Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Wyprawa na Spitsbergen (2-11 lipca 2010)

Domyślnie Odp: Wyprawa na Spitsbergen (2-11 lipca 2010)

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    czy miasto dostepne jest tylko lodzia?
    Nie ma dróg między miastami.

Cytuję za http://pl.wikipedia.org/wiki/Svalbard
    Głównymi środkami transportu są statki w lecie i skutery śnieżne w zimie, ponadto śmigłowce, samoloty (między Longyearbyen Ny Ålesundem i Sveą), a także samochody w obrębie osiedli (Longyearbyen, Barentsburg, Ny Ålesund, Svea). Norweska osada Longyearbyen oddalona jest o około 55 km od rosyjskiego Barentsburga, planowana jest budowa drogi łączącej obie osady. Wokół Longyearbyen, który jest głównym ośrodkiem życia, gospodarki i kultury, istnieje sieć dróg mająca około 40 km. Polska stacja badawcza Hornsund oddalona jest w linii prostej o około 100 km od Longyearbyen.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Mój kumpel przyrodnik siedział na Spitzbergenie pół roku i mówił że broń jest nie tylko obowązkowa,ale że jeśli komuś udowodnią że dopuścił misia do siebie bliżej niż ileś tam metrów (chyba 30) to won z wyspy.Niedźwiedzie polarne nie mają mimiki,nie wiadomo w jakich zamiarach podchodzą,nigdy nie wiadomo czy nie zaatakują znienacka.Ale nie wiem czy te prawa dotyczą wszystkich,czy tylko badaczy.
    Pozdrav

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Oni atakują właśnie z zaskoczenia i po cichu, więc jak mnie jakiś będzie chciał zjeść to i tak zje...chyba;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    że broń jest nie tylko obowązkowa,ale że jeśli komuś udowodnią że dopuścił misia do siebie bliżej niż ileś tam metrów (chyba 30) to won z wyspy..
    kurcze, ale obowiazkowa bron to chyba jeszcze nie wszystko..trzeba umiec z niej korzystac..przy wypozyczaniu broni powinni jakies porzadne przeszkolenia robic.. ja bym musiala sie wybrac na jakowes przed takim wyjazdem bo ostatni raz to strzelalam z kbks-u na obozach PO z dziesiec lat temu..

te linki cudowne!! ta poradziecka osada gornicza, ta chatka i obok ladujacy samolot, ten stary statek...... nie no, wyprawe mieli niezapomniana..
    Ostatnio edytowane przez buba ; 11-12-2009 o 08:28
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    09.2006

O Ty to chociaż strzelałaś, a ja w życiu nie strzeliłam z broni;-)
    nas na PO nie uczyli, tylko zakładania masek p/gazowych i to pan musiał przekupić piątką, że da temu kto założy, bo nikt nie chciał.
    Tak czy siak tam trzeba kiedyś będzie pojechać-po wczorajszej rozmowie tego jestem pewna
    Bogdan Loebl

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    nas na PO nie uczyli, tylko zakładania masek p/gazowych i to pan musiał przekupić piątką, że da temu kto założy, bo nikt nie chciał.

to ja bym u was fortune zbila :) bo nie chcialam zdjac i lazilam w niej caly dzien po szkole :) fajne sa takie wdzianka!
    http://picasaweb.google.com/buba.daw...47512419514130

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    że jeśli komuś udowodnią że dopuścił misia do siebie bliżej niż ileś tam metrów (chyba 30) to won z wyspy.Niedźwiedzie polarne nie mają mimiki,nie wiadomo w jakich zamiarach podchodzą,nigdy nie wiadomo czy nie zaatakują znienacka..
    ja tam jak zwykly niedzwiedz podszedl do mnie na blizej niz 30 m to sie nie zastanawialam nad jego mimika czy zamiarami tylko wiedzialam ze trzeba spier*****
    Ostatnio edytowane przez buba ; 11-12-2009 o 17:52
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Na forum od
    09.2006

Ale czadowe!!!
    masz to w domu???
    Buba kombinuj Spitsbergen! ja mogę dać na spluwę, ale strzelać mogę tylko do zdjęcia
    Bogdan Loebl

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Tak czy siak tam trzeba kiedyś będzie pojechać-po wczorajszej rozmowie tego jestem pewna
    tez jestem pewna ze warto.. zawsze to miejsce kojarzylo mi sie tylko ze stacjami badawczymi i niedzwiedziami, a tu prosze jaka niespodzianka!! :)

ja bym mogla cos we wrzesniu pokombinowac ale nie bardzo wiem jak sie za to zabrac..
    czy np. ta bron sie wypozycza czy trzeba kupic..czy te promy i samoloty to tam sa jako komunikacja lokalna czy tylko na zamowienie..

"Norweska osada Longyearbyen oddalona jest o około 55 km od rosyjskiego Barentsburga, planowana jest budowa drogi łączącej obie osady." czyli pewnie do Longyearbyen da sie normalnie dotrzec jak tam ludzie mieszkaja- a dalej moze sie da "z buta"? jak dla mnie to 4 dni w jedna strone, w porywach 3.. chyba ze jakies gory na drodze...

no ale nie wiadomo czy mi kasy starczy po wszytskich innych wyjazdach

a ruscy tam wiecej jakis swoich baz nie mieli? moze jakies bardziej na poludniu tez sa?
    Ostatnio edytowane przez buba ; 11-12-2009 o 18:04

Na forum od
    09.2006

Spluwę można wypożyczyć;-)
    co do reszty moja odpowiedź brzmi nie wiem
    ale się może dowiem. W końcu chyba ktoś tak był no!

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta

"Norweska osada Longyearbyen oddalona jest o około 55 km od rosyjskiego Barentsburga, planowana jest budowa drogi łączącej obie osady." czyli pewnie do Longyearbyen da sie normalnie dotrzec jak tam ludzie mieszkaja- a dalej moze sie da "z buta"? jak dla mnie to 4 dni w jedna strone, w porywach 3.. chyba ze jakies gory na drodze...
    to widziałam na linkach od Fiaa, że w jedną stronę poszli z buta, a wracali jakąś motorówką
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 11-12-2009 o 18:05
    Bogdan Loebl

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

to widziałam na linkach od Fiaa, że w jedną stronę poszli z buta, a wracali jakąś motorówką
    mi sie ten link o 2008 roku nie otwiera :(

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)