Strona 20 z 31 PierwszyPierwszy ... 10 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 30 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 324

Wątek: Bieszczady w filmie (albo odwrotnie:))

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie Odp: Bieszczady w filmie (albo odwrotnie:))

Bieszczadnik Awatar Czarek pl
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Jaworzno

Może ktoś wie gdzie to było kręcone,Bieszczady czy jednak nie?
    Nie zawsze trzeba mówić co się wie,ale zawsze trzeba wiedzieć co się mówi.
    Klaudiusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2012

Droga Jimi lepiej późno niż wcale. Wiem co mówię.

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Książka Siekierezada jest książką biograficzną aczkolwiek lekko podkoloryzowaną (zatem film też). Książka opisuje fragment życia Stachury w Grochowicach k. Głogowa i Zielonej Góry, w lasach Sławskich a nie Bieszczadzkich. W książce (i filmie) użyte są jeszcze inne, czasem fikcyjne nazwy lub zbliżone do prawdziwych. Film jest bardzo dobrym odzwierciedleniem książki, aczkolwiek pojawiają się w nim też pojedyncze cytaty pochodzące z innych książek Stachury (np. Cała Jaskrawość) albo elementy biografii autora które nie pojawiły się w książce (zakończenie filmu). Czyli oprócz książki ekranizowanej pojawiają się inne elementy biograficzne lub pochodzące z innych książek, co według mnie wiąże się z bardzo dobrą robotą. Oglądając ten właśnie film bardziej skupiam się na tym, co on przedstawia i do czego się odwołuje, dlatego nie miało jakoś dla mnie znaczenia to, gdzie został kręcony skoro Bieszczady nie ogrywają w nim żadnej roli. Jednak w życiu Stachury Bieszczady odegrały jakąś mniej lub ważną rolę (żonę Zytę Orszyn, filmową Gałązkę Jabłoni, miał z Zagórza, w dziennikach są odnotowane daty wyjazdów w góry Bieszczadzkie) ale to zupełnie inny temat.
    Ostatnio edytowane przez Jimi ; 12-11-2014 o 12:33
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Dziś obejrzałam, jak zawsze z zaciekawieniem, ostatni odcinek Watahy. Przyznam, że film znów mocny. Nie chodzi mi o wykonanie ale treść jaką przedstawia, jaką odkrywa. Podobnie jak "Drogówka" Smażowskiego (nie przepadam zbytnio za tym filmem), pokazuje drugą stronę jakiej powszechnie się nie zna. Jakiś nowy trend w polskim kinie? Uważam to za bardzo odważny film, podobnie jak Drogówkę. Myślę, że też wpisał się akurat w sytuację polityczną panującą na wschodzie (gdy go kręcono jeszcze nie była tak rozgłośniona typu Majdany). Oczywiście absolutnie nie rzecz w tym by uogólniać, że wszyscy na granicy są źli, że cała policja jest zła i inne brednie. Ale pokazuje sytuacje jakie jednak mają miejsce, odkrywa wielki burdel jaki toczy się zwłaszcza na granicy. Łapówkarstwo, mafia, przemyt. Pewnie zaraz ludzie powiedzą, że film i historia jest przerysowana a mnie z kolei takie historie wcale nie dziwią. Nie wiem jaką rolę pełni właściwie straż graniczna, raczej machlojstwo i mafia kojarzy mi się z celnikami.

No i ujęcia w Siankach na końcu... :)
    Ostatnio edytowane przez Jimi ; 17-11-2014 o 23:09

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Z góry przepraszam za otftop.
    Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    (...)
    Podobnie jak "Drogówka" Smażowskiego (nie przepadam zbytnio za tym filmem), pokazuje drugą stronę ...
    (...)
    Kilka ujęć "Drogówki" kręcono u mnie w robocie. Zostałem oddelegowany przez szefa do dyspozycji filmowcom. Powiem krótko, ekipa filmowa była w porządku. Ale chłopaki wcale za kołnierz nie wylewają. Jeśli zaś idzie o pracę służb mundurowych. Nie wiem czy oglądaliście "Krola" bądź "Samowolkę" ja byłem w takiej jednostce wojskowej. Co prawda to było w latach 1987-1989 i myślę że teraz tego nie ma. Na własnej skórze poczułem falę. Nic tam nie było moralnego, ani bohaterskiego.
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    Dziś obejrzałam, jak zawsze z zaciekawieniem, ostatni odcinek Watahy. ...No i ujęcia w Siankach na końcu... :)
    Akcja zaczęła się na dobre rozkręcać, a tu już mamy ostatni odcinek. Szkoda , aż się prosi następny sezon. A tak na marginesie, to Grzywa strasznie szybko przemieścił się z Rabego do Sianek. Tak to tylko w filmach bywa .

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

Cytat Zamieszczone przez zbyszek1509 Zobacz posta
    A tak na marginesie, to Grzywa strasznie szybko przemieścił się z Rabego do Sianek.
    Kiepsko się ogląda znając Bieszczady. Jedna filmowa akcja pełna teleportacji w terenie :)
    Poza tym mocno średni ten serial.

Debiutant Roku 2015 Awatar tolek banan
    Na forum od
    07.2012
    Rodem z
    POZNAŃ

Cytat Zamieszczone przez zbyszek1509 Zobacz posta
    Akcja zaczęła się na dobre rozkręcać, a tu już mamy ostatni odcinek. Szkoda , aż się prosi następny sezon. A tak na marginesie, to Grzywa strasznie szybko przemieścił się z Rabego do Sianek. Tak to tylko w filmach bywa .
    Takie "babole" są w wielu filmach , serialach a dostrzega je nie wielu (jedynie Ci co znają temat) .
    A szkoda ,że twórcy filmów nie zwracają na to uwagi - z jakie go powodu ? Nie wiem.

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Oj się czepiacie, przecież akcja rozgrywa się w Stuposianach i okolicach a że kręcono w różnych miejscach jak Rabe to inna bajka :) Jakościowo zdecydowanie słaby, wiele zachowań dziwnych i nienaturalnych ale i tak fajnie mi się oglądało, pewnie ze względu na tematykę i miejsca filmowania.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)