Cytat Zamieszczone przez demq Zobacz posta
mnie gryzie jedno - cerkiew pod którą był bunkier - gdzie to:?:
Mnie to też gryzie, już nawet bardzo długo :)
Na pewno dałoby się to ustalić, wszak muszą żyć ludzie, którzy pamiętają kręcenie filmu (1961) i albo podali by od razu odpowiedź albo wystarczyłoby pokazać im fote tej cerkwi. Dziwne, że nie zachował się żaden ślad w necie, żadne wspomnienie.
Natomiast bawiąc się w dedukcję mam dwa typy. Plenery były kręcone w Baligrodzie i najbliższej okolicy - ekipie nie chciałoby się jeździć gdzieś daleko, po to aby nakręcić tę krótką scenę - tak sądzę, dlatego należy jej szukać gdzieś w pobliżu Baligrodu.

Cerkiew jest na planie krzyża, z jedną ośmioboczną kopułą (chyba), najbardziej podobna w okolicy to Jabłonki i Dołżyca k/Cisnej - ale te z góry odpadają, bo to jednak tylko podobieństwo na pierwszy rzut oka.

Charakterystyczne jest umiejscowienie tej cerkwi. Stoi ona na stoku, opadającym w głęboką ale dość wąską dolinę, wokół rysują się wysokie (jak na te okolice), zalesione wzgórza. Tu z góry odrzuciłbym pas Lesko - Cisna (któraś z cerkwi przy szosie). Od razu należy też wykluczyć takie miejscowości jak (związane z filmem i znajdujące się w najbliższej okolicy): Mchawa, Kiełczawa, Roztoki Dolne, Radziejowa, Terka - bo tam były inne cerkwie.
Pozostaje dolina Tyskowej, która też odpada, bo to nie taka cerkiew i dolina Rabiańskiego potoku + droga Bystre - Rabe - Kalnica. Te ostanie to właśnie taki mniej więcej krajobraz jak na filmie. Rabe odpada (styl), Huczwice również. Pozostaje Sukowate - nad tym bym się zastanawiał.

Drugi typ: oddział goniący UPA łapie zmrok oraz zadymka. Docierają do cerkwi. Sekundę wcześniej przechodzą obok wyraźnie widocznej w tle dzwonnicy parawanowej - murowanej. Tylko że jak wychodzą z cerkwi to już jest rano i jasno i dzwonnicy nie widać (mogłaby być z prawej strony kadru). Tu są dwie możliwości: albo to jest po prostu dzwonnica przy cerkwi w Baligrodzie i w nocy sfilmowali to ujęcie, a cerkiew już gdzie indziej kolejnego dnia, albo ta cerkiew była w Wołkowyji (rozebrana w 1967r., tylko ten krajobraz...)

No ale to tylko zgaduj-zgadula, nie widziałem zdjęcia ani Sukowatego ani Wołkowyji :)