Super! Uszatek, kiedyś korzystałam z tej strony. Kilka lat temu gdy mieszkałam w Krakowie dość wysoko to miałam fenomenalną panoramę z pokoju na prawie całe Beskidy Zachodnie (Wyspowy, Pieniny, Gorce, Makowski, Żywiecki, Mały) + Tatry (Bielskie, Wysokie, Zachodnie) i godzinami siadywałam w oknie a w pokoju miałam porozkładane wszystkie mapy wymienionych pasm i inne (małopolska południowa) i próbowałam rozszyfrować co widzę za oknem. Nie miałam aparatu (kiepska komórka) więc góry... szkicowałam na kartce i podpisywałam ołówkiem co to może być :D Notowałam daty i godziny obserwacji (ileż to razy spóźniałam się do pracy przy różowym wschodzie słońca gdy górki prezentowały się pięknie). W ten sposób rysowałam swoją panoramę z okna, a gdy pojawiały się nowe szczyty to je nanosiłam i szyfrowałam. Aż w końcu natrafiłam na ową stronę -wyobrażacie sobie jaką miałam frajdę gdy udało mi się samodzielnie z mapy rozszyfrować niektóre dalekie obserwacje :D
W dzisiejszych czasach panoramy, zwłaszcza dalekie obserwacje rozszyfrowuje komputer, właśnie program który podałeś. Właściwie to jest fajne, można być na 95% pewnym a czasem program wyłapie takie perełki, że głowa mała.

Odpowiedz z cytatem