Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 132

Wątek: Para prezydencka spocznie na Wawelu, w krypcie obok Józefa Piłsudskiego

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Domyślnie Odp: Para prezydencka spocznie na Wawelu, w krypcie obok Józefa Piłsudskiego

Cytat Zamieszczone przez shrek Zobacz posta
    jestem za tym żeby nie był pochowany na wawelu -
    Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    • Chcecie statystyki? To niech ktoś, kto potrafi założy ankietę : Czy jesteś zwolennikiem pochowania Prezydenta Rzeczypospolitej Lecha Kaczyńskiego i Jego Żony na Wawelu? Bez komentarzy i tyle. Ja zagłosuję jak napisał Pastor, że NIE.

Cytat Zamieszczone przez darkangel79 Zobacz posta
    Pogrzeb odbędzie się na Wawelu,czy to komuś się podoba,czy tez nie.(osobiscie mnie się to nie podoba),ale cóż...
    To kilka opinii, ale w żadnej nie ma argumentów dlaczego nie.
    A dlaczego tak?
    Bo głowa państwa, bo polityk niezmienny w swoich poglądach, nie przypodobujący się mediom jak Kwaśniewski, konsekwentny, prawy katolik. Stanowczy w kontaktach z Rosją, przeciwny imperialistycznym ambicjom Putina.Tradycjonalista w jak najlepszym tego słowa znaczeniu. Szczery patriota.
    Bo oddał życie w służbie dla Polski, na posterunku, lecąc pokłonić się tym, którzy w służbie dla Polski również oddali swoje życie.
    I żeby było jasne, bliżej mi było do Kaczyńskiego niż Wałęsy czy przede wszystkim Kwaśniewskiego, ale nie ze wszystkimi poglądami jego się zgadzam.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Domyślnie Odp: Para prezydencka spocznie na Wawelu, w krypcie obok Józefa Piłsudskiego

..to ja jeszcze wrzucę link do artykułu jednego
    zainteresowanym...
    http://aleksander.twardowski.salon24...wda-prezydenta

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Cytat Zamieszczone przez Piskal Zobacz posta
    A dlaczego tak?
    Obiektywnie rzeczy pojmując należy oczywiście się zgodzić i basta. Tylko że jak wiesz nie każdy ma ten sam system wartości i nie każdy uważa, że działania Prezydenta Kaczyńskiego były na tyle wybitne by teraz złożyć go przy marszałku Piłsudskim.
    W tym przypadku naruszono moim zdaniem pewien "standard". Podjęto decyzję autorytarnie, a argumenty przeciw zbija się twierdzeniem o niskim systemie wartości osób ośmielających się kontestować tę decyzję. Pojawiają się kontrargumenty o braku poczucia partiotyzmu, wyzucia się z polskości itd.
    Jak przecież można nie zgodzać się z wolą rodziny i biskupa w czasie żałoby.... Ano mnie się widzi, że można. Demokracja i wolność słowa.

To wiesz.... sprawa subiektywna. Według mnie Prezydent należy do stolicy. Tam jest jego miejsce.
    Wawel to serce polskiej państwowości i BYŁA stolica. Tę z niego przeniesiono do Warszawy. W związku z tym powinno się zamknąć możliwość chowania tam kogokolwiek. Wawel w końcu utożsamiany jest z innym okresem isntnienia Rzeczypospolitej. Dotychczas było to miejsce pochówku królów teraz mam wrażenie idziemy w stronę mauzoleum.

Nowa świątynia Opatrzności Bożej stawiana w Warszawie jako WOTUM za odzyskaną niepodległość (zgodnie z uchwałą sejmu międzywojennego - jeśli mnie moja niedouczona historycznie pamięć nie myli) wydaje się być idealnym miejscem dla byłych i przyszłych prezydentów.
    Gdzieś czytałem, że argumentem przeciw Powązkom było to, że tam spoczywaja między innymi Bierut. To jakby opisuje to z jaką prezydenturą mieliśmy do czynienia przez ostatnie kilka lat.

Akcja pt "Pochówek Prezydenta Kaczyńskiego na Wawelu" miałby dla mnie wielki sens gdyby ktoś wpadł na pomysł pochowania tam WSZYSTKICH uczestników tej tragedii. Nie chodzi mi o ustawienie tam 96 sarkofagów ale może urna z prochami wszystkich zmarłych w tej katastrofie przy urnie z ziemią katyńską miałaby większą wymowę i że się tak wyrażę "zasięg" społeczny.
    W takich dywagacjach można jeszcze rozwiąnąć na powiedzmy kilka postów tylko po co? Decyzja podjęta. Temat zamknięty.
    Ostatnio edytowane przez admin ; 15-04-2010 o 04:40
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

nie ma argumentów dlaczego nie.
    Piskal, czy chcesz tu i teraz znaleźć argumenty przeciwników tej decyzji? Chcesz, aby przed pogrzebem oceniać zmarłego i ważyć jego wady i zalety?

