Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Odbudowa odcinka drogi Ustjanowa-Daszówka-Czarna

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Odbudowa odcinka drogi Ustjanowa-Daszówka-Czarna

Cytat Zamieszczone przez hormon_so Zobacz posta
    Stworzenie skrótu pomiędzy Soliną a Czarną pomogłoby przede wszystkim gminie Czarna. Dziś Czarna Dolna to koniec świata nawet jak na Bieszczady. Myślę że zarośnięte pola na tej trasie nie stanowią też specjalnie chroninych terenów. Lepiej rozbudowywać turystykę na byłym po PGR-owskich polach niż w lasach BPN. Nie widziałem nigdy projektu lecz brakuje na oko 7-10 km między Daszówką a Czarną Dolną.
    dwupasmowke!!! duze parkingi i mcdonald mcdrive :D

a na terenach sokolowej woli najlepiej jakis aqua park walnac!! (a droge do niego oznakowac juz spod rzeszowa!) co sie ma marnowac tyle nieuzytkow nie przynoszacych kasy!

no i wyznakowac z 10 sciezek dydaktycznych sladami gospodarki PGRowskiej, kilku swietych, kilku endemicznych roslin wystepujacych tylko w gminie czarna i oczywiscie wielka kuuupe folderkow porozprowadzac!!!

a najlepiej w tej sprawie napisac petycje do gminy, powiatu, wojewodztwa. ministerstwa i kilku organizacji miedzynarodowych!
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar hormon_so
    Na forum od
    01.2010
    Rodem z
    Solina PL / Nuneaton UK

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    dwupasmowke!!! duze parkingi i mcdonald mcdrive :D

a na terenach sokolowej woli najlepiej jakis aqua park walnac!! (a droge do niego oznakowac juz spod rzeszowa!) co sie ma marnowac tyle nieuzytkow nie przynoszacych kasy!

no i wyznakowac z 10 sciezek dydaktycznych sladami gospodarki PGRowskiej, kilku swietych, kilku endemicznych roslin wystepujacych tylko w gminie czarna i oczywiscie wielka kuuupe folderkow porozprowadzac!!!

a najlepiej w tej sprawie napisac petycje do gminy, powiatu, wojewodztwa. ministerstwa i kilku organizacji miedzynarodowych!
    Wiecie na czym polega zrównoważony rozwój?? Czy wy myślicie że tutaj ludzie nie mają prawa żyć godnie?? Jaki wpływ na niezamieszkałe tereny miałaby ta droga?? Czy turysci wysiadaliby z samochodow i biegali po tych PGR-owskich ugorach?? niby po co?? Jak sami mówicie nic tam z punktu widzenia przeciętnego turysty nie ma, wiec po co mialby sie tam zatrzymywać? Chodzi glownie o ludzi z Czarnej ktorzy mając dogodny dojazd do jeziora mogliby rozwinąć agroturystykę. Ale przecież z Oławy jest bardzo łatwo dawać takie osądy, przecież macie A4 pod nosem, Wrocław pod nosem i zawsze można pracę znaleźć. Nikt nie chce tu sieciowych restauracji z pięknych miast. A was entuzjastów przyrody założę się jest tyle że również powodujecie zmiany w przyrodzie. Bo niby przez kogo są szlaki rozdeptywane?? Przez turystów samochowych?? Tym nie chce się wychodzić z auta i łazić po połoninach. Więc zostawmy BPN tak jak jest a resztę można troszkę ulepszać.
    SSE?? Swietny pomysł !!! Może wreszcie możnaby zainwestować w Ustrzykach w miejscu dawnego kombinatu. Bo jak narazie to tylko odstrasza ten betonowy moloch. Może wtedy Ustrzyki by odżyły.
    Zdaje się teraz na biczowanie przez ekoludków. :)
    pozdrawiam

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Jaki wpływ na niezamieszkałe tereny miałaby ta droga?? Czy turysci wysiadaliby z samochodow i biegali po tych PGR-owskich ugorach?? niby po co?? Jak sami mówicie nic tam z punktu widzenia przeciętnego turysty nie ma, wiec po co mialby sie tam zatrzymywać? Chodzi glownie o ludzi z Czarnej ktorzy mając dogodny dojazd do jeziora mogliby rozwinąć agroturystykę.
    widze ze sobie sam odpowiedziales: wiecej agroturystyki=wiecej turystow=wiecej rozdeptania... jeden turysta rozdeptuje x, dziesieciu turystow 10 razy x

Ale przecież z Oławy jest bardzo łatwo dawać takie osądy, przecież macie A4 pod nosem, Wrocław pod nosem i zawsze można pracę znaleźć.
    jakos na moja prace nie ma wplywu ani wroclaw ani A4.. dziwne, co? taka sama moglabym znalezc w ustrzykach, lesku czy sanoku.. niezaleznie od ilosci dziur w drodze...

