Bardzo bym prosił o pomoc jak dodawać zdjęcia do opisu.
BIESZCZADY 2009 31 lipiec - 09 sierpień
Wyjazd z Krotoszyna (woj. wlkp.) 30 lipiec 23.00. Droga długa - dojazd na miejsce piątek 31 lipiec godzina 9. Miejscowość Strzebowiska koło Przsłupia. Po drodze około 8.00 krótki przystanek w jedynym miejscu, który pamiętam sprzed 20 lat - Jabłonki - pomnik Świerczewskiego (jakieś tam wspomnienia, nostalgia za młodymi latami, refleksja nad przemijaniem). Około 9 na miejscu. Powitanie z gospodarzami. Wymęczeni - w zasadzie dzień stracony. Krótki przejazd do Ustrzyk Górnych, kontakt z pierwszymi autochtonami popijającymi piwo przy stacji benzynowej w Cisnej. Szybkie spanko.
01 sierpień sobota.
Pobudka, około 9 autobusem z Przysłupia na Przełęcz Wyżną. I początek zdobywania Połoniny Wetlińskiej. Krótkie wejście do Chatki Puchatka i dalej droga, aż do szczytu Smerek. Droga - przejście - nie potrafię tego oddać. Poprostu wędrując po połoninie towarzyszą nam przepiękne widoki. Wąski szlak - ścieżka. 7 osób (w tym 3 dzieci) gdzieś na szczycie Smerek zabrakło nam wody. Zejście do strumyka koło Kalnicy zajęło nam trochę czasu - jakieś 1,5 godziny. Upał sraszny - około 30 stopni. Wszyscy wymęczeni ale szczęśliwi. Po dojściu do strumyka (jakieś 6 godzin od początku wycieczki) przerwa. Pijemy ze strumyka tak bardzo jesteśmy spragnieni. Ja jako przewodnik grupy wiem co nas jeszcze czeka - jakieś 4,5 km szosą do domu. Ekipa strasznie zmęczona. Mówię, że jakieś 2 km do domu i przewodzę grupie pomału się od nich oddalając. Na szosie cisza, spokój. Coś nieopisanego - obok spokojna przyroda - jesteśmy z daleka od zgiełku, gwaru. W trudach po około godzinie docieramy do knajpy w Przysłupiu - przed skrętem na Strzebowiska. Knajpę odradzam - drogo i obsługa taka sobie. Ale z pragniania na dzień dobry 2 kufelki piwa. Ale smakowało. Po obiedzie koło 19 około 1,5 km do domu. Jakoś docieramy - wszyscy padnięci. Prysznic, mały grill i po niewielkiej ilości alkoholu - spanko. Cudowne wspomnienia. Widoki idąc połoniną są przepiękne.
Myślę, że tym, którzy tam byli odświeżyłem również ich wspomnienia.

Odpowiedz z cytatem

Zakładki