marcins: Ja nie potrafię zweryfikować Twoich podpowiedzi. Jak się zmobilizuję to opiszę panoramę azymutami, to powinno ułatwić zadanie.
don Enrico: dodałem J do trzeciej panoramy
marcins: Ja nie potrafię zweryfikować Twoich podpowiedzi. Jak się zmobilizuję to opiszę panoramę azymutami, to powinno ułatwić zadanie.
don Enrico: dodałem J do trzeciej panoramy
Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 27-01-2010 o 22:11 Powód: dopisek dla don Enrico
Czterech panów B.
Tak z mapy się staram namierzać. Nawet w archiwum swoje musiałem sięgnąć, ale akurat nic konkretnego z widoczków w tym kierunku nie mam, co by mogło pomóc.
Marcin
Myslę ,że
A.?
B. Kamionka 1579 (ok 95km)
C. Negrowiec 1709 m
D. Strimba 1723 m
itd
Następnie w prawo bliżej pasmo Bieszczadów Wschodnich ;Starostyna1229 (ok30 km)Ostry Wierch1294 ( 38 ) , Wielki Wierch 1309(37) i Pikuj 1408(40)
Dalej po prawej to pasmo Borżawy z Wielkim Wierchem 1598 (68 ) i najwyzszy to Stoj 1679 (69) i tyle
No na dodanym zdjęciu widać Ostrą Horę i Poł Równa
PS. dostałem "cynk"ze Rzeszów wybiera się w lutym na Pikuj ...my too ,to może do spotkania tam
![]()
Ostatnio edytowane przez joorg ; 27-01-2010 o 22:54 Powód: pomyłka ma być dalej po prawej...
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Rzeszów wybiera się na Pikuja aby stamtąd dokonać dokładniejszych namiarów, wówczas wszystko bedzie jasne co to za Gorgany są.
Oczywiście to będzie rozstrzygnięcie ostateczne gdy nie pomoże teoretyzowanie po mapie.
Co do spotkania ... to trzeba najpierw przećwiczyć niespodzianki (zakopywanki)
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Wg. mnie to:
A) Kamionka
B) Piskonia
C) Strimba
D) coś ze Świdowca (Tempa)?
E) Poł. Krasna
Kapitalne zdjęcia !
Zamieść je na stronie www.dalekieobserwacje.eu
B.
Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 28-01-2010 o 13:29
Skoro już mowa o tej stronie, to tam już coś takiego jest
http://www.dalekieobserwacje.eu/?p=3377
W ostatnią niedzielę widoczność w kierunku Karpat Wschodnich była chyba najlepsza z tych, na które miałem szczęście trafić. Zdaję sobie sprawę, że załączone zdjęcie nie daje możliwości aby w pełni ocenić tę widoczność, ale wszystkie zaznaczone szczyty były widoczne bez problemów nawet gołym okiem.
Oprócz tych "dalekich" zaznaczyłem także trzy bliskie, dla orientacji
1. Tarnica
2. Gorgan Ilemski
3. Jajko Ilemskie
4. Kińczyk Bukowski
5. Mołoda
6. Grofa
7. Parenkie
8. Popadia (115km, najdalsza z zaobserwowanych)
9. Gorgan Wyszkowski
10. Kanch (nie znam tego szczytu)
11. Ozirnya (też nie znam)
12. Dodyna (i tego)
13. Kamionka
14. Negrowiec
15. Strimba
16. Pikuj
Poniżej fragment z najdalszymi szczytami:
Czy ktoś może mi podpowiedzieć co to za szczyty z numerami 10, 11 i 12? Wszystkie są w odległości ok. 100km od miejsca obserwacji (Mała Rawka). Ze zdjęcia rozpoznać się nie da, ale może nazwy coś podpowiedzą?
W drugą stronę widać było Tatry, ale to akurat nic specjalnegoWyjątkowo dobra widoczność była jednak także w kierunkach północnym i północno wschodnim, tam gdzie często jest charakterystyczny ciemny pas nawet jak w kierunkach wschodnim i zachodnim widoki są przednie.
Na deser (offtopowa) zagadka: co to takiego?
Kierunek: na północ od widoków pokazanych na pierwszym zdjęciu, patrząc z Małej Rawki lekko na lewood Bukowego Berda. Lepiej było widać ten szczyt z Caryńśkiej dzień wcześniej, jak będzie trzeba to wkleję i ten widok.
Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 17-02-2015 o 19:29 Powód: Literówka
Pozdrawiam Janusz
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki