Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Wyprawa na Spitsbergen (2-11 lipca 2010)

Mieszany widok

Domyślnie Wyprawa na Spitsbergen (2-11 lipca 2010)

Mój sprzęt turystyczny zakupiony w tym roku nie zdążył się jeszcze zamortyzować. Biorąc pod uwagę, że spanie w namiocie coraz bardziej mi się podoba, wniosek jest jeden - trzeba szukać okazji, aby ten sprzęt wykorzystywać. Mam też chęć zwiedzać miejsca nietypowe, egzotyczne.

Przeglądając katalogi agencji podróży zapaliłem się do wyjazdu na Spitsbergen, ale proponowane tam wycieczki nie bardzo mi odpowiadały. Postanowiłem więc polecieć tam indywidualnie i nocować w namiocie na campingu w Longyearbyen. Wczoraj podjąłem ostateczną decyzję i kupiłem bilet na samolot.

Może ktoś z forumowiczów już tam był albo wybiera się tam?

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Wyprawa na Spitsbergen (2-11 lipca 2010)

jeden forumowicz by sie wybral ze wzgledu na to co pisalo w innym poscie.. kurcze tylko ten termin.. moze cos jeszcze pokombinuje.. a jakie koszta wyprawy mniej wiecej przewidujesz?
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    a jakie koszta wyprawy mniej wiecej przewidujesz?
    Dzisiaj można kupić bilet do Longyearbyen (w obie strony, w wybranym przeze mnie terminie) za mniej niż 500€. Noc na campingu kosztuje 12€. Wycieczki nie są tanie. Np. całodniowy rejs po fiordzie i zwiedzanie porzuconej radzieckiej osady Pyramiden kosztuje ok. 150€. Szczegóły na stronie Spitsbergen Travel

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Andrzejku trafiłeś gdzieś może na jakąkolwiek relację kogoś kto sam się tam poruszał?Albo ile kosztuje wynajęcie auta?bo szukam i szukam i szukam...
    i tylko te wycieczki za pieruńskie pieniądze.
    Aha, i czy trafiłeś na kogoś zjedzonego przez misia?bo wszędzie tylko o tych spluwach piszą, ale jak realne jest zjedzenie przez misia?
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Andrzejku trafiłeś gdzieś może na jakąkolwiek relację kogoś kto sam się tam poruszał?
    Jak na razie oglądam tylko okolice Longyearbyen za pomocą Google Earth, różne filmy na Youtube i zdjęcia na Panoramio Svalbard

ile kosztuje wynajęcie auta?bo szukam i szukam i szukam...
    A gdzie chcesz jeździć samochodem? Z lotniska do centrum miasta? W Longyearbyen jest tylko 50 km dróg. Dalej nigdzie nie pojedziesz samochodem.

Aha, i czy trafiłeś na kogoś zjedzonego przez misia?bo wszędzie tylko o tych spluwach piszą, ale jak realne jest zjedzenie przez misia?
    Wiem, że na drodze z lotniska do miasta w lecie jest bezpiecznie. Poza miastem noszenie broni jest obowiązkowe.

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Poza miastem noszenie broni jest obowiązkowe.
    Wspaniały kraj.

Andrzejku trafiłeś gdzieś może na jakąkolwiek relację kogoś kto sam się tam poruszał?
    Z moich internetowych znajomych Spitzbergen nawiedzał osobiście niejaki Szczepan Twardoch - pisarz. Warto spojrzeć na wyspę jego oczami:
    http://podroze.twardoch.pl/spitsbergen2008/index.html
    http://podroze.twardoch.pl/spitsbergen/index.html
    i przeczytać jego teksty na ten temat

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Np. całodniowy rejs po fiordzie i zwiedzanie porzuconej radzieckiej osady Pyramiden kosztuje ok. 150€. [/URL]
    a nie da rady sie tam wybrac samemu? jak ruscy tam mieli baze to pewnie tam jakie auta dojezdzaly.. czy miasto dostepne jest tylko lodzia?
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    czy miasto dostepne jest tylko lodzia?
    Nie ma dróg między miastami.

Cytuję za http://pl.wikipedia.org/wiki/Svalbard
    Głównymi środkami transportu są statki w lecie i skutery śnieżne w zimie, ponadto śmigłowce, samoloty (między Longyearbyen Ny Ålesundem i Sveą), a także samochody w obrębie osiedli (Longyearbyen, Barentsburg, Ny Ålesund, Svea). Norweska osada Longyearbyen oddalona jest o około 55 km od rosyjskiego Barentsburga, planowana jest budowa drogi łączącej obie osady. Wokół Longyearbyen, który jest głównym ośrodkiem życia, gospodarki i kultury, istnieje sieć dróg mająca około 40 km. Polska stacja badawcza Hornsund oddalona jest w linii prostej o około 100 km od Longyearbyen.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Mój kumpel przyrodnik siedział na Spitzbergenie pół roku i mówił że broń jest nie tylko obowązkowa,ale że jeśli komuś udowodnią że dopuścił misia do siebie bliżej niż ileś tam metrów (chyba 30) to won z wyspy.Niedźwiedzie polarne nie mają mimiki,nie wiadomo w jakich zamiarach podchodzą,nigdy nie wiadomo czy nie zaatakują znienacka.Ale nie wiem czy te prawa dotyczą wszystkich,czy tylko badaczy.
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)