Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 87

Wątek: Spłonęło schronisko w Smolniku

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Domyślnie Odp: Spłonęło schronisko w Smolniku

Jesteśmy z Wami i na pewno pomożemy!
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

onix84
    Guest

Kilka informacji o zdarzeniu:
    W akcji uczestniczyło 5 jednostek straży: PSP Sanok, OSP Komańcza, OSP Rzepedź, OSP Tarnawa Górna, OSP Zagórz.
    Przebieg akcji był następujący (w skrócie):
    Aby dojść do schroniska straż musiała się przedzierać przez śnieg po kolana pieszo ok. 30-45 minut, wszystkie samochody został na dole, część przed drogą dojazdową(zasypaną śniegiem) a cześć ciężkich samochodów przed mostem o ograniczonym tonażu. OSP Komańcza próbowała dojechać dookoła do miejsca zdarzenia ale tez bez rezultatu. Przy pogorzelisko pracowało ok. 20-30 strażaków.

Moją informacje zakończę własnymi przemyśleniami:
    „Proszę wszystkie osoby które stawiają tak piękne obiekty w Bieszczadach o większe zadbanie o bezpieczeństwo ppoż, bo wiele pracy kosztuje właściciela postawienie takiego obiektu, a ogień bardzo szybko jest w stanie strawić taki obiekt (jak pokazuje powyższy przykład) i naprawdę przykro jest patrzeć co pozostaje po takim obiekcie”

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

...pewnie niewielu wie że od Mikowa jest łagodniejszy podjazd, i bez problemu terenówką na łańcuchu w zimie się wjedzie..(jeśli śnieg nie jest wyższy niż sam pojazd) niestety właśiciciel łąki po niżej się obraził i w środek drogi wbił słupek... (do obejścia)... Dom wyposażony był w kilka potężnych gaśnic oraz niezbędny sprzęt,pech i szczęście zarazem że nie było ludzi w obiekcie.. Na letnie warunki, niedaleko wybudowany był nawet basen przecwipożarowy..myślę że utrudniony dojazd był plusem tego miejsca...(sic!) a samo schronisko przygotowane na wypadek pożaru.. samo się jednak nie potrafiło ugasić... może nowe będzie sprytniejsze... :)

Zgadzam się z Tobą w 100%!
    Prosze nie brać moich słów jako wymądrzanie i kontra bez podstaw... ot moje spostrzeżenia

Cytat Zamieszczone przez onix84 Zobacz posta
    „Proszę wszystkie osoby które stawiają tak piękne obiekty w Bieszczadach o więi:ksze zadbanie o bezpieczeństwo ppoż, bo wiele pracy kosztuje właściciela postawienie takiego obiektu, a ogień bardzo szybko jest w stanie strawić taki obiekt (jak pokazuje powyższy przykład) i naprawdę przykro jest patrzeć co pozostaje po takim obiekcie”

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Od zawsze już tak było, że obiekty drewniane były bardziej narażone na działanie płomieni.
    A mnie na wspomnienia wzięło , gdy jesienią przyzbowałem na ławeczce przed chatą (fot) w towarzystwie Kiczerka (fot)
    patrząc jak słońce kładzie się na Jasieniową (fot
    To takie chwile, dla których warto żyć.
    To właśnie klimaty tej chaty.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

...Kriczer to w ogóle NIepies... ma zdolność nagłej teleportacji, wychodzi na próg żeby pooglądać zachód słońca, obserwuje spacerujące po niebie chmury i skaczące iskry w kominku... I jak tu nie wierzyć w reinkarnację...

erwin
    Guest

eh...
    Chata nad Smolnikiem, to nie było tyle schronisko co prawdziwy dom: stary, ciepły i pachnący drewnem, taki o którym każdy z nas marzy. Chaty już nie ma ale jest klimat, Królowa z Kriczerkiem, widok z Magurycznego, ludzie którzy tu zachodzą i niezastąpiona Brzózka. Dlatego byłoby super gdyby chata została odbudowana w czym z wielką chęcią dopomożemy.
    Kasiu, dobrze że Tobie i Kriczerkowi nic się nie stało.
    Ściskamy Beatka i Tomek

Witajcie ponownie,

Trzeci dzień za nami, czas już kończyć stypę.

