Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Trupy

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Domyślnie Trupy

Proszę o pomoc.
    W czasie tych wakacji (okres lipiec sierpień) na mej drodze wielokrotnie przewalały się trupy zwierząt. Myślę sobie, że skoro zwierzęta te już zakończyły swe męki na tym świecie, mógłbym je przygarnąć pod swój dach jako eksponaty. Pomijam tu znalezionego w sierpniu byka czy inne większe kręgowce. Na myśli mam ptaki i gryzonie, no, może jeszcze gady. Takiego zawsze można gdzieś upchnąć, a potem w spokoju oprawić i posadzić na półce czy ścianie- bez szkody dla przyrody. Sprawa mnie tym bardziej kusi, ze za parę lat zwierząt tych może zabraknąć nawet w muzeach (mamy w Poznaniu słonie i żyrafy, a nie ma wielu naszych rodzimych zwierząt, które w naturze znikają na naszych oczach).

Moja prośba dotyczy wszelkich rzetelnych informacji i porad na ten temat. Co lepsze, spirytus,formalina? Czy np z gryzoni usuwa się wnętrzności, czy mięśnie i szkielet też? Jak się sprawa ma z ptakami? Jestem totalnie niezorientowany w temacie. W chwili obecnej preparuję koziołka (czerep) i sobie pomyślałem że skoro koziołka można, to dlaczego nie jakiegoś padłego ptaka czy innego... Nie muszę od raz mierzyć na niedźwiedzie czy wilki.
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Odp: Trupy

zgodnie z prawem to Ty nie mozesz zbierac padliny przykro mi;-)
    a i na wypchane okazy musisz posiadac stosowne pozwolenia
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

lucyna
    Guest

Barnaba skontaktuj się z Henią Wałachowską z Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Nowosiółkach. Wszystko Ci wyjaśni. Możesz powołać się na mnie.

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Ok Dziękuję Lucyno
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar Bison
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Okolice krainy paprykarza..:)

Tak więc Ustawa o ochronie przyrody zwiazana z ochroną gatunkową mówi<tudzież pisze>:

Art. 46. ust. 1. W stosunku do dziko występujących zwierząt objętych ochroną gatunkową , zabrania się:
    1) zabijania, okaleczania, chwytania, transportu, pozyskiwania, przetrzymywania, a także posiadania tych zwierząt żywych, martwych lub ich części;
    7) preparowania martwych zwierząt lub ich części, w tym znalezionych;
    przechowywania spreparowanych zwierząt lub ich części;
    9) zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany, darowizny ;
    10) wwożenia i wywożenia poza granicę państwa żywych, martwych, spreparowanych w całości albo ich części oraz produktów pochodnych;
    Jednakże:

Ust 2. Zakazy, o których mowa w ust. 1, nie dotyczą:
    6) pozyskiwania do celów gospodarczych gatunków zwierząt, o których mowa w art. 44 ust. 1 pkt 2 lit. b, oraz ich części i produktów pochodnych, przez podmioty, które uzyskały zezwolenie wojewody na to pozyskanie;
    7) przetrzymywania, zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany, darowizny, a także wywożenia poza granicę państwa żywych, martwych, spreparowanych w całości albo ich części i produktów pochodnych zwierząt, pozyskanych do celów gospodarczych;
    http://www.flickr.com/photos/bison86/
    http://picasaweb.google.com/Bison86
    Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Napisał Bison:
    (...)
    Art. 46. ust. 1. W stosunku do dziko występujących zwierząt objętych ochroną gatunkową , zabrania się:
    (...)
    7) preparowania martwych zwierząt lub ich części, w tym znalezionych;
    przechowywania spreparowanych zwierząt lub ich części;
    (...)

Czyli ustawodawca jest psem ogrodnika (sam nie zje i innym nie da). Bo z punktu 7, w art. 46. ust. 1. wynika, że jesli zwierzę jest objęte ochroną gatunkową, to nawet padłe, podlega ścisłej ochronie. A skoro tak, to ma być tylko i wyłącznie karmą dla robactwa, a nie eksponatem. Czyli nawet jeśli wiadomo , że danego gatunku może w przyszłości zabraknąć. To i tak eksponatu bez specjalnych pozwoleń, zrobić nie można. Czyli znajdując truchło jakiegoś "białego kruka" możemy co najwyżej zrobić mu zdjęcia. Bo inaczej musimy się liczyć z konsekwencjami prawnymi.

