Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 99

Wątek: Policja szuka wandala, który zniszczył ścieżkę dydaktyczną w Bieszczadach

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie Odp: Policja szuka wandala, który zniszczył ścieżkę dydaktyczną w Bieszczadach

Kochani, tak tu (chwilami nawet dość ciekawie) piszecie nt. wandalizmu i "kontrwandalizmu", poszanowania cudzej pracy, potrzeby znakowania szlaków lub braku takiej potrzeby, tłumaczycie sobie ekologię na różne sposoby, itp.

Ale dlaczego nikt z Was nie zaakcentował tego, że najzwyczajniej w świecie zostało złamane prawo i to głównie z tego powodu należy znaleźć i ukarać sprawcę (sprawców)?
    Przecież, u licha, prawo jest stanowione po to, aby je przestrzegać. Nikt nam tego prawa nie narzucił, żaden zaborca ani rodzimy dyktator. Ustanowił je nasz Sejm, demokratycznie przez nas wybrany. Jaki On jest, taki jest, ale przecież to nasz - polski prawodawca.

A jeśli nawet komuś się konkretne przepisy nie podobają (a ma przecież prawo do własnej o nich opinii), to ... i tak powinien ich przestrzegać. W imię porządku, a nie anarchii.
    Ostatnio edytowane przez Stały Bywalec ; 11-12-2009 o 22:36
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Policja szuka wandala, który zniszczył ścieżkę dydaktyczną w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    Ale dlaczego nikt z Was nie zaakcentował tego, że najzwyczajniej w świecie zostało złamane prawo i to głównie z tego powodu należy znaleźć i ukarać sprawcę (

A jeśli nawet komuś się konkretne przepisy nie podobają (a ma przecież prawo do własnej o nich opinii), to ... i tak powinien ich przestrzegać. W imię porządku, a nie anarchii.
    zawsze zwalniasz jak na prostej rownej drodze stoi znak 40km/h?? zwlaszcza jak znasz droge i wiesz ze nie ma zaraz jakiejs niespodzianki.

nigdy nie zjadles jablka z cudzego sadu? albo miales glebokie wyrzuty sumienia jak to zrobiles?
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Trywializujesz Buba, dobrze wiesz, że nie o to chodzi. Nie ten kaliber. Już nie ma tytułu Malkontenta Roku, nie musisz się starać. Doszło do aktu wandalizmu i sprawcę (sprawców) trzeba ukarać z całą surowością litery prawa.I nie o to chodzi, czy ta ścieżka była dobrym pomysłem czy nie. Jeszcze dwa-trzy lata temu na szczyt Dwernika Kamienia prowadziła wąska ścieżka aż wjechał ciężki sprzęt i zrobił zniszczenia, jakich nie zrobiło by 1000 turystów na dobę.
    Ostatnio edytowane przez Piskal ; 12-12-2009 o 08:48

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Trzeba ukarać, to prawda. Argumenty o zwalnianiu do 40km/h albo jedzeniu jabłek z cudzego sadu są - wybacz Buba - trywialne i bez sensu. Brakuje tylko pytania o to, czy nigdy nie przechodziliśmy na czerwonym świetle.

Co wcale nie zmienia faktu, że w tej dyskusji stoję po stronie Buby Sprawa usunięcia ścieżki (nie będę tego nazywał wandalizmem, bo wandalizmem jest dewastacja tabliczek na Otrycie, ale nie to) jest tylko pretekstem do szerszego spojrzenia na problem. Bieszczady są obecnie całe popaćkane farbami, nowe ścieżki wyznacza bez głowy i bez umiaru. Znam w Bieszczadach szczyt (Wy też go znacie), na który można wejść oznakowanymi szlakami turystycznymi i ścieżkami na pięć różnych sposobów! Czy to nie absurd? Czy na każdą górkę i do każdej dolinki muszą prowadzić znakowane ścieżki? Teraz wystarczy, że Papież przelatując nad górami nie spojrzał na dane miejsce, aby znakować tam ścieżkę...

Efekt jest taki, że las wygląda czasem jak piękna elewacja obsmarowana kolorowymi paskami, kwadracikami, kółeczkami albo symbolami kapliczek (sic!). Za chwile trudno będzie znaleźć w lesie polanę bez tego makijażu Czy to nie jest wandalizm? Czy to nie jest dewastacja środowiska przyrodniczego? Zaraz odezwie się ktoś oburzony wołając: "Ale ja też chcę tam dojść a bez ścieżki nie dam rady!". Ja w takim razie zapytam, czy chcecie sprowadzić Bieszczady do roli parku zdrojowego, gdzie za każdym drzewem stoi ławeczka?

Jest jeszcze argument odciążenia najbardziej obleganych szlaków przez te nowo powstające ścieżki i z nim też się nie zgadzam. Ile kilometrów ścieżek już istnieje? Czy, poza kilkoma wyjątkami, jest na nich jakikolwiek ruch? Kto z Was przeszedł już wszystkie istniejące ścieżki, dopomina się więc nowych bo istniejące mu nie wystarczają?

Kolejna sprawa jest związana ze stanem już istniejących szlaków i ścieżek. Jeden ze szlaków prowadzących na wspomniany wcześniej szczyt istnieje już tylko w teorii, nie był chyba nigdy konserwowany i osoba, która zda się podczas wędrówki wyłącznie na jego oznakowanie, zabłądzi. Nie ma szans dojść do celu, jeżeli nie wyciągnie mapy. Czy nie lepiej było odnowić ten zdewastowany i porzucony szlak, niż malować nową ścieżkę? Na drugim forum była kiedyś dyskusja nt. ścieżek w okolicy Lutowisk, okazuje się, że infrastruktura jest tam w opłakanym stanie i zdarzało się, że mostki rozpadały się pod turystami. Czy nie lepiej odnowić istniejące ścieżki niż paskudzić las nowymi?

