Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: zdjecia z czasow przedcyfrowkowych

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie zdjecia z czasow przedcyfrowkowych

http://picasaweb.google.com/buba.dawno.temu

udalo mi sie ostatnio przeniesc na komputer zdjecia z czesci wyjazdow w latach 2001-2006, ktore dotychczas siedzialy tylko ukryte w zakurzonych albumach i rzadko ogladaly swiatlo dzienne jakosc zdjec jest do niczego ale do wspomnien wystarczy.

mimo ze tak malo czasu minelo czesc zdjec ma juz wartosc historyczna: nie ma juz chatki na obnodze czy na carynskim w bieszczadach, chatki studenckiej w sopotni czy wielu PTSMow polnocno-wschodniej polski. Rowniez niektorzy uczestnicy dawnych wyjazdow sa juz zbyt "dorosli" aby wyruszyc gdzies z plecakiem, spac na zbiorowych salach czy pic piwo przed sklepem..

moze ktos odnajdzie jakies znajome sobie miejsca, twarze a moze nawet odnajdzie gdzies swoja gębe :D

a moze ktos dorzuci jakie swoje zdjecia wykopane z szafy czy z piwnicy
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar wtak
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    nie tak daleko Gór

Domyślnie Odp: zdjecia z czasow przedcyfrowkowych

klimaty :)
    bubo, czy 3 zdjęcie z cyklu 200308_ukraina_pikuj to sklep w biłaszowicach (tych gdzie jest szkaradna turbaza) ?
    Ujął mnie lanym piwem "ciornomor" i tak myślę, że to tam jest :)
    pozdrówka :-)

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

ooo tak to są klimaty;-)))
    kapitalny pomysł!
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Buba! Przejżałem zdjecia i zostałem mile zaskoczony. Trafiłas na moju Baciukowszczynu, ja zabuski podlasiak. Jak to się tam niegdyś mówiło - Tutejszy. Jestem pod urokiem Twoich wojaży. To że trafiłaś do Jabłecznej czy Grabarki nie byłem zdziwiony wiele osób tam trafia. Ale być na "Iwana Kupały" w Dubiczach, to mnie lekko zdziwiło. A pożądnie mnie zaskoczyłaś tym, że trafiłaś do Wierszalina, dawnej siedziby "proroka Ilii". W zwiazku z fotkami podlasia jeszcze przypomniała mi się taka anegdota. Jestem na stacji kolejowej w Hajnówce i słyszę z głośników "czyhunka z Hajnołku na Siemianołku pere (potem nastąpiła przerwa by po chwili usłyszec chrząknięcie i) tfu jobnułsia z Siemianołku na Hajnołku czyhunka pere". Tak to zawiadowca stacji po kilku głebszych zapomniał użędowego języka.
    Ostatnio edytowane przez DUCHPRZESZŁOŚCI ; 02-10-2009 o 13:43
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez wtak Zobacz posta
    klimaty :)
    bubo, czy 3 zdjęcie z cyklu 200308_ukraina_pikuj to sklep w biłaszowicach (tych gdzie jest szkaradna turbaza) ?
    Ujął mnie lanym piwem "ciornomor" i tak myślę, że to tam jest :)
    tak :) to ten sklep :) a ja i turbaze milo wspominam- moze dzieki imprezie z moldawianami ktorzy naprawiali pobliski most i droge po powodzi ale byly tance!!

Cytat Zamieszczone przez DUCHPRZESZŁOŚCI Zobacz posta
    A pożądnie mnie zaskoczyłaś tym, że trafiłaś do Wierszalina, dawnej siedziby "proroka Ilii".
    probowalam kolo wierszalina odnalezc rowniez dom takiego wynalazcy- kurcze zapomnialam jak sie nazywal..ale spoznilam sie kilka lat bo on juz umarl, zyl jeszcze jego syn ale chyba nie bylo go w domu albo nie chcial gosci bo tylko psy mnie napadly.. a ponoc fajne na podworku mieli tam wynalazki takiego domoroslego zlotej-raczki.

