I mnie się film podoba.Widziałam już na forach takie duperele,ze strach.
WUKA
www.wukowiersze.pl
Wroce jeszcze do tematu "Wilczych Ech" (echow??):
Czy ktos wie, ktora z cerkwi "zagrala" w scenie spotkania Slotwiny z Tekla (w cerkwii sw Jura). Czy ikonostas jeszcze istnieje?
Była o tym mowa,poszperaj!
WUKA
www.wukowiersze.pl
http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...
Najbliższa Cerkiw z Ikonostasem jest w Rabem, potem Czarna. Kręcenie "Wilczych Ech", zbiegło się z czasami kiedy to bezwzględnie niszczono i rabowano Świątynie na rzeszowszczyźnie. Będąc małym bajtlem (6-7 lat), zapamietałem fakt, jak do Cerkwi w Jałowem podjechałą niebieska "Warszawa" garbus i panowie w skórzanych płaszczach i kapeluszach na głowie (podobnie nosiło sie gestapo)- wynosili ikony i jakieś figurki. Albo to był rabunek, albo wywożono je do muzeum.
ps. pamiętam imprezę na zakończenie zdjęć z filmu "Wilcze Echa"- odbyła się na stadionie sportowym w Ustrzykach Dolnych.
A w popularnej wtedy (a może jedynej w Ustrzykach) cukierence,niezłą atrakcje stanowiły autografy aktorów,wypisane kolorowymi kredami na ścianie.
Myślę,że dość lekko był traktowany zwyczajny,chamski,prywatny rabunek wyposażenia cerkwii.Wspominam tez (na swojej stronie) o powszechnym zawłaszczaniu obiektów sakralnych na różnego rodzaju magazyny,składy zbożowe itp.
WUKA
www.wukowiersze.pl
DOM ZŁY Wojciecha Smarzowskiego.
Rzecz dzieje się w jednej z bieszczadzkich wiosek, rok 1978.
czy już ktoś oglądał?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki