Michale, bardzo się cieszę żeś do tematu podszedł z subtelnością, bo gorszego się obawiałem (podejścia). Pianę bijemy... na bezy:)
Uzdrowisko to temat zastępczy do czegoś szerszego o Czarnej. Ta miejscowość jest na przelocie i tego nie zmieni nawet postawienie kilkudziesięciu garbów na drodze, zawsze taka będzie. O podwyższenie swojego miejsca w turystyce bieszczadzkiej, jak i w każdej dziedzinie, trzeba walczyć. Awans wymaga treningu (czytaj pracy), nakładów finansowych, pasji i samozaparcia w dążeniu do celu. Odpuszczasz to spadasz i przestajesz się liczyć. To staje się już regułą we wsiach i miasteczkach. Słaby gospodarz, słabe społeczeństwo mogą tylko obserwować jak sąsiednie, całkiem podobne miasteczko lub wieś pięknieje i się bogaci. Wystarczy spojrzeć jak potrafią wykorzystywać fundusze unijne i jak aktywizują społeczeństwo.
Turystyka to zarówno nakłady jak i zyski.
Michale, ja też zakładam "że miejscowi potrafią sami najpierw coś pokazać i wymusić na urzędasach pewne działania" bo bym tutaj, w tym temacie, nic nie pisał, gdybym tej wiary nie miał.
Michale, piszesz "trzy osoby" i wsparcie z forum to za mało" i znowu masz rację, ale...
Na początku był tylko Krzysztof, kilku próbuje jakoś(!) pomóc, sami na razie działamy bez składu i ładu pokazując co źle, co warto zmienić, czego brak a co już jest. Liczę, że hamulcowych, tak jak w walce z dziurami na drodze do Zatwarnicy, nie będzie i z tych "trzech" zrobi się nas więcej i to nie tylko z Forum a i z miejscowych też.
Na razie trwa dyskusja, spokojna wymiana poglądów i spojrzeń na temat. Z czasem może zrodzą się jakieś postulaty a daj boże miejscowi "wymuszą na urzędasach pewne działania". My turyści swoje 5 groszy też przecież możemy dorzucić, bo i o nas idzie tutaj gra, my przecież mamy tutaj zostawić dudki. Jeśli ich nie będą chcieli to pójdziemy tam gdzie chcą te walory.
Według mnie, Czarna i piękna okolica zasługuje na to.
I tak jeszcze dodam, ale już nawiązując do wcześniejszego wątku... w Czarnej nawet nie ma godnego(!) pola namiotowego, ba... chyba nawet "niegodnego" nie ma.

:)
Odpowiedz z cytatem