Wiecie na czym polega zrównoważony rozwój??
    wiem! na tym ze sie wszystko betonuje, ulepsza, rozbudowuje i odnawia rozpowiadajac wszem i wobec ze to dla dobra miejscowych, turystow i przyrody

Czy wy myślicie że tutaj ludzie nie mają prawa żyć godnie??
    jakos ostatnio zauwazylam ze duzo ludzi uwaza ze nie zyje godnie jak nie ma willi z dwoma lazienkami za zelaznym parkanem z wywieszka strzezacej firmy ochroniarskiej, ogrodu z cyprysikami, najnowszego auta i wielkiej plazmy na scianie a weekendow nie spedza w markecie gromadzac kolejne dobra...inaczej to po prostu wegetacja!
    Ostatnio edytowane przez buba ; 17-01-2010 o 17:45
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Na forum od
    01.2010
    Rodem z
    Solina PL / Nuneaton UK

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    jakos na moja prace nie ma wplywu ani wroclaw ani A4.. dziwne, co? taka sama moglabym znalezc w ustrzykach, lesku czy sanoku.. niezaleznie od ilosci dziur w drodze...
    Tak z mojej wrodzonej zgryźliwości... Jaką drogą jedziesz w Bieszczady?? Wojewódzkimi?? czy wygodną 94 lub A4??

Cały pomysł drogi jest wielce dyskusyjny, ale jeśli są pieniążki do wzięcia z UE to trzeba korzystać.

pozdrawiam.

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Tak z mojej wrodzonej zgryźliwości... Jaką drogą jedziesz w Bieszczady?? Wojewódzkimi?? czy wygodną 94 lub A4??

.
    przepraszam za offtop- ale skoro pytaja to odpowiem

od dobrych paru lat raczej juz w bieszczady nie jezdze,bo coraz mniej jest po co (dzieki wlasnie takim jak ty), raczej "przejezdzam przez bieszczady"droga komancza-lesko- ustrzyki-kroscienko.
    .jak jade?
    czesto A4 jade do trzebini a potem trzycyfrowymi lub nienumerowanymi drogami przez szczurowa, nowe brzesko most na wisle (lub okoliczne promy ktore uwielbiam)- przecinam 94 na wysokosci bochni lub brzeska, potem jakos na ciezkowice- grybow-gorlice- nowy zmigrod- dukle-komancze..
    czasem tez jade przez bierutow-namyslow-kluczbork- tarnowskie gory-siewierz-zawiercie -mijajac gorny slask i krakow od polnocy a dalej jak powyzej..(wiec bez autostrady tez potrafilabym sobie poradzic)
    bardzo nie lubie drogi 94 i jej podobnych i zawsze staram sie omijac.. same bilbordy przy drodze, reklamy, knajpy, hoteliki mecza oczy..glownie przez to jezdze autostrada ze nie ma bilbordow przy drodze tylko lasy i zielone pola

trudniej ominac droge 94 na odcinku olawa- wroclaw, acz udalo mi sie znalezc droge alternatywna, przez kotowice siechnice- blizanowice-zakrzow
    http://picasaweb.google.com/slimak.m...35788808969810
    http://picasaweb.google.com/slimak.m...36182724791938
    http://picasaweb.google.com/slimak.m...36427321833442

niestety rozwalili ja budujac obwodnice wroclawia :( ale przez rok czlowiek sie troche nacieszyl

Cały pomysł drogi jest wielce dyskusyjny, ale jeśli są pieniążki do wzięcia z UE to trzeba korzystać.

.
    no wlasnie, to jest ten najwiekszy problem- jak daja to brac i budowac, byle co ale duzo i gesto, nie myslac czy ma to jakis sens, ale budowac dla samego budowania i napalania sie ze nowe jest zawsze lepsze od starego...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 18-01-2010 o 07:17

Na forum od
    01.2010
    Rodem z
    Solina PL / Nuneaton UK

Wiec jednak uzywasz tego asfaltowo-betonowego monstrum nazywanego A4. Wydodnie nieprawdaz?? Mowisz ze jedziesz az do Trzebini wiec przejezdzasz przez Gore Sw. Anny... a wszyscy wiemy co A4 w istniejacym przebiegu zniszczyla. Nie lubie jednego : negowania czegokolwiek co ma jakies znamiona postepu lub rozbudowy w imie ocalenia przyrody za wszelka cene. Budujmy tam gdzie nie ma PN i Natury 2000 i starajmy sie ocalic co mozemy. W zgodzie z natura i czlowiekiem, bo razem dzielimy ta planete.
    Ale zeby nie robic zbytniego offtopu z tej dyskusji wrocmy do tematu. Ja rozwniez nie jestem pewny tej inwestycji jednak widze wiecej + niz -.
    A kolezanka Buba jak wyrocznia wyglasza zdanie ktore odtad ma sie stac zdaniem calego forum i doprawia mi maske industrialnego szalenca. Jednak gdy mysle nad sprawa tej drogi zaczynam szukac podobnych i znajduje: np. Dolzyca-Terka. W ciagu drogi mieszka nikla liczba osob, jest to jakis skrot w najwyzsze partie Bieszczadow ale nie jedyna droga, bo jakby jej nie bylo to zawsze bylaby droga przez Baligrod. Na trasie tej drogi znalazlbym cenniejsze skarby natury i kultury. Jednak jadac tam czy latem czy zima nie widze tabunow turystow galopujacych przez lasy i straszacych zwierzeta. Nie widze zabetonowego swiata z mcdonaldem itp. Widze piekna asfaltowa komfortowa kreta i malownicza drozke ktora wole uzywac niz glowne. A wlasnie dlatego ze tez kocham przyrode i uwielbiam zobaczyc na niej przebiegajace droge Sarny lub Jelenie w zimie gdy nie ma ani jednego samochodu. Mysle budowa drogi miedzy Daszowka a Czarna sprawi ze wlasnie takich malych pieknych drog bedzie wiecej.
    pozdrawiam.

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

A kolezanka Buba jak wyrocznia wyglasza zdanie ktore odtad ma sie stac zdaniem calego forum i doprawia mi maske industrialnego szalenca.
    wypowiadam wylacznie swoje wlasne prywatne zdanie.. jakie zdanie calego forum?? o czym ty mowisz??

a zdania na forum w takich tematach sa mocno podzielone co widac bylo w temacie o drodze terka-dolzyca

. Widze piekna asfaltowa komfortowa kreta i malownicza drozke ktora wole uzywac niz glowne. A wlasnie dlatego ze tez kocham przyrode i uwielbiam zobaczyc na niej przebiegajace droge Sarny lub Jelenie w zimie gdy nie ma ani jednego samochodu. Mysle budowa drogi miedzy Daszowka a Czarna sprawi ze wlasnie takich malych pieknych drog bedzie wiecej.
    pozdrawiam.
    pewnie- sarny na asfalcie ladniejsze niz na polnej drodze a im rowniejszy i bardziej komfortowy asfalt tym sarny sie piekniej komponuja i sa szczesliwsze :)
    Ostatnio edytowane przez buba ; 18-01-2010 o 16:34

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Wiecie na czym polega zrównoważony rozwój?? Czy wy myślicie że tutaj ludzie nie mają prawa żyć godnie??

Spokojnie drogi Hormonie:)

Każdy doskonale rozumie potrzeby człowieka, każdy tu obecny chciałby tego samego, gdyby żył tam na stałe.

To jedynie taki "romantyczny" pociąg do zdewastowanych dróg i nienadążającą cywilizacją

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    każdy tu obecny chciałby tego samego, gdyby żył tam na stałe.
    nie kazdy

kazdy objaw "nienadazajacej cywilizacji" blisko miejsca zamieszkania cieszy jeszcze bardziej!
    Ostatnio edytowane przez buba ; 17-01-2010 o 17:50

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    A myślisz,że akurat to się tam nie należy? Wg. Ciebie gdzie jest to potrzebne?
    hmm...ja raczej SSE w powiecie bieszczadzkim w kwestii "należy się" nie rozpatruję. Jesli ktoś ujął to w strategii to mam nadzieję, że nie dlatego,że ładnie taki wpis wygląda ale dlatego, że ma wizję do czego SSE miałaby się temu powiatowi przysłużyć. Zwykle tworzy się je w strefach gdzie jest duże bezrobocie strukturalne lub (i) gdzie istnieje już jakas infrastruktura techniczna np. po byłych zakładach. I tu - jak słusznie zauważył hormon_so:

Może wreszcie możnaby zainwestować w Ustrzykach w miejscu dawnego kombinatu. Bo jak narazie to tylko odstrasza ten betonowy moloch. Może wtedy Ustrzyki by odżyły.
    może rzeczywiście byłaby to szansa dla całego powiatu ale...pod warunkiem, że znalazłby się konkretny inwestor, który po pięciu latach korzystania z przywilejów nie zmyłby się zostawiając po sobie jeszcze większe pobojowisko niż przedtem i rozżalonych ludzi, którzy przez te lata pracowali za grosze jako tania siła robocza. Pewnie, że zawsze dla regionu jest najlepiej posiadać jakiś zakład produkcyjny bo przy nim utrzymaja się również i uslugi ale...czasami nie warto oddawać skórki za wyprawkę.
    W tej strategii jest wiele punktów - moim zdaniem - lepszych i na nich powinni się skoncentrować decydenci: na aktywizowaniu społeczności lokalnej, na lepszym pozyskiwaniu i wykorzystywaniu środków z funduszy unijnych oraz na tworzeniu i promowaniu produktów lokalnych.
    W przeciwieństwie do niektórych mnie rozwalająca się droga(Buba - jak zwykle uśmiechy ), zarastające chabaziami dawniej orne pola i smutne resztki po byłych PGR-ach nie cieszą i kojarzą mi się raczej ze złym gospodarzem i brakiem perspektyw.
    Powiatowi bieszczadzkiemu życzę jak najlepiej i mądrych ludzi na właściwych stanowiskach.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)