Dawno nie oglądałem "Łun" i "Ogniomistrza K.", ale podobne dzwonnice i Cerkwie znajduja się w Bystrem koło Michniowca i w Liskowatem(dzwonnica). W "Wołłodyjowskim" płoną resztki chałup bojkowskich w Skorodnym, jako 7-latek widziałem "kręcenie" tego filmu. Na planie "Wilczych Ech" widać :mostek kolejowy(pod mostkiem droga prowadzi dziś do Stadionu Sportowego w Ustrzykach Dolnych) pod którym wjeżdża konno Bruno O,Ya od góry, następnie skręca w prawo,do zabudowań posterunku Milicji. Zabudowania te stały w miejscu dzisiejszego tzw."zielonego rynku", na którym obywatele Ukrainy handlują towarem(benzyna, papierosy, gorzała). Pompa przy której goli się Mieczysłąw Stoor, stała w środku tego placu, ale po rozebraniu budynków w których są sceny pobytu Słotwiny u komedanta posterunku i jego spotkanie z Perepeczką pompa została usunięta. Do dziś istnieją też budynki które widać na planie filmu:Budynek "Starego Złobka"(drewniany, przy wschodniej krawędzi "zielonego rynku"), brązowy drewniany budynek, zaraz za mostem na Stwiążu po prawej stronie, gdzie mieszka pamiętający plan filmowy pan Mieczysław CZ. Budynek dzisiejszego Sądu Grodzkiego przy ul.29 Listopada i sąsiadujące z nim kamieniczki widoczne w filmie od strony Strwiąża. Warsztat ślusarski, w którym Słotwina "załatwiał" swoje sprawy z Aldkiem(Perepeczko" , to dzisiejszy sklep z rowerami który znajduje się naprzeciw domu handlowego "Halicz" od wschodniej strony. Prawie końcowa scena z filmu, kiedy to Słotwina(ranny w głowę, konno eskortyje bandytów"Pijawkę", "Dzidziusia" i "Misia", kręcona była zaraz za kolejowym mostkiem( o którym wspominałem na początku). Dróżka którą jedzie Słotwina z Teklą, Aldkiem, Witoldem istnieje do dziś i można nią dojść do ustrzyckiego Kirkutu idąc wzdłuż torów kolejowych(niewidocznych na filmie ,bo scena kręcona "z dołu", powyżej tej dróżki widać dom Pani S., która mieszkała w nim takze w czasie kręcenia filmu. Nie istnieje natomiast budynek Stacji PTTK, długi brązowy barak(początek filmu, kiedy major Grabień rozkazuje Słotwinie odejść ze służby w WOP-ie), na tym miejscu znajduje się budynek PD"Polbuk"(przetarcia drzewa), nie ma też drewnianych budynków, gdzie były kręcone sceny, kiedy to Słotwina spotyka się z zamordowanym potem, Tośkiem Matuszczakiem(Bronisław Pawlik). W tym miejscu stoi budynek domu handlowego"Halicz". W jednym z kadr filmu widać fragment leżącego w rzece samochodu osobowego, właścicielem tego samochodu był nieżyjący już dziś Pan Władysław S., dziś nad tym miejscem znajduje się most(wtedy drewniany).
ps.Miałem wtedy 7 lat i przychodziliśmy się bawić na plan filmowy, oczywiście każdy chciał być Brunem O,Ya który mieszkał na czas filmu, u Państwa K.(jadąc w kierunku Krościenka ostatni dom przed szpitalem, po prawej stronie, za rzeką). Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem