Weź pod uwagę że z tym zoomem powyżej x10 praktycznie nie zrobisz nieporuszonego zdjęcia z ręki, pozostaje statyw. No chyba że te nowoczesne zabawki mają teraz jakieś super stabilizatory.
Weź pod uwagę że z tym zoomem powyżej x10 praktycznie nie zrobisz nieporuszonego zdjęcia z ręki, pozostaje statyw. No chyba że te nowoczesne zabawki mają teraz jakieś super stabilizatory.
Na paluszki zdaje się większość z serii power shot, a więc to chyba co masz.
Trzeba by tylko odpowiedniego modelu poszukać, ale co do długiej lufy to ja zawsze patrzyłam na dół bardziej niż na górę, czyli jak najbardziej szeroki kąt.
No i plus Power Shotów taki, że możesz wgrać rosyjski soft i masz i RAWy i histogram i kupę innych fajnych rzeczy.
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Ojjjj jaśniej to na tę chwilę od razu Ci nie powiem, muszę poszukać.
Są strony z których można ten soft zgrać, zdaje się na kartę pamięci aparatu.
Dla mnie najważniejsze były RAWy i histogram, ale i pokazuje np. miejsca przepaleń z tego co pamiętam. Bardzo przydatne rzeczy...dla mnie, bo nie wiem czy z RAWów będziesz korzystała. Są nieocenione przy obróbce, jak np. masz zły balans bieli czyli taki śnieg nie jest biały, a dowolnie innego koloru. Z jpga niewiele wyciśniesz, albo będzie to żmudna dłubanina, a z RAWa suwaczek pyk i jest.
A rosyjski, bo to oni shakowali oprogramowanie dodając te rzeczy;-))
Bardzo fajny jest Fujik Marcina, no ale to już kawał masziny, a nie maluni kompakcik. Jaki daje obrazek to zobacz w jego relacji z Rumunii, albo jakiekolwiek jego zdjęcia na forum.
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Mam od prawie dwóch lat taki aparacik:
http://www.peryskop.pl/produkt/219/KODAK-EASYSHARE-Z740
Kupiłam go (używany ale mało, od znajomej która przesiadła się na lustrzankę) za 400 zł a teraz jak widzę można kupić i za 300 zł.
Akumulatorki - dwa paluszki AA więc wszędzie dostępne.
Dobry zoom optyczny.
4 Megapixele.
Jego wadą jest to, że kiepsko robi zdjęcia w sztucznym oświetleniu (źle łapie ostrość, w takich warunkach średnio 1 na 3 zdjęcie wychodzi dobrze).
A zdjęcia jakie robi - sama oceń.
W moich galeriach prawie wszystkie zdjęcia robiłam tym aparatem:
http://picasaweb.google.pl/Torojaga
W galerii p.t. "Blachowanie 2010 Stożek" są zdjęcia z wnętrza schroniska.
Pewnie że to nie lustrzanka, ale myślę że tych 400 zł jest wart.
B.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)