Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 145

Wątek: Oblicza kobiety w XXI wieku

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Oblicza kobiety w XXI wieku

Krysiu, co o jest ewolucja? Chyba szersze nieco pojęcie niż ateistyczna teoria powstania życia na tej planecie.

Takk szybko wkleję kilka proponowanych definicji:

Ewolucja (łac. evilutio – rozwinięcie) – ciągły proces, polegający na stopniowych zmianach cech gatunkowych kolejnych pokoleń wskutek eliminacji przez dobór naturalny lub sztuczny części osobników (genotypów) z bieżącej populacji.
    Ewolucja, powolny, nieodwracalny i kierunkowy proces rozwoju organizmów, którego efektem jest coraz większa różnorodność, złożoność i organizacja świata żywego i któremu podlegają całe populacje, a nie pojedyncze osobniki. Współczesna teoria ewolucji (teoria doboru naturalnego) wyróżnia cztery zasadnicze czynniki warunkujące ten złożony proces:
    Ewolucja to termin określający powolną i ciągłą zmianę pewnych form w inne, odbywającą się zwykle jako proces historyczny. Najczęściej przez pojęcie ewolucja rozumie się ewolucję biologiczną.
    Ewolucja biologiczna to proces zachodzenia genetycznie uwarunkowanych zmian cech organizmów w czasie (z pokolenia na pokolenie). Selekcja zmian odbywa sie wskutek doboru naturalnego.
    Głównymi obiektami ewolucji biologicznej są geny, choć wiele wczesnych teorii zakładało, że są nimi organizmy. Teoria ewolucji jest uważana za paradygmat współczesnej biologii.
    Powiadasz, że mamuty żyją na naszej planecie nadal...jedynie przystosowały się do nowych warunków?

Rozumiem, że ewolucja nie nazwiemy zmianę małej Krysi w duża Krystynę, ale przeskok od homo erectusa do homo sapiens to chyba nie była adaptacja do zmieniających się warunków?

Oczywiście możesz zaraz napisać, że żadnych dowodów na istnienie tych pierwszych nie ma, bo teoria wysnuta na podstawie znalezionych skamieniałości, czy innych szczątków o niczego nie dowodzi.

Naukowcy, czy ludzie, dla których "szkiełko i oko" stanowi o sposobie postrzegania świata maja prawo zakładać, że przy danym stanie wiedzy rzeczy wielce prawdopodobne traktuje sie jak niepodważalne fakty, czy inne dogmaty. Choćby z powodu tego, że nie ma innego lepszego wytłumaczenia.

Wg Twojego podejścia, jak napisałem wcześniej, należało by zanegować chyba z 90% obowiązującej / uznanej powszechnie wiedzy.

A to juz by była sztuka dla sztuki.

Skoro ewolucja jest bzdurą, udowodnij, że odbyło się to inaczej....ba podaj tylko bardziej prawdopodobny scenariusz powstania gatunków na naszej planecie. Chocby w teorii, jednak popartej jakimiś namacalnymi ale równie pseudo-dowodami.

Bo stwierdzenie "wierzę w Stwórcę" jest równie wiarygodne, jak wiara w kosmitów, co to stworzyli człowieka dla genetycznych eksperymentów.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

wg mojej teorii czemu mamuty miałyby nie wyginąć???
    czy ja napisałam, że każdy zwierzak czy roślinka się zaadoptuje do każdych warunków środowiska???gdzie?bo ja tego nie widzę
    Organizmy sa po prostu zdolne do procesu adaptacji, albo...giną.
    Ja Cię nie zamierzam do niczego przekonywać, że tak było, bo jak było to i ja ani nikt nie wie. A wiara jest kwestią wiary-jest irracjonalna sama w sobie. Natomiast dziwi mnie to,że Wy jak ognia się boicie słowa Bóg. Jakby to było nie wiem co złego, i jak ktoś otwarcie się do Niego przyznaje to od razu jehowita, albo inne śmiechy chichy o wierze w kosmitów (których ja osobiście nie wykluczam jeśli tak nazywamy inne życie gdzieś we wrzechświecie).
    Chodzi mi o teorię ewolucji wg której życie nie zostało stworzone przez Boga, a wyewoulowało sobie z... no właśnie z czego???
    a potem co gorsza się rozwijało i powstawały szczerzuje, glonojady, patyczaki,ptaki, człowiek...;-))))
    I na tą teorię nie masz i nie znajdziesz dowodów, a nie że organizmy żywe się zmieniają i dostosowują do środowiska-albo...giną właśnie jak mamuty.
    Czego tu nie rozumieć?
    Ta teoria jest taką samą teorią jak kreacjonizm-dokładnie identyczną-też w nią się wierzy irracjonalnie.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Na forum od
    09.2006

aaaaa źle to nie tu
    Bogdan Loebl

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

"Dziwny jest ten świat"... śpiewał Niemen i chyba miał na myśli świat przyszłości zaludniony przez same Krysie z fortepianami wyrastającymi z tyłu...Czy to już postanowione, że czeka nas taka przyszłość ?? Chyba poszukam podpowiedzi w Pastorowym baniaczku,czuję że nie mogę tego tak sobie zostawić,he he.

PS. Młynarski też śpiewał:
    "A panna Krysia, panna Krysia
    królowała na turnusach nie od dzisiaj..."

Za Wasze i moje zdrowie psychiczne
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    "Dziwny jest ten świat"
    ............świat przyszłości zaludniony przez same Krysie z fortepianami wyrastającymi z tyłu... Chyba poszukam podpowiedzi w Pastorowym baniaczku"
    Za Wasze i moje zdrowie psychiczne
    Dobre.
    Do Pastorowego baniaczka dostępu nie mam, ale swoją psychikę ratuję regularnie szkocką.

Pozdrawiam serdecznie. Niech idzie na zdrowie
    Sapere aude.

Na forum od
    09.2006

Przykład z fortepianem jest tak samo absurdalny jak to, że człowiek powstał z...no właśnie, mnie uczono w szkole, że z małpy, choć patrząc na zachowanie różnych ludzi to może jednak od świnki?i tu bym brakujące ogniwa znalazła!!!
    Bogdan Loebl

Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

a propos...gadamy jeszcze o współczesnych babkach, czy to już wątek czysto teologiczny?
    Sapere aude.

Na forum od
    09.2006

A co współczesna kobieta nie może wierzyć w Boga???
    Bogdan Loebl

Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Kobieta może
    Sapere aude.

Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez wp.krzysztof Zobacz posta
    Kobieta może
    a współczesna już nie?
    bo co?
    bo to nie jest trendy i nie jest cool?
    czy jak?
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)