na youtube pojawił się film Duszatyn na przedwojennej fotografi w KOLORZE
na youtube pojawił się film Duszatyn na przedwojennej fotografi w KOLORZE
Zdjęcia (nie wiem czy wszystkie, ale część z pewnością) są powojenne i w oryginale cz-b, tutaj jedynie pokolorowane. Co nie oznacza, że nie są ciekawe
Czterech panów B.
[QUOTE=komisaRz von Ryba;181970]na youtube pojawił się film Duszatyn na przedwojennej fotografi w KOLORZE
Na kilku ujęciach widzę (albo mi się wydaję że widzę?) postać kardynała Stefana Wyszyńskiego
który o ile dobrze pamiętam był internowany w Komańczy w latach socjalizmu , czyli nie pasuje mi to do przedwojennej karty fotografii w KOLORZE
Szereg zdjęć w tym filmiku dokumentuje wycieczkę prymasa Polski Stefana Wyszyńskiego do Duszatyna i Jeziorek Duszatyńskich z 1956 r., w trakcie internowania w Komańczy. Przy cerkwi zostały też uwiecznione osoby: siostra Narcyza Stankiewicz, Maria Sułek, ojciec Jakub Półchłopek (wg opisu w NAC). Autorem tych zdjęć był Stanisław Porębski.
Dwa widoki cerkwi w Duszatynie (0:09 oraz 1:26) to starsze fotografie, druga datowana jest na lata 20.
Wszystkie zdjęcia w oryginale są monochromatyczne.
Chyba mało znany a czadowy dokument sprzed kilku dziesięcioleci (odnowiony cyfrowo). Dla mnie bomba!
Kąpiel z końmi i krowami toż to prawie "Na południe od Brazos" :)
"Jeden dzień Henryka":
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Dzięki za ten filmik, niesamowity
Doskonały
Pozdrav
jeśli się nie mylę bohater obecnie mieszka jedna dolinę na wschód a dziecko z kołyski w Italii
jak już obejrzałem to YouTube mi podpowiedziało film o innym bieszczadzkim osadniku
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki