Jasne, że "bunkier" pod cerkwią z "Ogniomistrza Kalenia" powstał w atelier. Zastanawiam się, czy aby sama cerkiew, zważywszy jej filmowe położenie, nie była li tylko atrapą.
Jasne, że "bunkier" pod cerkwią z "Ogniomistrza Kalenia" powstał w atelier. Zastanawiam się, czy aby sama cerkiew, zważywszy jej filmowe położenie, nie była li tylko atrapą.
>Czołem :)
>Tak mnie cosik dzisiaj taki temat dopadł, ale przy okazji okazało sie, że >dopadła mnie także skleroza, cy cuś :)
>Próbowałem sobie przypomnieć jakie filmy fabularne zostały nakręcone w Bieszczadach lub o Bieszczadach (co nie zawsze musi iść w parze).
Zachęcony Twoim postem odszukałem gdzieś tam w czeluściach sieci dwa filmy:"Wilcze echa" z prześwietną rolą Bruno Oya i "Ogniomistrz Kaleń" z Wiesławem Gołasem.Pierwszy- raczej estern-brawurowo zagrana rola Oyi w luźno osadzonym w realiach owych czasów obrazie.Drugi- nieźle moim zdaniem
oddany czas i realia -chociaż Gołas jakoś mi sie nie widzi w tej roli.Tak czy inaczej dzięki - bez ojego postu nie byłoby impulsu do poszukiwań,oglądania i pisania o tym.Pozdrawiam-davson.
Mnóstwo ludzi istnieje,ale takich co naprawdę żyją można wskazać palcem...
akcja siekierezady-wies kotla(w ksiazce hopla)pod glogowem.
z bieszczadami to nieporozumienie..trwajace od lat.stachura bywal w bieszczadach m.in.w nieistniejacym schronisku na lopienniku,prowadzonym przez niezyjacego olgierda lotoczke.zachowalo sie zdjecie na ktorym stachura stoi na torach w balnicy.we wszystko jest poezja wspomina swoja wycieczke w bieszczady..
poszukuje filmu "wolna sobota"
aha a baza ludzi umarlych to z kolei karkonosze.hlasko byl tam jako reporter..
A wczoraj(tzn 31 I) na Pulsie puscili "Ogniomistrza Kalenia". Przepraszam ze za pozno - teraz sie zorientowalem.
Pozdrawiam
....większość z tych filmów można znaleźć obecnie na wydawnictwach dvd telewizji polskiej, polecam sprawdzić w wypożyczalniach dvd, czasami też w różnych hipermarketach są wielki "kosze" z filmami i tam też można coś ciekawego wyłuskać...akcja filmów opartych na opowiadaniach Jerzego Janickiego pt" Nieludzki doktor" - filmy: "Hasło", "Nieludzki doktor", "Wolna sobota", "Wyrok śmierci na konia Faraona" czy "Kino objazdowe" dzieje się w parku konnym nr 7..całość można umiejscowić na stokach Otrytu w okolicach Smolnika nadleśnictwa Lutowiska...niektóre osoby i wydarzenia są autentyczne a tylko poprzeplatane fikcją literacką...np: Juryka 2000 można było jeszcze do niedawna spotkać w Smolniku...nie wiem jak teraz...czy jeszcze żyw....
http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...
W pierwszej połowie czerwca ekipa Jerzego Stuhra będzie przez kilka dni kręcić w Bieszczadach zdjęcia do jego najnowszego filmu p.t. Korowód.
Niewykluczone że niektóre sceny polecą na Caryńskiej lub też terenie jej odpowiadającym.
Jakiś czas temu widziałem film "Próbne numery". Film polski, dość stary bo jeszcze cz-b. Opowiadający o kierowcy autobusu oskarżonym o morderstwo.
Kierowcy prowadzą nowe autobusy na próbnych numerach z Sanoka do Warszawy. Tylko po jakie licho oni przez Olszanicę jechali ??
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki