Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: Zimowa jazda samochodem

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Dziewicza "wyprawa"

Napęd na przód daje to, że nie zarzuca tak na boki w sytuacji wjechania w lód, czy zbyt mocnego wciśnięcia gazu. Doświadczenie doświadczeniem, ale zdarzyć się może to każdemu.
    Zbyt lekka w stosunku do reszty pojazdu d... swoje też robi.
    Nie bez powodu co niektórzy wożą krawężniki w bagażniku

Jestem za "przodem":)
    Ostatnio edytowane przez Recon ; 06-01-2010 o 01:21 Powód: wykropkowano wulgaryzm

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004

Pozwolę sobie ...
    Napęd na tył -piękna rzecz ,pod warunkiem odp. opon i odpowiedniego dociążenia tyłu.
    Na "łysych" letnich oponach nie ruszy się z pod "bloku" (jak posypie), nie mowiąc już o pokonaniu podjazdu lub górki (jako anegdotę bym to ...). A jeśli już taki kierowca mimo wszystko jakoś wyjedzie i jest na drodze , to jest po prostu zawalidrogą ,Nie można mieć pewności ,że w porę zatrzyma auto lub przeprowadzi prawidłowy manewr.
    Tak się jeżdziło dwie trzy dekady temu. Brak opon wymuszał by sobie radzić i jakoś sobie radzono,brak (tylu) samochodów na drodze też miał swóje zalety.
    Dziś potrzebna do jazdy jest też wyobrażnia (zaraz po umiejetnościach)

PF

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Na mechanice się nie znam,ale rowy o których buba wspomniała są przerażające.W okolicy Rzeszowa wyglądają jak fosy obronne.Podobno mieści się w takim bus a autko,które by wpadło dachem jest w nim zanurzone po same koła (były już takie przypadki!Trudności z wydobyciem ogromne.

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

heheh:) nie ma mnie w domu więc czytam forum dorywczo. Widze że zrobił tu sie goracy temat:D jak to na forum:)
    Ja w temacie tylnego napędu: pojechałem kiedyś z podleśniczym z Bukowca do Baligrodu na odprawę. Gdy ruszaliśmy rano zaczął padać śnieg. Jako że na brodach za Wolą Górzańską potęga wody i lodu nas nie przepuściła pojechaliśmy skrótem przez Szkółki i Markowską (droga utwardzona ale często dziurawa i zryta przez zrywke ale polecam uwadze w awaryjnych sytuacjach) ... no więc śmigneliśmy przez Markowską i po chwili byliśmy już w nadleśnictwie. tam zeszło nam troszke czasu do 15. znudzony monotonnym mamrotaniem sprawozdawców zerkałem na ogromne płaty śniegu wirujące coraz gęściej za oknem. Wsiadając do maluszka zabraliśmy dwóch znajomych. ilość świeżego śniegu kazała nam wybic sobie z głowy poranny skrót. Pojechaliśmy malowniczą bieluśką drogą okrężnie przez Hoczew. Do Berezki widzieliśmy dwa trzy auta zaparkowane w rowach. Najfajniejsze czekało nas za Berezką... Dość stomy podjazd którego latem raczej sie nie zauważa: w zasięgu wzroku cztery "porządne" auta powbijane w pobocza. Karol zatrzymał autko poskrobał sie po głowie i zarządził: załoga na tył! :D Nie wiedziałem o co biega ale posłusznie wysiadłem razem z pasażerami. Po chwili trzech chłopa smaganych wiatrem stało na tylnym zderzaku trzymając sie bagażnika dachowego. A dzielny pomarańczowy maluszek z porządnie dociążonym tyłem śmiało i bez łańcuchów szturmował szczyt mijając czekających na piaskarkę... Ot ... taka przypowieść z życia jak sobie potrafią radzić ci jak Wy to mówicie "tubylcy":)))
    może to wyglądało śmiesznie ale skuteczne:)
    Ostatnio edytowane przez Jabol ; 04-01-2010 o 13:35
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Śmiesznie to nie wygląda!Historyczną syrenkę-Karolcię, obciążało siedząc na masce dwóch rosłych panów.Droga Michniowiec-Lipie a śnieg po kolana!

Bieszczadnik Awatar jank
    Na forum od
    10.2008

Cytat Zamieszczone przez Jabol Zobacz posta
    Po chwili trzech chłopa smaganych wiatrem stało na tylnym zderzaku trzymając sie bagażnika dachowego. A dzielny pomarańczowy maluszek z porządnie dociążonym tyłem śmiało i bez łańcuchów szturmował szczyt mijając czekających na piaskarkę
    Metoda skuteczna i znana chyba wszystkim "góralom"
    - taki sam obrazek mam w głowie zprzed lat z Korbielowa chyba (?), jak "miejscowy" maluszek z podwójnym dociążeniem na zderzaku śmigał pod górkę (między zadziwionymi narciarzami co w dół śmigali...)

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Dobre dociążenie tyłu pomaga niezwykle, tylko co ma zrobić samotny kierowca? Taki łatwiej wymanewruje mając ciąg z przodu, w każdym razie mniejsze ryzyko rzucania się po poboczach.

Co do nagłej ilości aut w rowach, to nie można zapominać o specyficznych warunkach typu czarny lód, czy różnicy oblodzenia dróg wśród pól i lasów, na wzniesieniach, czy mostach.

Jedyne "pole" jakie autem zaliczyłem było właśnie w takim miejscu. Byłem jednym z kilku aut lądujących poza drogą w przeciągu kilkunastu minut, nie muszę dodawać, że w tym samym miejscu.
    No ale każdy następny już przejeżdżał w dużo większa ostrożnością i nieufnością do swego sprzętu i panujących warunków...pewnie z dumą sie prężąc, że jemu się udało, bo to umiejętności i ten lepszy napęd na ...przód / tył / obie osie *niepotrzebne skreślić.

Zapewne konkluzja będzie taka sama jak w przypadku wyższości świąt...każdy jeździ tym co ma i jeśli nauczył się radzić sobie, to sobie to chwali

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Zapewne konkluzja będzie taka sama jak w przypadku wyższości świąt...każdy jeździ tym co ma i jeśli nauczył się radzić sobie, to sobie to chwali
    miałem dopisać do mojego postu "morał z tego wyciągnijcie sami" ale widze że słusznie nie dopisałem. vm2301 idealnie odcyfrował moje intencje...
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Grunt, by to nie nas oglądali w rowach

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Jabol Zobacz posta
    ... Po chwili trzech chłopa smaganych wiatrem stało na tylnym zderzaku trzymając sie bagażnika dachowego. A dzielny pomarańczowy maluszek z porządnie dociążonym tyłem śmiało i bez łańcuchów szturmował szczyt mijając czekających na piaskarkę...
    Mieliśmy z Teosiem i Jędrkiem podobną przygodę ale jadąc Trampolo kombi (Trabant z silnikiem od Polo).Pewni będąc że mamy łańcuchy,rzuciliśmy się na skrótową drogę z Chabówki na Rdzawkę.Ona jest do zdobycia na jedynce,taka cholerna stromizna.Dojeżdżamy,wyciągamy łańcuchy...nie ten rozmiar .Próba podjazdu przodem ze mną i Teosiem na błotnikach nieudana.Dopiero odwrócenie auta tyłem do przodu,otworzenie klapy tylnej coby kierowca miał wiew i jednoczesne dociążenie błotników nami zostało zwieńczone sukcesem.No i był dodatkowy bonus-miny obserwatorów-bezcenne
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)