Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Tworylczyk

Domyślnie Odp: Tworylczyk

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Nowa Sarzyna

To jest stara mapa austriacka. Pewności nie mam, ale takie mapy są prawdopodobnie w odwzorowaniu Albersa Map datum Austrian, podczas, gdy odbiorniki GPS zwykle pracują w WGS 84. W klasycznych outdoorowcach można oczywiście ustawić potrzebne odwzorowanie i/lub format pozycji, ale to tak na marginesie.

Wracając do mapy. Można sobie z tym poradzić. Od długości geograficznej odczytanej z tej mapy trzeba odjąć 17°40'.
    Np. 40°10' - 17°40' = 22°30', co odpowiada podanym przeze mnie współrzędnym, odczytanym z mapy wektorowej.
    Załaduj do odbiornika te kordy, które Ci podałem i w drogę :)

Tylko zwróć uwagę na format pozycji!
    E22° 29,449', to nie to samo, co E22° 29' 0,449".

Cytat Zamieszczone przez Ajger Zobacz posta
    Tworylczyk jest raczej tu: N49 15.494 E22 29.449
    Widzę, że korzystasz z mapy GPS Maniaka. Witaj na forum.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Nowa Sarzyna

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Widzę, że korzystasz z mapy GPS Maniaka.
    A i owszem. Sam wiesz, że lepszej mapy polskich gór nie ma, nawet komercyjnych, a Lechu udostępnia ją za darmo.

Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    Słupsk

Na początku witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    W czerwcu planuję wybrać się po raz pierwszy w Bieszczady a dokładnie do Tworylnego. Będzie to wyprawa dość istotna dla mnie jak i dla mojego taty, gdyż mój tata w dowodzie jako miejsce urodzenie ma wpisane TWORYLNE. Ostatni raz był tam jako 5 letnie dziecko. Teraz po 65 latach bardzo chcę wraz z nim wybrać się w rodzinne strony. Będę wdzięczny jeśli podzielicie się swoją wiedzą i doświadczeniami.
    Poszukuję najbliższego noclegu w okolicach Tworylnego (niestety na chwilę obecną nie mogę skontaktować z GA ,,U TOSI"). Poszukuję też w miarę szybkiej i ,,łatwej" trasy do przejścia. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie łatwych tras, ale jest może jakiś szlak dla 70-latków. Będę wam wdzięczny za wszelką okazałą pomoc.

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Witamy na forum. Ciekawa sprawa.
    Do Tworylnego najłatwiej trafić chyba od mostu na Sanie w Studennym . Płaska dróżka wzdłuż Sanu poprowadzi do miejsca po tej wsi.
    A noclegu bym szukał w Rajskiem, Bukowcu Zawozie itd.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

witaj ! zależy w jakiej tata jest kondycji ruchowej. Droga którą proponuje Heniu , wymaga jednego podejścia pod górkę, nie jest uciążliwa.Powolne tępo od mostu -ok. 1 godziny.
    ps. na PW wysłałem wiadomość

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Ostatnio na tej drodze panuje syte błoto(zrywka) i trzeba uprawiać balety,poza tym są aż cztery zakazy
    Dla sprawnego 70-latka chyba lepszym wyjściem byłaby stokówka do mostu na Tworylczyku i dość prosta droga wzdłuż Tworylczyka z hopką przez przełęcz (od mostu 30 min).
    Pozdrav

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

Jest jeszcze inna droga od tej stokówki która dochodzi bezpośrednio do Tworylnego przy ruinach. Kilka lat temu wyglądała tak:

Widziałem że tamtędy też dojeżdżali leśnicy swoimi jeepami. Droga była bez żadnych większych przeszkód terenowych, z tego co pamiętam raz przekraczała niewielki potok. Jedyny problem to dostać się do tamtego miejsca gdzie droga odbija ze stokówki. Nie wiem jak wygląda tam sytuacja z ruchem kołowym.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

jeżdziłem tamtędy ze 2 x .....fakt, nie PAMIĘTAM czy był tam zakaz.....

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów