Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Energia wiatrowa [wątek wydzielony]

Domyślnie Odp: Energia wiatrowa [wątek wydzielony]

Widzę, że wszelkie dyskusje dotyczące jakiegokolwiek tematu mającego związek z ekologią wzbudzają straszne emocje.
    Ze względu na uciążliwość dla zdrowia proponuję ich zabronić
    A tak na serio, to na szczęście nie musiałem wybierać pomiędzy elektrownią węglową a wiatrową za moim domem.
    Pytanie było proste, czy chcę mieć wiatrak za domem czy nie?
    Odpowiedziałem więc, że nie i nie będę miał.
    Mam za to dwa nadajniki GSM w odległości ok.4km od domu.
    Pomijając aspekty uciążliwości pola elektromagnetycznego itp nie są uciążliwe w żaden inny sposób, przynajmniej dla mnie i w dzień są praktycznie niewidoczne, jedynie w nocy mają włączoną ostrzegawczą lampę. Porównywanie ich uciążliwości z wiatrakiem moim zdaniem nie ma w ogóle sensu.
    Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny :)

sturnus
    Guest

O tych przekaźnikach pogadamy jak Ci czółki wyrosną. :D A poważnie: Dzieci już masz?

Pozdrawiam

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

To wszystkim by nam różki wyrosły (nie tylko tym rogaczom) jak tak, bo wkoło pełno przekaźników, bo kto nie lubi mieć zasięgu na maxa w komórce Co do wiatraków to całe szczęście u mnie za słabo wieje bo w okolicach nie widziałam tego szajsu. Natomiast większość życia mieszkałam pod elektrociepłownią węglową. Za komuny oznaczało to czarny śnieg w zimie, ale odkąd założyli filtry na kominie nie ma już sadzy. Co oznacza, że elektorciepłownia dla przeciętnego Kowalskiego przestała być uciążliwa-nie sypie sadzą, nie wytwarza zapachu, a ogrzewa większość 200tysięcznego miasta.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Cytat Zamieszczone przez sturnus Zobacz posta
    O tych przekaźnikach pogadamy jak Ci czółki wyrosną. :D A poważnie: Dzieci już masz?

Pozdrawiam
    ad 1, czułków jeszcze nie mam
    ad 2, dzieci mam
    ad 3, uprzedzając następne pytania i ekologiczne wywody informuję, że nie jestem zainteresowany polemiką w temacie wpływu szkodliwości czegokolwiek na cokolwiek.
    Możemy za to porozmawiać np. o tym jak fajnie jest w Bieszczadach
    Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny :)

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

dla naszego regionu najlepszym rozwiązaniem będzie prądnica na korbę lub pedały. jest mała, w 100% ekologiczna, nie wystaje zza górki psując krajobraz i nie szumi. zainstalowana w agroturystyce czy hotelu poszerza ofertę turystyczną o aktywny wypoczynek, na dodatek można ubiegac się o finansowanie dla unikalnych rozwiązań w skali regionu, województwa, kraju itd.

same zalety.

jest jeszcze kilka rozwiązań np. rozwożenie akumulatorów, koniecznie wozem konnym, żeby było ekologicznie.
    albo - każdy może zrobic sobie w słoiku ogniwo galwaniczne. blaszka miedziana, blaszka cynkowa i trochę kwasu.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Tak się zastanawiam, czy powiat bieszczadzki cierpi z powodów niedoboru energii?

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

teraz jeszcze nie, ale trzeba o tym pomyślec gdy jest czas na dyskusje, projekty i planowanie z uwzględnieniem potrzeb ludności, rynku, ochrony środowiska i krajobrazu.
    zobacz np. na siec dróg publicznych w Polsce. gdyby pomyślano o tym 30 lat temu nie byłoby dziś problemów z obwodnicami, odpowiednią przepustowością dróg, autostradami. ale w latach 70 było mało samochodów, nie było TIRów, więc uważano, że problem nie istniał.