Czy ja aby dobrze rozumuję?
    Ostatnio edytowane przez DUCHPRZESZŁOŚCI ; 11-10-2007 o 01:59
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

nie od dziś wiadomo że to co dochodowe, albo to co przynosi jakąś tam satysfakcje jest albo zabronione, albo nałożone kolosalnymi opłatami. Z drugiej strony ustawa jest taka, żeby nikt nie kusił się pomagac stworzeniom w zejsciu z tego świata- co też jest w miarę sensowne. Wedle mnie to jest cała masa większych "szkodników" niż przyrodnik co znajdzie jakieś padnięte stworzenie. Ale to tylko moja opinia i w świetle obecnych władz nie mam przebicia nawet jako wykształciuch,.... Ostatecznie zostaje flaszka mocnej i nadzieja że zwierze farby nie puści.... Jako martwe w zalewie mogą poczekać na lepsze czasy.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

z tego co zrozumialam to barnaba pytal jak wyprawic i zakonserwowac zwierze a nie czy wolno i wedlug ktorego paragrafu

barnaba a ty zamierzasz zbierac szkielety tych zwierzat czy chcesz zachowac takie z mieskiem, piorami i futerkiem???

prawem jak widac nie nalezy sie przejmowac bo najlepiej to by zabronili wszystkiego..ostatnio widzialam nawet tablice ze w lasach panstwowych zabrania sie nie tylko biwakowania i palenia ognisk ale tez pozyskiwania runa lesnego i grzybow bez zgody zarzadu - dobre, nie??

tylko z takim zdechlakiem to chyba najwiekszy problem z przewozeniem... bo w pociagu posadzic kolo siebie na siedzeniu to troche glupio, a przynajmniej ja bym nie chciala wiezc trupa w plecaku w ktorym mam spiwor i jedzenie..chyba ze autem i miec jakas skrzynke?

barnaba! wogole to by bylo najlepsze jakbys lapal stopa w sutannie ze zdechla sarna pod pacha!!! ja bym cie zabrala nawet jakbym miala nadlozyc drogi w przeciwnym kierunku!!! takich ludzi nie spotyka sie codziennie !! :D

z tego co wiem to formalina bardzo sie sprawdza- u nas na uczelni wszelakie trupy w niej siedzialy... tylko ona po czasie jakos zabija kolory i wszystko wyglada szaroburo..no i smrod tej formaliny..ja bym przynajmniej nie chciala miec go w pokoju.

Najprosciej by chyba zbierac szkieleciki- buch zdechlaka do mrowiska i wyciagnac same kostki- slyszalam ze gotowanie w perhydrolu powoduje ze kostki nabieraja ladnego bialego koloru
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Buba, toś mnie rozbawiła.
    Pozyskanie trupa jelenia było możliwe w sierpniu, ale się nie udalo. Tak samo w sieprniu miałem ojazję jakiegoś sokoła. Ksiundz z wiszącym ptakiem na sznurku.... też niezła wizja. Na jazdę pociągiem skutecznie odstrasza nie tyle trup co czosnek. Wystaczy 2 kanapki 3 ząbki czosnku, piwo, i na końcu sobie dobrze wyregulować ciśnienie co2 w żołądku (co od piwa jest).....

W sprawie zwierząt, to sam szkielet nie stanowiłby problemu. Z ptaka rosół zrobić, reszte do mrowiska.... z gryzonia pasztet albo co..... jednak bardzo pożądane byłoby stworzenie w normalnym wygladzie, ptak z piórami, gryzoń w futerku itd.
    Sam perhdrol..... koziołka robiłem ostatnio. Gotowanie w wodzie samej musi być bardzo sprawene, bo z czasem wiązania płatów czaszki puszczają. Mi się w 1 miejscu rozlazło nieco. Sam perhydrol jest dobry do wybielenia potem, ale to jest żrące (nie gotowałbym tego), no i może dodatkowo uszkodzić te więzadła... tak więc "szczotka pasta, kubek zimna woda...." wyszorowałem czerep pastą do zębów i tez jest ładny....

Ostatnio w rozmowie kolega zadeklarował kontakt z koleżanką (jego) co lubi czasem postawić kreta na parapecie.... jak się czegoś dowiem, to wprowadze to w życie, a o efektach poinformuję.

PS skąd wziąść kwas mrówkowy?

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

zapytam kumpla ktory ma jakies znajomosci w zakladach chemicznych..

ale zeby takie cale zwierzatko spreparowac to chyba trzeba miec kupe szczescia i go znalezc niedlugo po zdechnieciu... ja tez czesto trafiam po lasach na rozne padliny (cos na sarny mam szczescie ostatnio) ale juz takie smierdzace z robalami w brzuchu... co tylko sie odwrocic i zwiewac w przeciwna strone... brrrrrrrrr
    Ostatnio edytowane przez buba ; 11-10-2007 o 15:04
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów