Pod koniec lat 80. powstał (w większości nakręcony w Sanoku i w Bieszczadach) serial telewizyjny Laco Adamika "Crimen". Scenariusz napisał Józef Hen na podstawie własnej książki pod tym samym tytułem. Obsada była doborowa - główną rolę zagrał sam Bogusław Linda (wtedy jeszcze mniej znany), poza tym Kryszak, Walczewski, Kawalec, Bista, Błaszczyk, Cembrzyńska, Lubaszenko i inni. Nawet doczytałem się Macieja Orłosia, znanego nam z Teleexpresu (ciekawostką jest, że jego ojciec - Kazimierz pracował w biurze budowy zapory w Solinie i opublikował doskonałą "Cudowną melinę" - jej akcja toczy się w Lesku lat 60./70. XX w.).
Akcja filmu także dzieje się w XVII wieku w Bieszczadach - okolice Sanoka z wymyślonym przez Hena Sańskiem, ale i Teleśnica. Młody jeszcze szlachcic sanocki, Tomasz Błudnicki (Bogusław Linda) wraca z kilkuletniej niewoli, po wyprawie moskiewskiej w obronie tronu Dymitra Samozwańca. Dowiaduje się, że ojciec jego nie żyje - zginał w niewyjaśnionych okolicznościach. Błudnicki przeprowadza prywatne śledztwo w sprawie śmierci ojca...
Dawno temu oglądałem "Crimen", ale pamiętam doskonałe sceny jazdy konnej i walk (Linda), sceny kręcone w sanockim skansenie i w podkrośnieńskim Odrzykoniu (ruiny zamku "Kamieniec" jako gniazdo zbójeckie Rosińskich). Klika scen walk kręcono ze śmigłowca.
Józef Hen pisząc powieść,która stała się podstawą scenariusza, jak mi się wydaje, zafascynowany był dziełem Łozińskiego "Prawem i lewem".
Z serialem "Crimen" na dvd się nie spotkałem - może ktoś coś wie? Natomiast książkę można kupić na allegro za kilka złotych.