- Pozory mylą - jak powiedział jeż, schodząc ze szczotki ryżowej
- Pozory mylą - jak powiedział jeż, schodząc ze szczotki ryżowej
Serdecznie pozdrawiam
Stały Bywalec.
Pozdrawia Was także mój druh
Jastrząb z Otrytu
Anegdoty historyczne
Z książek o tematyce historycznej:
Niemcy byli bardzo kiepskiego mniemania o wartości militarnej żołnierzy włoskich.
Marszałek Keitel melduje Hitlerowi:
- Mein Führer, Włochy przystąpiły do wojny!
- Wyślijcie 3 dywizje, to na ich pobicie w zupełności wystarczy.
- Ależ mein Führer, pan mnie nie zrozumiał! Włochy walczą po naszej stronie!
- Aaa, to zmienia postać rzeczy. Wyślijcie koniecznie 7 dywizji. Na pomoc.
W latach 40., jeszcze nawet w pierwszej połowie 1944 r., dużo niemieckich kobiet i dzieci w obawie przed masowymi bombardowaniami wyjeżdżało daleko na wschód Niemiec, do Prus Wschodnich.
Inga pyta się Helgi tam się wybierającej:
- Nie boisz się? A jak tam dotrą Ruscy i cię zgwałcą?
- Trudno. Wolę mieć Ruska na brzuchu niż Amerykańca albo Angola nad głową.
Podczas wojny bardzo obniżyła się jakość niemieckich produktów spożywczych, głównie z braku odpowiednich komponentów. Dotyczyło to również piwa, a przecież Niemcy są wielkimi piwoszami.
Pewien niemiecki chłop, po skosztowaniu zakupionego na kartki piwa, tak się zdenerwował z powodu jego wstrętnego smaku, że prawie wszystko przelał do nieoznaczonego naczynia szklanego i zawiózł do analizy w laboratorium wiejskiej lecznicy weterynaryjnej.
Po kilku dniach otrzymał wynik analizy:
- Pański koń cierpi na cukrzycę.
A teraz z opowiadania mojej śp. matki (w chwili wybuchu II w. św. mającej 14 lat).
Włochy napadły na Grecję, lecz zamiast błyskotliwego zwycięstwa armia włoska zaczęła dostawać od Greków ciężkie baty. Wg dowcipu krążącego w okupowanej Polsce, Mussolini wysłał do Hitlera rozpaczliwy telegram następującej treści:
Tutto perdutto! [po włosku: wszystko przepadło].
Per Greco bandito
Kupero obito!
Benito.
Ostatnio edytowane przez Stały Bywalec ; 06-12-2025 o 12:08
Serdecznie pozdrawiam
Stały Bywalec.
Pozdrawia Was także mój druh
Jastrząb z Otrytu
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki