Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: Gdzie mozna się wyciszyć i odpocząć?

Mieszany widok

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Odp: Gdzie mozna się wyciszyć i odpocząć?

To się w Bieszczadach nie da
    Przykro mi.
    Chyba, że jednak zrezygnujesz z wyżywienia podanego na stół przez gospodarzy?
    Jak to jest Twój pierwszy wyjazd w Bieszczady to tak naprawdę to gdzie nie pojedziesz to Ci się będzie podobało. Ja pierwszy raz wylądowałam w...Cisnej!!!I choć teraz omijam szerokim łukiem tę miejscowość, to wtedy byłam zachwycona.
    Więc gdzie nie pojedziesz to i tak będzie dobrze, no chyba, że jesteś jakimś malkontentem albo coś
    A może w Wołosatem coś znajdziesz co Ci się spodoba?Wkoło połoniny, potok też jest, stadnina koni.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Mitsu Zobacz posta
    Jak już mogę pisać tak z grubej rury co mi do szczęścia potrzeba to proszę.Lokum z wyżywieniem , najlepiej żeby było to miejsce w górach ponieważ bardzo je lubię i chciał bym tam spędzić mój wyczekiwany urlop.Miejsce powinno być w parku krajobrazowym lub innym atrakcyjnie widokowo miejscu, gdzie są lasy jakiś strumień lub rzeka oraz wszystko do okoła w intesywnym zielonym kolorze.Wszystko żeby było w jakiejś spokojnej okolicy.Pozdrawiam :)

takie miejsce chyba w bieszczadach znajdziesz bez problemu..zeby jesc dali a i potoczki sa, i lasy i zielono i gory i widoki i nawet sformalizowany rodzaj ochrony przyrody zwany parkiem narodowym..to tam wszytsko jest..

jesli nie drazni cie:
    - ze na widokowych szlakach mijasz co chwile grupki mniej lub bardziej niedzielnych turystow, i od mowienia im "czesc" zaczyna cie szybko bolec nasada szczeki..
    - ze na parkingach podszczytowych trzeba sie naszukac aby znalezc miejsce wsrod lsniacych aut
    - ze prawie kazda drozka prowadzi cie szlak lub jakas inna wyznakowana dydaktyczna sciezka a tablice pogladowe z wyobrazona na nich flora i fauna czesto przyslaniaja rzeczywisty widok
    - ze w wioskach na kazdym kroku mozesz sie natknac na budujace sie pensjonaty, hoteliki czy domki jednorodzinne a zabudowa czesto zaczyna przypominac willowe dzielnice podmiejskie
    -ze za wszytsko trzeba placic: za wejscie na szlak, za parking, za rozbicie namiotu, za zdjecie z zakapiorem
    -ze jadac droga atakuja cie bilbordy i pomniejsze reklamy zwiazane z tym gdzie mozesz zjesc, wypic, przespac sie, naprawic auto lub zabawic sie w inny sposob
    -ze schodzac ze szlaku masz ogromna szanse wlezc na teren oznaczony karteczka "teren prywatny wstep wzbroniony" i narazic sie na zwiazane z tym nieprzyjemnosci
    - ze na kazdym kroku spotykasz ludzi ktorym powyzsze punkty nie przeszkadzaja a wrecz ich ciesza...

jesli powyzsze punkty cie nie odstraszaja to w bieszczadach niezaleznie od miejscowowsci znajdziesz wlasciwe miejsce na wymarzony urlop...

natomiast jesli "spokojna okolica" jest dla ciebie miejscem gdzie mozna uciec od klasycznego pojecia cywilizacji, jakoby cofnac sie w czasie, odnalezc kontakt z przyroda czy miejscowym folklorem czesto za cene wygod , komfortu i sterylnej czystosci, jesli chcialbys poprzebywac w lesie czy na szczytach gor z duzym prawdopodobienstwem niespotkania nikogo przez caly dzien, jesli chcialbys jechac droga przez godzine aby nie minelo cie zadne auto a piknik na srodku asfaltu nie grozil natychmiastowym rozjechaniem przez jakas niskopodlogowa limuzyne, jesli chcialbys zachodzic do wiosek gdzie od tygodni nie zajrzal turysta i witali cie zdumionym spojrzeniem "a tego co tu przygnalo?", jesli chcialbys aby miejscowi witali cie jak goscia a nie jak "klienta" - jesli tak postrzegasz ciche i spokojne miejsce, to nie jedz w bieszczady , przynajmniej nie latem bo sie rozczarujesz...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 14-03-2010 o 10:55
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Radomsko

