Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 71

Wątek: letnie lenistwo

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie Odp: letnie lenistwo

I jedno i drugie "domowej" roboty. I jedno i drugie wyśmienite. Często, gdy nie chciało nam się gotować, to jedliśmy u Bożeny. Zawsze smacznie, zawsze w miłej atmosferze, przy piwie, przy kawie, pogwarka o codziennych i niecodziennych sprawach. Czasem Andrzej się przysiadł i snuł opowieść o życiu lasu.
    Pozdrowienia dla Renatki
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Czytam z ogromnym zainteresowaniem.
    A czy Ty wiesz, że ja latem (takim prawdziwym: lipiec, sierpień) tylko raz byłem w Bieszczadach? W 1987 roku.

Uwielbiam jednak letnie wędrówki wsród nieskażonej przyrody: po polach, łąkach, lasach. Nie przeszkadza mi letnie słońce ani temperatura powyżej 30 st. C. Niestety, zdecydowana większość moich znajomych, z którymi się włóczę, ucieka wtedy do gęstego lasu, zakłada letnie czapki, wachluje się i poci. Dwa lata temu żona mi mało nie zemdlała, gdy w palącym słońcu wędrowaliśmy w okolicach Tułowic, niedaleko ujścia Bzury do Wisły.
    Są to przepiękne okolice na północno-zachodnim skraju Puszczy Kampinoskiej. Na początku sierpnia oglądaliśmy tam ptasie lekcje - szkółkę latania dla młodziutkich bocianów.

Dobra, dość tego wtrętu. Czekam na ciąg dalszy.
    Ostatnio edytowane przez Stały Bywalec ; 17-12-2009 o 06:47
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Przepraszam Cię Długi za "wstawkę g......ą",ale sam o tym zacząłeś! W dobie powszechnego strachu o przeróżne HIVy,grypy i inne czerwonki,ludzie boją się normalnie(KULTURALNIE) korzystać z publicznie dostępnych przybytków dumania.Ja tego NIE USPRAWIEDLIWIAM i mam nadzieję,że ten co się tam zarwał,nieźle się ufaflonił.Jest dostępny w sprzedaży za kilka groszy spory asortymentjednorazowych ochraniaczy na sedes.Zawsze zabieram takowe w podróże,bo i w pociągach i innych miejscach strach i wstręt nie pozwala po ludzku skorzystać.W ostateczności pomysłowy Dobromir może sam wykonać cały pakiet takich osłon,choćby z papieru gazetowego z misternie dydartą dziurą.Piękne okoliczności przyrody to jedno,a palący problem to drugie.Nie da się bez tego obejść!

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Pora przedstawić naszego Nestora: 13 lat temu nadano mu imię Semen. I od tamtego czasu zawsze nam towarzyszy w letnich wędrówkach. Jednak od pewnego czasu zestarzał się nam bardzo i źle znosi nocne chłody. Przeto by nie pozbawiać go wypoczynku kupiliśmy małą przyczepkę. I przy okazji również moje stawy zostały dopieszczone. Teraz Semen już od rannych godzin zajmuje pozycję przy dyszlu i ma baczenie na całe pole. Nic nie umknie przed jego czujnym wzrokiem. No chyba, że śpi. A śpi twardo i często chrapie. Chrapanie go nie budzi. Mnie tak. Jest już całkiem głuchy. Nie słyszy nawet głośno wypowiedzianych słów: chcesz ciasteczko?
    cdn
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Pora przedstawić naszego Nestora: 13 lat temu nadano mu imię Semen......
    Oryginalnie to piszesz Długi, dobrze się czyta , z wielkim zainteresowaniem "otwieram" kolejne Twoje wspomnienia.
    Kiedyś przechodząc sierpniowym popołudniem brodem na Osławie ,z butami w ręce , widziałem Cię w Osławie ...chyba był upalny dzień.
    Co do Nestora rozumię , mój ma już 14 lat i nawet nie chce myśleć co .....
    Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na cd.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Semen to chyba jakoś z litewska???
    Marcin