ktoś w trakcie tej dyskusji słusznie zauważył, że rozproszenie produkcji prądu to brak słupów. zobaczcie jak wyglądają dziś szeroko rozumiane okolice Soliny. słup na słupie, drut na drucie, kilka linii obok siebie.
    co innego jest linia S.N. o wys. 8m która bez problemu kryje się między drzewami (np. od wiatraka), a co innego słupy W.N. o wysokości kilkudziesięciu metrów biegnące dziesiątkami czy setkami km.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Tyyyyy, ale przecież ta energia z wiatraka i tak musi być oddana państwu (i pewnie popłynie wielkimi słupami wysokiego napięcia). Nie ma takiej opcji, że to co wyprodukujesz zostanie Ci na potrzeby gospodarstwa. Musisz odsprzedać i sobie na nowo zakupić od państwa, ot taki absurd
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Cytat Zamieszczone przez skyrafal Zobacz posta
    teraz jeszcze nie, ale trzeba o tym pomyślec gdy jest czas na dyskusje, projekty i planowanie z uwzględnieniem potrzeb ludności, rynku, ochrony środowiska i krajobrazu.
    zobacz np. na siec dróg publicznych w Polsce[...].
    No ale czy sądzisz, że przyszłe potrzeby tego regionu z powodzeniem zostaną zaspokojone przez farmy wiatrowe?

Ile prądu jest w stanie wyprodukować taka farma składająca się np. z 20 turbin?

Czy Solina pracuje obecnie na 100% swojej wydajności?

Czy zakup energii z istniejących w Polsce elektrowni nie wystarczy?

Jeśli nie, to kiedy będziemy mieć niedobór i jakiej ilości energii szacunkowo będziemy potrzebować?

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

wiecie co - nie biorę pieniędzy za to, żeby przekonywac ludzi do tak zwanych odnawialnych źródeł energii.

napiszę tak - 100 nowoczesnych wiatraków po 2MW = mocy ZEW Solina-Myczkowce, raptem 5 działek po 20 wiatraków. więc jest to raptem 5 górek tu i ówdzie, a między wieżami można uprawiac ziemię.

zakupy energii, przesyły, oddawanie - sztuczne problemy, które sobie ludzie sami stwarzają.

kiedy będziemy miec niedobór ? np. wtedy gdy np. zaczniemy masowo instalowac klimatyzatory w najgorszy, ale najtańszy sposób. nie wiem czy zauważyliście, ale Bieszczady zaczynają się na nowo zaludniac, a każdy dom coś zużywa, prawda ?
    jeszcze jest taka tendencja - z jednej strony używamy coraz bardziej energooszczędnych urządzeń, a z drugiej rośnie zapotrzebowanie na prąd - dlaczego tak się dzieje ??

dlatego, że energooszczędnośc jest zwykłą manipulacją i fikcją.

otóż - rośnie sprawnośc urządzeń, czyli z tej samej pobieranej mocy uzyskujemy więcej pracy (co jest nazywane energooszczędnością), bo np. mniej zostaje tracone na ciepło - np. urządzenia elektroniczne i elektromechaniczne.

ale rośnie również moc i ilośc tych urządzeń np. odkurzaczy, mikserów, sprzętu audio-video i zasilamy różne inne rzeczy których jeszcze 20 lat temu nie było np. komputery domowe, alarmy, domową automatykę, klimatyzatory itd itd. co z tego, że mamy energooszczędne żarówki skoro każdy w domu ma kilka włączonych urządzeń w stanie stand-by np. telewizor, DVD, tuner,wzmacniacz antenowy, ładowarka do laptopa i ładowarka komórki. każdy z nich pobiera non stop po 10-15W, ładowarka komórki ok. 5W. dochodzą do tego halogeny z czujnikami ruchu, oświetlania ogrodowe i dekoracyjne i takie tam różne duperele.
    wszystko to ma tylko kilka W, ale stały pobór mocy nie schodzi poniżej 100W co daje ok. 75kWh miesięcznie i ok. 900kWh rocznie na jedno gospodarstwo.

dziś już sobie nawet nie wyobrażamy sytuacji, że wychodząc np. do pracy wyłączamy główny wyłącznik w domu i w całym budynku nie ma prądu aż do naszego powrotu i nie myślę tu wcale o lodówce. tak się zmieniło przez ostatnie 20-30 lat.

dołączam fajną fotkę wiatraka o mocy 2MW
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)