,że trochę wylewam z siebie ale to pokazuje ,że od czasów ,które opisał Darek nic nie drgnęło w mentalności władz gminy. Pewnie uda mi się zmontować grupę ceramików ,którzy będą chcieli cos działać ale nie będzie to w Czarnej -przynajmniej dopóki ciasne rozumki będą u władzy.
Jeśli chodzi o uzdrowisko to odsyłam do ustawy http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_str...ka01092005.pdf
Art. 2.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) lecznictwo uzdrowiskowe - zorganizowaną działalność polegającą na udzielaniu
świadczeń opieki zdrowotnej, prowadzoną w uzdrowisku przez zakłady lecznictwa
uzdrowiskowego przy wykorzystaniu warunków naturalnych, takich jak:
a) właściwości naturalnych surowców leczniczych,
b) właściwości lecznicze klimatu, w tym talassoterapia i subterraneoterapia oraz
właściwości lecznicze mikroklimatu
- a także towarzyszące temu zabiegi fizykalne;
2) gmina uzdrowiskowa - gminę, której obszarowi lub jego części został nadany status
uzdrowiska w trybie określonym w ustawie;
3) uzdrowisko - obszar, na terenie którego prowadzone jest lecznictwo uzdrowiskowe,
wydzielony w celu wykorzystania i ochrony znajdujących się na jego obszarze
naturalnych surowców leczniczych, spełniający warunki, o których mowa w art. 34
ust. 1, któremu został nadany status uzdrowiska;
Art. 34.
1. Status uzdrowiska może być nadany obszarowi, który spełnia łącznie
następujące warunki:
1) posiada złoża naturalnych surowców leczniczych o potwierdzonych właściwościach leczniczych na zasadach określonych w ustawie;
2) posiada klimat o właściwościach leczniczych potwierdzonych na zasadach
określonych w ustawie;
3) na jego obszarze znajdują się zakłady lecznictwa uzdrowiskowego i urządzenia
lecznictwa uzdrowiskowego, przygotowane do prowadzenia lecznictwa
uzdrowiskowego;
4) spełnia określone w przepisach o ochronie środowiska wymagania w stosunku do środowiska;
5) posiada infrastrukturę techniczną w zakresie gospodarki wodno-ściekowej,
energetycznej, w zakresie transportu zbiorowego, a także prowadzi gospodarkę
odpadami.
2. Status obszaru ochrony uzdrowiskowej może być nadany obszarowi, który
spełnia łącznie warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 2, 4 i 5.
Tak więc było to zwyczajne pieprzenie spowodowane zapewne wcześniejszymi informacjami o Polańczyku i SPA. Ciekawe tylko dlaczego dziennikarz nie zwrócił wójtowi na to uwagi.
Jeśli zaś chodzi o atrakcje Czarnej to niewątpliwie nie mnie to oceniać(i nie obrażę się) ale na pierwszym miejscu napewno jest cerkiew -zwłaszcza dla grup autokarowych- a potem wiadomo co;-) .Ludzie odwiedzający Czarną maja różne potrzeby dla niektórych np atrakcją jest nagrywanie na video miejscowej żulii dla innych "szał" zakupów. Ja sam jesli gdzieś wyjeżdżam to najbardziej lubię wchodzić w interakcje z ludźmi i to uważam za największą atrakcję poza oczywiście galeriami (nie handlowymi) i pracowniami artystów, zabytkami, muzeami itp.