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Cytat Zamieszczone przez marcins Zobacz posta
    Semen to chyba jakoś z litewska???
    Raczej z ukraińska
    Za wikipedią:
    Semeni – dragoni formowani w XVII w. w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, głównie na Ukrainie. Umundurowani byli na wzór Kozaków zaporoskich. Rekrutowano ich spośród ludności narodowości ukraińskiej, często Kozaków. Najczęściej uzbrojeni byli w muszkiety lontowe, lecz zdarzały się jednostki wyposażone w samopały. Używali także pistoletów i szabel. Niektóre formacje semenów, wzorem Kozaków zaporoskich, nosiły po 2 pary pistoletów (zwykli dragoni jedną). Organizowani byli w sotnie, liczące najczęściej po 100 ludzi, niekiedy nieco więcej. Liczne jednostki semenów wchodziły w skład prywatnych wojsk magnackich, rzadziej występowali w armii komputowej.
    łac. nasienie, plemnik
    Długi

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Wycieczki.
    Wycieczki stanowią dla nas zwykle pewien problem. Staruszek Semen źle znosi jazdę autem. Jak dziecko cierpi na chorobę lokomocyjną. Każda wycieczka wymaga albo specjalnych przygotowań, albo poszukania opieki na czas naszej nieobecności. W tym roku byliśmy nieco większą grupą. Dojechał na wakacje nasz młodszy (Michał) z Ewą. Ewa pierwszy raz w Bieszczadach. Część zdjęć prezentowanych w tej relacji jest jej autorstwa. Młodym nie przeszkadzał nawet największy upał, a Michał w roli przewodnika oprowadzał Ewę po okolicy. Oczywiście na pierwszy ogień poszły Jeziorka.
    Po spacerach zaproponowałem, że pokażę im cerkwie. Michał się skrzywił i już było wiadomo, kto zostanie z Semenem. Ewa wręcz przeciwnie, zareagowała entuzjazmem na moją propozycję. Na początek pojechaliśmy do Komańczy. Zakupiliśmy znicz i pojechaliśmy na cmentarz przy odbudowywanej cerkwi. Co roku zapalamy światełko dla Pani Anny. Przy okazji dokumentujemy postęp prac przy odbudowie. Następny przystanek to cerkiew w Rzepedzi. I tu miła niespodzianka. W środku trwają jakieś prace i pracujący pan wpuszcza nas do środka. Robimy kilka zdjęć i przysiadamy na ławce w skupieniu. Jest cicho, pracownik gdzieś zniknął, jesteśmy sami. Przez okno wpada słońce i rozświetla carskie wrota. Pojawia się pan i pokazując na zegarek daje do zrozumienia, że pora wychodzić. Jeszcze zaglądamy do Hermesa. Od zeszłego roku nic się nie zmieniło, żadnych śladów bytności, krzaki zarastają coraz większe. Mam sentyment do tego miejsca. Tu Michał jeździł konno, tu zaprzyjaźniłem się z Magdą i do tej pory pozostajemy w kontakcie. Wsiadamy do auta i kierujemy się do Turzańska. To moja ulubiona cerkiew. Mój pierwszy pobyt w Bieszczadach i pierwsza cerkiew (to już prawie trzydzieści lat). Wtedy, przed laty cerkiew ta otrzymała nowy dach. Teraz patrzę, dach świeci nową blachą. Koło się zamknęło. Pora wracać.
    cdn
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Zawsze wiedziałam, że błogie lenistwo, zwłaszcza letnie ma swoje wyjątkowe walory
    A dobrze opisane sprawia kolejną przyjemność. Chętnie przyłączę się do tego duszatyńskiego lenistwa
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Zapraszam, teraz do ekranu, a w sierpniu nad Osławę
    Długi

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)