Buba najbardziej przeraził mnie twój ostatni punkt tzn. "ze na kazdym kroku spotykasz ludzi ktorym powyzsze punkty nie przeszkadzaja a wrecz ich ciesza..." Don Enrico jednak mi trochę pomógł i znalazł coś bardzo sensownego i za to mu chwała.Pozdrawiam :)

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Bieszczady niestety zrobiły się ostatnio bardzo popularne, wręcz modne. Ale spokojnie, poza sezonem, i poza weekendami idzie wytrzymać. W takim Bukowcu jest jednak mniej aut niż w Polańczyku, czy Solinie. I niekoniecznie trzeba przedreptać po Połoninie Wetlińskiej. Są inne miejsca.Tylko że Bukowiec leży na końcu świata. I dobrze.Dalej już tylko ukraińskie zasieki.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Piskal Zobacz posta
    Ale spokojnie, poza sezonem, i poza weekendami idzie wytrzymać.
    no tylko ze to chyba nie jest propozycja dla naszego kolegi:

poszukuję miejsca gdzie mogę przez 2 tygodnie w wakacje odpocząć,

Cytat Zamieszczone przez Piskal Zobacz posta
    Są inne miejsca.Tylko że Bukowiec leży na końcu świata. I dobrze.Dalej już tylko ukraińskie zasieki.
    a jak sie pieknie prezentuje jak sie go oglada zza tych zasiekow
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Jak już mogę pisać tak z grubej rury co mi do szczęścia potrzeba to proszę.Lokum z wyżywieniem , najlepiej żeby było to miejsce w górach ponieważ bardzo je lubię i chciał bym tam spędzić mój wyczekiwany urlop.Miejsce powinno być w parku krajobrazowym lub innym atrakcyjnie widokowo miejscu, gdzie są lasy jakiś strumień lub rzeka oraz wszystko do okoła w intesywnym zielonym kolorze.Wszystko żeby było w jakiejś spokojnej okolicy.Pozdrawiam :)
    Polecam nie Bieszczady ale Beskid Niski Huta Polańska - schronisko Hajstra:

http://www.hutapolanska.krak.pl/

Do najbliższego domu jest ok 5 km a schronisko otoczone terenem Magurskiego Parku Narodowego.
    Wyżywienie na miejscu jest i ogólnie spokój ... chyba ze będziesz miał pecha i akurat pojawią się kolonie harcerzy.
    Ale o tym to już musisz rozmawiać z Gospodarzami tego miejsca (namiary w linku).

B.

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Ołłł !
    Basia to wie gdzie szukać ciszy. Huta jest super.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Radomsko

Dzięki, dzięki za następną propozycje Basia Z..Ja się ze wszystkimi powoli zapoznaje.Czekam na następne, a wyjazd planuje zacząć od początku sierpnia więc troszeczkę czasu mam.Pozdrawiam :)

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Radomsko

Witam, witam.Ja już chyba wybrałem. To miejsce http://www.domekmysliwski.bieszczady.pl/index.htm Zanim jeszczę zadzwonię i zarezerwuje chciał bym przeczytać opinie kogoś kto był w tym domku.Nie chciał bym się poźniej na miejscu niemiło rozczarować.Dzięki wszystkim za pomoc, Pozdrawiam.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Gdybyś umiał żarcie sobie sam przygotować to moglibyśmy Ci jakoś doradzić, a tak trudno będzie Ci coś znaleść. Myślę, że chyba gdzie nie pojedziesz będziesz zadowolony, więc nie ma co się rozwodzić nad tematem.

PS Krysia tom samo napisał co Ty w tym samym czasie...
    Marcin

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)