a w wierszalinie spedzilismy troche czasu bo nas zaprosila taka dziwna babka, ktora pomieszkiwala w dawnym domu proroka z duza gromadka dzieci, zyli sobie tam calkiem cyganskim zyciem :D opowiadala nam duzo o ilji i "matkach boskich" zamieszkujacych niegdys wierszalin. Sami sie zastanawialismy czy ona to nie jakas ostatnia " matka boska"

Ale być na "Iwana Kupały" w Dubiczach, t
    to byla impreza!! chyba jedna z najlepszych w zyciu najlepsze jak mnie endriu z samoobrony probowal zwerbowac do swojej partii po wspolnie wypitych paru glebszych albo plywanie w jeziorze w czasie burzy z ekipa z hajnowki!

Jestem na stacji kolejowej w Hajnówce i słyszę z głośników "czyhunka z Hajnołku na Siemianołku pere (potem nastąpiła przerwa by po chwili usłyszec chrząknięcie i) tfu jobnułsia z Siemianołku na Hajnołku czyhunka pere". Tak to zawiadowca stacji po kilku głebszych zapomniał użędowego języka.
    a jedna z najpiekniejszych linii kolejowych jakimi jechalam to trasa bialystok-czeremcha- hajnowka.. podstawili jakby pol skladu osobowego, tylko maszynista, konduktor, 4 zalane w trupa starsze panie z pretensjami i jakies ogromniaste paczki! i wszyscy gadali po miejscowemu :D
    bo trasa na siemianowke juz byla podowczas zamknieta dla osobowych..tylko cysterny z gazem z bialorusi smigaly!! zwlaszcza noca !
    Ostatnio edytowane przez buba ; 02-10-2009 o 21:59
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Och Hajnówka !dzieciństwo i część młodości i te klimaty och.

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Buba!Ten "wynalazca" to ŚP. Paweł Wołoszyn, a chyba najciekawszym jego wyrobem był traktor na trzech kołach. To cudo bardzo dziwacznie wyglądało, każde z kół było inych rozmiarów. Za maskę służyła blacha wycięta z takiej podłużnej, ocynkowanej wanienki. Na dodatek wszystko było poskręcane rużnych rozmiarów śrubami. Ale potrafiło toto nawet pług uciągnąć. A jego syn to też już ma z 70 lat. Z pietnaście lat tam nie byłem. Czasu brakuje by odwiedzić rodzinne strony. Ale jak byś się jeszcze kiedyś na Podlasie wybierała to pisz do mnie na pw. a kilka miejsc wartych zwiedzenia Ci podpowiem.
    Ostatnio edytowane przez DUCHPRZESZŁOŚCI ; 03-10-2009 o 23:40
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Buba!Ten "wynalazca" to ŚP. Paweł Wołoszyn, .
    o wlasnie! zapomnialam nazwiska! szkoda ze sie spoznilam z odwiedzinami.. ten jego syn to chyba i mniej goscinny i do tych wynalazkow jakos serca nie ma i je zaniedbal :(

Ale jak byś się jeszcze kiedyś na Podlasie wybierała to pisz do mnie na pw. a kilka miejsc wartych zwiedzenia Ci podpowiem.
    pewno sie jeszcze wybiore :) moze jakos wiosna :)

Buba, zdięcia są fenomenalne !! - nie wiem jak pod względem "artystycznym", ale jeżeli chodzi o ich "klimat", to są niesamowite (zwłaszcza te z Podlasia).
    Aż się chce wszystko rzucić i tam wyjechać... - jak przejdę na emeryturę, to chyba się tam (albo w Bieszczady) przeprowadzę...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

troche zdjec z czasow jeszcze dawniejszych, z lat 99-2001 z obozow przysposobienia obronnego w kuzni raciborskiej (ci z wojewodztwa slaskiego pewnie o nich slyszeli na lekcjach PO, bo chyba 3 byly kuznia, porabka i okuninka) ciekawe czy one sie jeszcze odbywaja...

http://picasaweb.google.com/buba.daw...niaRaciborska#

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)