PS. W sprawie apelu Bertranda: do tej pory nie mieliśmy "politycznej twarzy" na forum. Teraz, nawet w stonowanej i wyważonej dyskusji, zdradzamy swoje polityczne poglądy i sympatie. Obawiam się trochę, czy nie poróżni nas to w przyszłości, wszak czekają nas jeszcze nie raz brutalne i brudne kampanie polityczne. Ja nie chciałbym patrzeć na forum przez pryzmat polityki, nie chciałbym tu głosowań "kto za, kto przeciw". Chcecie to dyskutujcie, ale ja w tym wątku już nic nie napiszę.
    Czterech panów B.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

[/LIST]

A dlaczego tak?
    Nie śledzę dokładnie dyskusji na ten temat. Może czegoś nie dosłyszałem. O ile dobrze pamiętam to uzasadnieniem decyzji o pochówku na Wawelu była "wola Rodziny". Nie postawa patriotyczna, nie niezłomność itd. Argumenty, które przedstawiłeś doskonale pasują do życiorysu.. Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego. Zerknijcie do wikipedii, przeczytajcie życiorys.
    Pozdrawiam
    Długi

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    O ile dobrze pamiętam to uzasadnieniem decyzji o pochówku na Wawelu była "wola Rodziny".
    No ale to podały media, a jak one działają to własnie przez ostatnie dni chyba jest już jasne?Nie wiemy kto wymyślił Wawel, ale kimkolwiek on/ona był/a to jeśli zaproponowano to Rodzinie to kto z nas by odmówił?

PS- Bartek, jeśli ktoś się obraża na innych tylko za poglądy polityczne to świadczy to o takiej osobie i mnie by żal znajomości z taką osobą już nie było. Każdy z nas jest inny, inne potrzeby i poglądy.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Wydaje mi się, że do każdej dyskusji trzeba mieć ...wiedzę. Epatowanie na szerokim forum tylko subiektywnym odczuciem jest nadużyciem.Tym dzielimy się z najbliższymi, zwłaszcza w sprawach głęboko nas dotykających.Rozumiem,że jest sporo ludzi, którzy musza odpowiadać na każdy poruszony temat nawet jeśli tylko opierają się na tym co o ucho im się obiło.
    Możemy wyrażać swój żal po śmierci ludzi, zwyczajnie LUDZI ! Sprawy dużego kalibru, to już chyba raczej nie tu!

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

[/LIST]
    A dlaczego tak?
    Ja powiem dlaczego wg mnie NIE.
    1. Prezydentów chowa się w stolicy. A stolicę już dawno przeniesiono z Krakowa do Warszawy.
    2. Pani Prezydentowa, jako osoba bardzo skromna na pewno wolałaby być pochowana w Warszawie.
    3. Obydwoje byli bardzo związani z Warszawą.

Nasuwa się pytanie czy ciało Pana Prezydenta Kaczorowskiego też nie powinno spoczywać w tym momencie na Wawelu? A ciała pozostałych osób??

W całej sytuacji, mimo naszego sprzeciwu, co do miejsca pochówku, powinniśmy uszanować decyzję "góry". Podobno miejsce zaproponował Dziwisz, a rodzina to zaakceptowała.... Jak było na prawdę to się dowiemy może kiedyś.....Wydaje mi się, że nie na miejscu są te wszystkie protesty. Choć mi samej pomysł ten też się nie podoba, ale protestować nie będę.
    I w sumie to wszystko co miałam do powiedzenia
    Pozdrawiam

Ps. W tej trudnej sytuacji BĄDŹMY RAZEM!!
    Ostatnio edytowane przez KAHA ; 15-04-2010 o 09:59

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Ktoś tutaj, w tym wątku, w przypływie egzaltacji powiedział, że lepszego prezydenta Polska już mieć nie będzie. Ja bardzo proszę, aby następcom Prezydenta Kaczyńskiego nie odbierać szans, naszym dzieciom i wnukom nadziei, a i nas biednych nie straszyć.
    Sapere aude.

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Decyzja zapadła, po co więc te jałowe spory w środku żałoby. Czy naprawdę my, Polacy, nie umiemy wytrzymać tygodnia bez kłótni? W dodatku bez kłótni bezzasadnej?
    Cytat Zamieszczone przez bmiller Zobacz posta
    Piskal, czy chcesz tu i teraz znaleźć argumenty przeciwników tej decyzji? Chcesz, aby przed pogrzebem oceniać zmarłego i ważyć jego wady i zalety?
    Proszę, masz powyżej odpowiedź.

Tak naprawdę ja też uważam, że Wawel to za wysoko, lecz więcej argumentów moim zdaniem jest za. Lecz jeśli już prowadzimy tę dyskusję, starajmy się, żeby była rzeczowa, bo argument" nie na Wawel, bo nie", albo" bo mi się to nie podoba" argumentem nie jest. Lub też " nie godny królów".A, przepraszam, jaką funkcję prezydent wykonuje w panującym ustroju? Nie głowy państwa? Nie mamy, niestety monarchii konstytucyjnej.
    Poza tym przykro mi, że w cieniu żałoby są prowadzone bezzasadne protesty, protesty nie mające żadnego wpływu na zmianę decyzji. Protesty bezczeszczące pamięć po przywódcy Państwa, który zginął " na służbie".
    Nasze małe polskie piekiełko górą!

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)