Od jutra w Bieszczadach!
Przepraszam wszystkich, którzy musieli czekać ponad 3 lata!
Za PRL-u szybciej się wydawało książki
Mam nadzieję, że forma wynagrodzi oczekiwanie.
Pozdrawiam
Od jutra w Bieszczadach!
Przepraszam wszystkich, którzy musieli czekać ponad 3 lata!
Za PRL-u szybciej się wydawało książki
Mam nadzieję, że forma wynagrodzi oczekiwanie.
Pozdrawiam
Ale to wersja bez cenzury?
A poza Bieszczadem?
Pozdrawiam
bertrand236
To jest pełna wersja opracowana na nowo z oryginalnego maszynopisu.
Przy wydaniu także posiłkowaliśmy się fragmentami rękopisu. Jest nieco obszerniejsza (ok. 15 %) niż poprzednie wydanie. Są to fragmenty, które w 1981 roku zapewne usunęła cenzura i ówczesna redakcja książki.
W tym wydaniu "cięcia" redakcyjne były minimalne i dotyczą głównie powtórzeń, które się zdarzały. Zabiegi redakcyjne też były ograniczone do minimum.
Poza tym książka jest opatrzona drobnymi przypisami, które wyjaśniają i niekiedy prostują ewidentne pomyłki Autora oraz posłowiem od Córki Autora i kilkudziesięcioma ilustracjami.
Ponieważ w piątek wysłaliśmy ją do odbiorców hurtowych w Polsce to trafi do księgarni zapewne w ciągu kilku dni.
Na razie jest tylko na "jedynie słusznym" serwisie aukcyjnym w internecie.
No i w Bieszczadach:
Lesko (BOSZ)
Ustrzyki Dolne (Księgarnia na Rynku)
Lutowiska (U Biesa i Czada)
Ustrzyki Górne (kiosk Ruch)
Przełęcz Wyżniańska (punkt kasowy BdPn na parkingu, tanio!)
Wetlina (sklep ABC)
Cisna (kiosk Ruch)
Rajskie (gosp. agro. Rajski Gościniec)
Wołkowyja (sklep spoż. p. Siuciaka - ten drugi od krzyżówki)
Polańczyk (kiosk RUCH koło Apteki)
Solina (kiosk z pamiątkami po "tej" stronie zapory - ten na kołach J.Joniaka, tanio!)
Pozdrawiam i miłej lektury
Pochwale się... Widziałem Barszcza w sklepie w Sanoku... przywiózł "Na dnie..."
Produkty Ruthenusa można kupować w ciemno...: zawsze ładnie wydane i zawsze ciekawe pozycje. "Na dnie" warto kupić kilka egzemplarzy bo kiedyś będzie można sprzedać znacznie drożej... to dopiero drugie wydanie! Zdjęcia archiwalne, mapy zdjęcie lotnicze... Brakuje mi w tej książce tylko posłowia co zostało dodane, a co było cenzurowane i dlaczego.
Kiedyś robiąc licencje na sprzedawanie Bieszczadów Stanisław O. polecił swym adeptom sztuk lingwistycznych żeby przeczytali to dzieło. Ja się skusiłem i nie żałowałem. To taka książka nr 2 o Bieszczadach, którą należy mieć w swojej biblioteczce i czasami wrócić do niej żeby zrozumieć trochę historię Bieszczadów XX w. (książki nr 1 nie wymienię bo niektórzy nazwaliby mnie faszystą, lub komunistą). Pawłusiewicz uczy szacunku do Bieszczadów w sposób dziś już anachroniczny, naiwny... Te wspomnienia czyta się jak mit, legendę o starych lepszych czasach, o złotym wieku. Nawet komuniści są fajni a UPA są źli... w tej książce jest jasny podział: co dobre, a co złe, dlatego trzeba odrzucić na chwilę swoją wiedzę na temat historii Bieszczadów i kupić w całości sagę Pawłusiewicza, wtedy czyta się tą książkę najlepiej.
Czytałem I wydanie. Teraz czytam drugie i też mi brakuje wiedzy na temat różnic, coby porównać. Niestety nie mam I wydania. Książkę gorąco polecam.
bertrand236
Jak na razie, nie widzę jej na www.merlin.pl
...też polecam !! właśnie niecierpliwie czekam , aż poczta dostarczy mi ją z odległych Biesów...
Barszczu mógłby się w końcu postarać, aby www.ruthenus.pl obsługiwał również klientów zagranicznych, aby można było płacić kartą lub przez PayPal jak na www.merlin.pl.
TAK .POPIERAM !!!!....a mnie właśnie 15 min.temu listonosz przytargał książke, więc WIEM co będę dziś wieczorem porabiał
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki