Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 99

Wątek: Policja szuka wandala, który zniszczył ścieżkę dydaktyczną w Bieszczadach

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Odp: Policja szuka wandala, który zniszczył ścieżkę dydaktyczną w Bieszczadach

A ja proponuję rozgraniczyć szlaki od tych pożal się Boże ścieżek edukacyjnych z tablicami i od tych wszelakich pseudoszlaków wytyczanych przez a to gimnazjum w Koziej Wólce, a to upamiętniające jakąś ważną osobistość...Dla mnie osobiście szlaki niech sobie będą, bo i sama łażę po szlakach np we wspomnianych przez Basię Gorganach-dla mnie to żadna frajda przebijać się przez 2 metrową kosówkę.
    Ale wszelakim innym formom niszczenia krajobrazu mówię stanowcze nie i uważam za wandalizl te tablice, które trzeba postawić itd.
    Jak czytam Dertego to się zastanawiam-sen to czy jawa?wiem, że niestety jawa, choć niczym z filmów Barei...
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Domyślnie Odp: Policja szuka wandala, który zniszczył ścieżkę dydaktyczną w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    wogole momentami ma wrazenie ze ostatnio to ludzie zaczynaja miec dziwne podejscie do szlakow- ze to cos co powinno prowadzic za raczke, a jak spod jednego znaku nie widac drugiego to wpadaja w panike.. ile ludzi spotkalam ktorzy w gory poszli bez mapy,nawet nie widzieli w jakim pasmie sie znajduja, a potem w rozmowie twierdzili ze po co im mapa - przeciez wiedza ze ida czerwonym szlakiem a co chwile sa tabliczki gdzie pisze ile zostalo jeszcze do miejsca X. Nic dziwnego jak taka osoba zobaczy zerwana tabliczke to faktycznie nie pozostaje nic innego jak siasc i sie rozplakac bo caly pomysl na wedrowke bierze w leb..

a najlepiej to jakby szlakom wprowadzic sygnaly dzwiekowe takie jak maja swiatla na przejsciach dla pieszych- "szlak czerwony, prosimy nie zbaczac! pi pip dzyn dzyn - zboczyles ze szlaku, zawroc, koniecznie zawroc..teraz 300m idz prosto". Moze faktycznie taka jest przyszlosc turystyki i nic nie poradzimy, ale poddac sie bez walki?????
    Miałem się już nie odzywać ponieważ odsądzono mnie od czci i wiary a najgorszą przewiną było to, że ponoć Bubę strasznie naobrażałem, a obrażać nikogo na forum nie wolno. Ale Buba łaskawie mnie sprowokowała pisząc: Nic dziwnego jak taka osoba zobaczy zerwana tabliczke to faktycznie nie pozostaje nic innego jak siasc i sie rozplakac bo caly pomysl na wedrowke bierze w leb. Choć wszyscy - łącznie z Moderatorem - wiedzą, że do mnie pije, broń Boże nie uważają, iż w ten sposób mnie obraża. Ale ja akurat personalnymi atakami się nie przejmuję; są one nieodłączną częścią każdej zażartej dysputy. A ponieważ sam chodzę po Bieszczadach z mapą i bez GPSa, tego typu przytyki mnie nie ruszają. Boli mnie co innego; masowe przyzwolenie forumowiczów na łamanie prawa i akceptacja ewidentnego wandalizmu i prymitywnego chamstwa. Czy tak samo reagujecie, gdy np. ktoś "narobi" Wam na wycieraczkę? Filozofowie moralności wskazują na różnicę między "obowiązkiem prawnym" a "obowiązkiem cnoty". Tego pierwszego zaniedbał Moderator bezkarnie pozostawiając wpisy gloryfikujące łamanie prawa. Ten drugi mają w nosie wszyscy "buboidalni". Mam nadzieję, że tym razem nikogo nie "obraziłem". Chociaż, kto wie....

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez jotek Zobacz posta
    Boli mnie co innego; masowe przyzwolenie forumowiczów na łamanie prawa i akceptacja ewidentnego wandalizmu i prymitywnego chamstwa. Czy tak samo reagujecie, gdy np. ktoś "narobi" Wam na wycieraczkę? Filozofowie moralności wskazują na różnicę między "obowiązkiem prawnym" a "obowiązkiem cnoty". Tego pierwszego zaniedbał Moderator bezkarnie pozostawiając wpisy gloryfikujące łamanie prawa. Ten drugi mają w nosie wszyscy "buboidalni". Mam nadzieję, że tym razem nikogo nie "obraziłem". Chociaż, kto wie....
    A co znaczy "masowe" ?
    Ja zauważyłam że w tym wątku nikt nie popiera łamania prawa, a tylko niektórzy (w tym i ja) piszą że nie lubią pstrzenia wszystkiego kolorowymi znaczkami.

Chyba że jakiś inny wątek czytamy.

B.

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

A policja szuka i szuka.....!

Ostatnimi laty w Bieszczady o okolice trafiły grube pieniądze na różnego rodzaju szlaki, ekomuzea, odkrzaczanie cmentarzy i kirkutów, tablice i tabliczki. Zostawiając w spokoju poglądy na to czy było to potrzebne czy najpotrzebniejsze zapytać należy co z tego po kilku latach zostało? Tak jak Derty napisał różne organizacje zdobywają pieniądze na różne inicjatywy ,ktoś dorobi do pensyjki a po kilku latach przyroda (lub jej duch) upomni się o to co wykarczowane ,wytyczone, odkrzaczone.
    Nie jestem przeciwny takim działaniom ale z drugiej strony pogląd Buby na te sprawy jest wart dyskusji - jestem przeciwny działaniom doraźnym, działaniom pod konkretny projekt czy program. Sam nie lubię szlaków i szukanie z mapą i kompasem jest nieodłącznym elementem wszelkich wypraw z rodziną.
    Jeśli chodzi o tą konkretną ścieżkę to zapytam tak: czy ktoś chciałby aby obok jego domu wybudowano autostradę a ludzie zatrzymywaliby się koło jedynego domu przy trasie i pokazywali tubylców palcami?
    Nie pochwalam zniszczenia znaków ale też nie pochwalam argumentów mówiących o niebezpieczeństwie wynikającym z przerwania znaków . Ogólnie góry do bezpiecznych nie należą i już.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

W tej całej duskusji poruszacie dwa problemy - pierwszy - czyli znakowanie szlaków i ścieżek a drugi to taki, który przewijał się już wielokrotnie w innych wątkach - czyli jaki ma być kształt turystyki w Bieszczadach. I myślę, że to raczej ten pierwszy jest skutkiem drugiego a nie odwrotnie. I tak jak się nie zgadzam z tym, że przepustką w Bieszczady powinien byc wyłącznie plecak, śpiwór i stylizacja na uduchowionego włóczęgę co sobie sam wyrocznią i drogowskazem tak samo zgadzam się, że za duzo jest "plakatowania" Bieszczadów. Przypomina mi to trochę amerykańską modę na głupkowate instrukcje do wszelkiego rodzaju przedmiotów. Np., że woda gorąca z kranu może oparzyć albo, że uzywanie noża grozi skaleczeniem. Tak samo trochę jest z tymi znakowanymi ściezkami - takie trochę robienie z ludzi głupszych niż są w rzeczywistosci. I o ile wypisywanie infantylnych instrukcji jest podyktowane chęcią zabezpieczenia się przed roszczeniami z tytułu np. oparzenia wodą lub skaleczenia nożem to czym podyktowana jest ta chęć oznakowania wszystkiego co jeszcze nie jest oznakowane? I czy ten ktoś, kto jest organizatorem wytyczania i znakowania ponosi później odpowiedzialność za tych, którzy zdadzą się wyłącznie na znak (bo widok oznakowań podświadomie sprawia, że rośnie w zwykłym turyście poczucie bezpeczeństwa - o czym pisała wyżej Buba) i co się stanie kiedy oznakowanie - w części zdewastowane - spowoduje bezpośrednio lub pośrednio np. wypadek, bo ktoś zablądził i złamał nogę? Rozumiem, że jeśli idzie się z mapą bez oznakowanego szlaku to odpowiadamy sami za siebie ale jeśli ktos opracowal plan, wytyczył ścieżkę i wziął na to kasę to - według mnie - bierze również na siebie część odpowiedzialności za tych, którzy według tych oznakowań się kierują. Derty - jak to jest?

Ja idąc po ścieżkach, które kiedyś były zwykłymi ścieżkami dokądś albo donikąd a teraz są "dydaktycze" zaczynam się czuć trochę dziwnie - trochę jakby w muzeum jakimś (na szczęście nie trzeba jeszcze zakładać filcowych nakładek na buty i moich kroków nie sledzą kamery...). Jasne - zawsze ktoś może powiedzieć, że trzeba przyrodę ludziom przybliżać ( pod czym ja sama też się podpisuję) ale dlaczego w świecie, w którym informacja jest na wyciagnięcie ręki i sama nam się wpycha do rąk trzeba ludziom jeszcze napisać na tabliczce przy pięknym drzewie, że "zatrzymaj się turysto, spójrz - bo to piękne drzewo" a przy ścieżce, która sama zachęca do wędrówki "tą ścieżką warto pójść bo co dziesiąty turysta w promocji zobaczy dzisiaj bobra". Jeśli ktoś naprawdę chce zobaczyć piękne miejsca to je zobaczy i bez miliona tablic informacyjnych a jak komuś się nie chce trochę pomyśleć i wysilić - no to jego strata.

Szlaki powinny być znakowane ale ilość tych tabliczek, kółek, pasków i innego graffiti powoduje, że tracą sens a przeciętny turysta - zwłaszcza ten, który jest pierwszy raz - i tak nie patrzy na tabliczki, tylko idzie tam gdzie inni idą wydeptaną już ścieżką. Chociaż rozumiem argumenty jotka i po części się z nimi też zgadzam (chociaż sama nigdy nie poszłabym zimą na jakiś nieznany szlak zdając się na siebie i na oznakowanie - no ale ja z natury jestem tchórzem).

A co do łamania prawa to chyba najlepszym wyjściem z tej sytuacji byłoby złapanie tego kto to zrobił i w ramach kary (w końcu "dura lex sed lex") - pół roku prac społecznych w postaci siedzenia na składanym stołeczku przy ścieżce zamiat tablicy i informowanie przechodzących turystow, w którą stronę powinni się udać...

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    (chociaż sama nigdy nie poszłabym zimą na jakiś nieznany szlak zdając się na siebie i na oznakowanie - no ale ja z natury jestem tchórzem).
    ..nie tchórzem, tylko jak mawia moja Babcia, masz zdrowy pomyślunek ;-)

Cytat Zamieszczone przez WUKA Zobacz posta
    A policja szuka i szuka.....!
    Szkoda, że nie szuka wandala, co Obnogę spalił. Najwyraźniej to wandalizm nie był.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

(...) ilość tych tabliczek, kółek, pasków i innego graffiti powoduje, że tracą sens a przeciętny turysta - zwłaszcza ten, który jest pierwszy raz - i tak nie patrzy na tabliczki, tylko idzie tam gdzie inni idą wydeptaną już ścieżką.
    Zwłaszcza że sporej ich ilości po prostu nie ma na mapach.

B.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Derty - jak to jest?
    A bo kto wie?:O
    W PN-ach to jest jasne. Odpowiada derektor PNu. Na terenach leśnych - możliwe, że nadleśny. A na polu? Chyba raczej właściciel (gminy przede wszystkim). Jest rozporządzenie RM w sprawie określenia warunków bezpieczeństwa osób przebywających w górach, pływających, kąpiących się i uprawiających sporty wodne.

A w nim tylko tyle:
    Załącznik nr 2
    ZASADY OSTRZEGANIA O NIEBEZPIECZEŃSTWACH I OZNAKOWANIE SZLAKÓW I TRAS GÓRSKICH
    I. Szlaki turystyczne letnie
    § 1. 1. Oznakowanie szlaku turystycznego dokonywane jest przez umieszczenie w widocznych punktach terenowych znaków prostokątnych trójkolorowych: kolor biały, dowolny kolor z wyjątkiem białego, kolor biały, malowane farbą olejną, o wymiarach 15x10 cm (rys. 1.).

2. Znaki w terenie powinny być umieszczone w taki sposób, aby była zachowana widoczność kolejnego znaku do przodu i do tyłu, nie rzadziej jednak niż co 50 m.
    3. Na początku i na końcu szlaku turystycznego umieszcza się widoczny drogowskaz, na którym powinien być zaznaczony kolor szlaku i czas przejścia.
    II. Tereny uprawiania turystyki i sportów zimowych
    § 2. 1. Na szlakach turystycznych, na których uprawiana jest turystyka piesza zimą, obowiązują znaki letnie oraz umieszczone okresowo znaki zimowe.
    2. Obowiązek umieszczenia i konserwowania znaków spoczywa na właścicielach terenów lub osobach fizycznych i prawnych prowadzących na nich działalność z zakresu kultury fizycznej i turystyki.

Sami sobie interpretujcie:D

Pozdrawiam,
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)