Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 132

Wątek: Para prezydencka spocznie na Wawelu, w krypcie obok Józefa Piłsudskiego

Bieszczadnik Awatar wp.krzysztof
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Podkarpacie

Domyślnie Odp: Para prezydencka spocznie na Wawelu, w krypcie obok Józefa Piłsudskiego

Jeszcze jeden głos w temacie:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ragnienia.html

Kardynał Stanisław Dziwisz oświadczył stanowczo, że to nie on podjął decyzję o pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu. W wywiadzie dla katolickiego włoskiego dziennika "Avvenire" podkreślił: "wysłuchałem pragnienia, wyrażonego przez rodzinę".

- To nie ja przedstawiłem propozycję pochówku na Wawelu. I nie znalazłem powodów, by ją odrzucić - powiedział metropolita krakowski w rozmowie z wysłannikiem gazety włoskiego episkopatu. Odmówił odpowiedzi na pytanie, kto z rodziny pary prezydenckiej złożył taką propozycję.

Na uwagę dziennikarza, że pojawiła się ona z politycznych kręgów zmarłego prezydenta, kardynał Dziwisz stanowczo zareagował: - Sugeruje pan, że działałem pod wpływem impulsu ze strony jakiegoś polityka? Tak nie było.

- Pozytywnie odpowiadając na prośbę rodziny Kaczyńskich inspirowałem się tym, co powiedział najwyższy reprezentant władz instytucjonalnych Polski, czyli tymczasowy prezydenta (Bronisław Komorowski), który natychmiast po tragedii wezwał Polaków do jedności i zgody narodowej, ponad różnicami politycznymi i ideologicznymi. I tak było - powiedział kardynał Dziwisz.

Nasuwają się refleksje:
    1. Nikt już nie chce się przyznać do autorstwa tego pomysłu, a wręcz wszyscy podrzucają sobie ten gorący kartofel.
    2. To nie był dobry pomysł od początku, ale jeśli się powiedziało A to trzeba mieć odrobinę cywilnej odwagi i powiedzieć: Tak, to był mój pomysł i to ja podjąłem tą decyzję, ponieważ uważam że ….. .
    3. Prezydent mimo wszystko nie zasłużył sobie na taką farsę.

4. I jeszcze ta nieudolna próba wplątania Marszałka Komorowskiego w toczący się spór.
    Ostatnio edytowane przez wp.krzysztof ; 16-04-2010 o 14:14 Powód: uzupełnienie
    Sapere aude.

Bieszczadnik Awatar pioabram
    Na forum od
    03.2007

Domyślnie Odp: Para prezydencka spocznie na Wawelu, w krypcie obok Józefa Piłsudskiego

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Jeszcze nie ma Go tam , a już się zaczęło.

"Posłowie Prawa i Sprawiedliwości wystąpią do minister edukacji z wnioskiem o wpisanie do programu nauczania obowiązkowych wycieczek szkolnych między innymi do Katynia i na Wawel "

http://wiadomosci.onet.pl/2156565,11...ynia,item.html

cd. farsy..a to dopiero początek.....
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    A miałem już nie pisać....
    Czy osoba pisząca to uzasadnienie wie co się zdarzyło na Wawelu 17 września 1993 roku i 26 listopada 2008 roku. Polski Ludowej juz wtedy chyba nie było...
    Pozdrawiam
    Wie (przynajmniej odnośnie 1993). To jednak był w dalszym ciągu element "uzabytkowiania Wawelu. W końcu chowano premiera sprzed 50 lat. Teraz chowamy tam współczesnego bohatera.

Ps. Poseł PO do Andrzeja Wajdy:
    http://dariuszlipinski.wordpress.com...ndrzeja-wajdy/
    Proponuję temat kolejnego filmu. Niech będzie to film o polskim piekle nawet w obliczu śmierci i o grzechu liberum veto, od którego nie są wolni nawet bardzo wybitni ludzie. Nie wątpię, że jak zawsze nakręciłby Pan film znakomity. Tym bardziej jestem tego pewien po Pańskim apelu.
    Ostatnio edytowane przez Fiaa ; 16-04-2010 o 20:27

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    Czy osoba pisząca to uzasadnienie wie co się zdarzyło na Wawelu 17 września 1993 roku i 26 listopada 2008 roku. Polski Ludowej juz wtedy chyba nie było...
    17 września 1993 pochowano na Wawelu stryjecznego dziadka mojej Julii.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

A te wycieczki to rozumiem, że z lądowaniem w Smoleńsku?

Piskal to ona spokrewniona z Radziem?czy zbieżność nazwisk jest przypadkowa
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    A te wycieczki to rozumiem, że z lądowaniem w Smoleńsku?

Piskal to ona spokrewniona z Radziem?czy zbieżność nazwisk jest przypadkowa
    Z Radziem nie, ale z gen. Władysławem Sikorskim tak.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Myślałam, że Radzio też, no ale to tylko zbieżność nazwisk w takim razie
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar pioabram
    Na forum od
    03.2007

Cytat Zamieszczone przez trzykropkiinicwiecej Zobacz posta
    List posła Widackiego do kardynała Dziwisza

poranna prasówka..

Najprzewielebniejszy... eh eh ... jak tak sobie rzucamy artykułami.. a co...

Więcej... http://wyborcza.pl/1,105841,7774621,...#ixzz0lFgtXknG
    Zabawne ,adwokat mafi pruszkowskiej,zdaję się ze nawet z jakims wyrokiem w zawieszeniu,poucza k.Dziwisza,i jest atorytetem nie tylko dla ,"Ludzi Honoru z Czerskiej",ale nawet dla kolegi z nigdzie badz....

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Cytat Zamieszczone przez pioabram Zobacz posta
    Zabawne ,adwokat mafi pruszkowskiej,zdaję się ze nawet z jakims wyrokiem w zawieszeniu,poucza k.Dziwisza,i jest atorytetem nie tylko dla ,"Ludzi Honoru z Czerskiej",ale nawet dla kolegi z nigdzie badz....
    ..wiedziałem.. normalnie wiedziałem że z mojego sięgniesz... cóż za bezmyślna złośliwość.. cienko w gaciach ...myślałem że na więcej Cię stać :)
    Szkoda.. bo po "wrogach" nas cenią... nic to.. tylko żeby dopiec, nie po to żeby wypowiedzieć się w temacie...
    Nie tyle autorytet osobowy(imputuj do lustra) co sam tekst.
    Nigdziebądź z dużej litery .. i nad Osławą... gwoli jasności... najciemniej pod latarnią nieprawdaż?

Nie Księżyc.. to niech będzie i Wawel..

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)