Niestety nowe ścieżki są budowane i porzucane w majestacie prawa. A zezwolenie na wyznaczenie nowej ścieżki powinno być jednoznaczne z prawnym obowiązkiem konserwowania swojego dzieła. Fakt jest więc taki, że za usunięcie graffiti z lasu grozi kara a za wandalizm z pędzlem w ręce nie, nawet fundusze się na to dostaje.

Żeby mi jednak ktoś nie wkładał w usta tego, czego nie powiedziałem: łamanie prawa powinno być piętnowane bez wyjątków, za usunięcie ścieżki powinna więc być kara (oczywiście tylko wówczas, gdy ścieżka była wyznaczona legalnie ). Zaraz potem ukarane powinny być podmioty, które wyznaczyły i "porzuciły" jakiekolwiek inne ścieżki. Wydający zezwolenia powinni się zaś opamiętać, bo za kilka lat na Dwerniku Kamieniu zobaczymy coś takiego:
    Czterech panów B.

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Proszę,rozszerz "symbole kapliczek" i nie kojarz tego z moim miejscem zamieszkania.Mam zupełnie inny powód,żeby o to pytać!

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Jedna z nowych ścieżek jest oznakowana symbolem kapliczki namalowanym na kolorowym tle. Nie mam pod ręką zdjęcia ale jak pogrzebiesz na forum to znajdziesz.

EDIT: a o swoich powodach już kiedyś na forum pisałaś. Mój "symbol kapliczki" nie ma nic wspólnego z tymi małymi kapliczkami tu i ówdzie wieszanymi na drzewach.
    Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 12-12-2009 o 10:30 Powód: Dopisek
    Czterech panów B.

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Dzięki.Myślałam,że piszesz o czymś innym.A to już całkiem odrębny temat!

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez bmiller Zobacz posta
    Trzeba ukarać, to prawda. Argumenty o zwalnianiu do 40km/h albo jedzeniu jabłek z cudzego sadu są - wybacz Buba - trywialne i bez sensu. Brakuje tylko pytania o to, czy nigdy nie przechodziliśmy na czerwonym świetle.

Żeby mi jednak ktoś nie wkładał w usta tego, czego nie powiedziałem: łamanie prawa powinno być piętnowane bez wyjątków, za usunięcie ścieżki powinna więc być kara (oczywiście tylko wówczas, gdy ścieżka była wyznaczona legalnie ). Zaraz potem ukarane powinny być podmioty, które wyznaczyły i "porzuciły" jakiekolwiek inne ścieżki.
    [/IMG]

czyli przestrzegamy prawa czy nie?? kazemy za zlamanie prawa czy nie?

kto ustala ktory przepis jest trywialny i mozna go olac a ktory wazny i za zlamanie nalezy surowo karac??
    Ostatnio edytowane przez buba ; 12-12-2009 o 12:24
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

...cichutko bez krzyku wspieram Cię Buba... mam takie samo zdanie... Rozumiem że łamanie prawa (które po coś jest przecież ;-P ??? nie wiem po co...) jest karalne.. i przyjęło się że za jego łamanie się każe.. jednak w tej wyjątkowej sytuacji nie uważam to za akt wandalizmu, tylko cichego bohaterstwa... jak za czasów wojny działania sabotażowe były karane, bo prawo zakazało.. a mimo to uważamy ludzi Podziemia za bohaterów.. w tym przypadku jest podobnie.. niektórzy uważają że trwa "stan wojny".. i publiczne przykazanie na zaśmiecanie terenu przez tego typu tabliczki to obrzydliwa sprawa... wolnośc poglądu... więcej z tego "wandalizmu" korzyści niż szkody... każdy ma prawo do swojego zdania o którym mówi i szanuję wszystkie strony... tyle religii ile głów...
    Zauważyłem spore grupki idące ścieżką dydatktyczną nie gęsiego, tylko tyralierą ze śmieciami w zbiornikach rozsiewających... wcześniej znacznie mniej ludzi pałętało się po okolicy, do mnie argument zadeptywania nie trafia..
    ..nie pociesza mnie fakt że mamy demokratycznie wybrany sejm i ustanawia prawo.. bo w tym sejmie jak wiemy, dużo mądrych ludzi wcale nie ma ("posły osły se na tory"), i nie wiem czy chcę być dumny z prawa , które opiera się na układach i układzikach, ludzi którzy ze zdrowym spojrzeniem mają niewiele wspolnego, ot zarosły im powieki tłuszczem i libido dominandi... Mam świadomośc tego że moje zdanie dla innych będzie obrzydliwe.. cóż... niech sobie będzie...

PS> dla jednych coś jest trywialne, dla innych błazenadą jest nazywanie takiego podejścia trywialnym... wiem wiem... relatywizm.. ale jestem z ztym szczęsliwy i zdrowy
    Ostatnio edytowane przez trzykropkiinicwiecej ; 12-12-2009 o 12:52 Powód: błąd

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

A ja popieram Bubę w jej argumentach o łamaniu prawa.
    Bo albo się przestrzega to prawo w całości, albo nie.
    Bo znowu KTOŚ ocenia co w tym prawie ważniejsze?
    Prawo jest jedno. Tak jak nie można być w połowie w ciąży-albo w niej się jest, albo się nie jest, więc jak kogoś boli łamanie prawa to niechaj sam je przestrzega, a dopiero potem rzuca kamieniem w innych.
    Wuko oto szlak kapliczkowy dla Ciebie:

i jak się patrzy na takie coś, albo na to co Bartek wkleił to trudno się nie zgodzić z tym,że to wandalizm właśnie, chociaż zgodnie z prawem wykonany.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)