Rozpisałem się dziś trochę na www.smolnik.info.pl, oficjalnie też otworzyłem konto ODBUDOWA. Oto otwieramy listę życzeń gratów, których zawsze brakowało w Schronisku. Niekoniecznie w związku z kontem. (Stachu, szepnij słowo a zdejmę wzmiankę o Tobie ze strony :).

I z ostatniej chwili:
    - Szymon - dzięki za Twoje pomysły i czas poświęcony mi dziś. Ciąg dalszy mam nadzieję nastąpi niedługo .
    - Drzwi i okna zakolejkowane u stolarza na lato. Jeśli nic się nie zmieni, będą takie jak te z kominkowego...
    - Kto wie cokolwiek o wsiowych meblach, które gdzieś marnieją lub tylko szukają nowego starego domu, proszę o kontakt ze mną 502 202 033 lub na schronisko@smolnik.info.pl lub radek_s@smolnik.info.pl. Mogą być do renowacji.

Dziękujemy Wam z Kasią i Asią za każdego posta, którego tu przeczytaliśmy.

Również onixowi84-strażakowi, za mądre słowa.
    W odpowiedzi i uzupełnieniu odpowiedzi trzechkropek: mój wybór pomiędzy "blisko" czy "daleko" od drogi przejezdnej zimą wytknęła mi też sędziwa Pani Ślazykowa spacerując kiedyś latem po łące niedaleko miejsca, gdzie teraz są zgliszcza, a wtedy chata właśnie stawała. Powiedziała wtedy "Latem bajka ...". Zanim stanęło Schronisko, zdeptałem wiele górskich szlaków, pamiętam zapach większości polskich schronisk górskich i ... nie pamiętam tych, do których dałoby się dojechać zimą, nawet lżejszą od tej jaką mamy teraz. Może dlatego, że tych położonych w dolinach właśnie się nie pamięta.

Za to jedną ze zmian, jaką wprowadzimy stawiając nowy budynek w tym miejscu będzie to, że zimą nie będzie konieczności palenia w piecu, gdy nie jest to potrzebne, bo nikogo nie ma. Pomyślimy też o zdolności do samougaszania się :).

Radek
    Z namaszczenia Królowej,

PS. Wojtek, urzekło mnie kilka zdjęć z http://www.wojtekp.home.pl/public_ht...galeria53.html, nigdy ich wcześniej nie widziałem, są naprawdę wyjątkowe. Chciałbym móc je udostępnić na naszej stronie, kiedy będziemy ją uaktualniać. Odezwiesz się w tej sprawie ?
    Ostatnio edytowane przez Smolnik_Radek ; 11-02-2010 o 00:51

onix84
    Guest

"wierzę w Was" i wiem że poradzicie Sobie z Odbudowaniem schroniska, z mojej strony życzę wam wszystkiego co najlepsze i wiary w życie bo jak to mówi bliska mi osoba "Gdy Bóg zamyka drzwi, zawsze otwiera okno"

Piękne słowa,
    ... nigdy do dziś nie słyszane, czy może kiedyś usłyszane a dziś dopiero przedarły się przez zaspy.
    Dziękuję.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Tak piękne, Radku to ten wiersz dla Ciebie wyszperany:

Nie płacz w liście
    nie pisz że los ciebie kopnął
    nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia
    kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
    odetchnij popatrz
    spadają z obłoków
    małe wielkie nieszczęścia potrzebne do szczęścia
    a od zwykłych rzeczy naucz się spokoju
    i zapomnij ze jesteś gdy mówisz że kochasz

Ks. Jan Twardowski
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)