Zaczynamy macać temat?... rzucajmy konkretne propozycje, dajmy tematy na talerzu...
Krzysztof pokazuje jurajski park, WUKA harasimiadę, a co konkretnie może Czarna zrobić?
Popatrzmy, minęło pięć lat i żaden pomysł nie wypłynął więc nie można już bawić się w podpowiadanie przez analogię do innych tematów, pokażmy konkretne pomysły z różnych sfer. Czy to będzie sfera kulturalna, czy historyczna, czy turystyczna czy może jeszcze inna.
Niewątpliwym atutem Czarnej, z mojego punktu widzenia(!), jest:
- pokazanie ścieżki dydaktycznej "śladami ropy naftowej", ona jest już w jakiejś formie, ale trzeba ją powiekszyć o Polanę Ostre i o punkty, które są znane nielicznym, gdzie są jeszcze pozostałości po jej wydobyciu, gdzie jeszcze naocznie można zobaczyć ją w ziemii, można wystąpić o dotację z funduszy unijnych na ten cel, pięknie opisać miejsca na tablicach i historię tej ropy na nich, zrobić miejsca postojowe itp.
- zrobienie szlaku idącego na wschód przez wszystkie miejsca ciekawe (nie będę ich wymieniał bo jest ich sporo), ale tak by można ten szlak w dobrym miejscu przerwać i na drugi dzień kontynuować, nie wiem jaka jest procedura wyznaczania szlaków ale podobnież(?) jest jakiś macher od tego w Gminie Czarna z PTTK, niech błyśnie inwencją i ruszy głową a może też i skonsultuje się z nami... pisać chyba umie,
- akcja kulturalna... jest przeciez potencjał w ludziach, którzy są z Czarnej i okolic, mają artyzm w sercu, umyśle, w dłoniach i wiem, że Ci ludzie mają jakąś wewnętrzną predyspozycję do działania na tym polu. Skrzyknijcie się kiedyś w jednym miejscu, w jednym czasie, usiądźcie przy naparze z melisy lub lipy, zróbcie jakiś projekt autorski i dajcie go do Gminy, może stwórzcie stowarzyszenie, klub wsparcia... no nie wiem. Trzeba jednak zakopać anse niczym akty pańszczyźniane (z takim samym przesłaniem, że kto je odkopie to...) i patrzeć na cel jaki przyświeca. Krzysztof, WUKA co wy na to?... znam tylko Was więc przepraszam, że tylko Was wymieniam z imienia,
- wątek historyczny Czarnej... a może(?) odszukać legendy i stworzyć coś na wzór Orelca, legendy działają na umysł wielu ludziom a i z miejscami fajnie się kojarzą. Tutaj pytanie do Forumowiczów i Admina... są jakieś legendy związane z Czarną i okolicą?
Tyle.... ale na razie. :)

Odpowiedz z cytatem