uwielbiam takie tematy - zupełnie jak dylematy gdzie jest główne źródło Sanu ?
Taka mikrohistoria jest i ważna, i ciekawa.
A co piszą o Brenzbergu "Bieszczady" ?
uwielbiam takie tematy - zupełnie jak dylematy gdzie jest główne źródło Sanu ?
Taka mikrohistoria jest i ważna, i ciekawa.
A co piszą o Brenzbergu "Bieszczady" ?
pozdrówka :-)
Całkiem sporo. Autorem artykułu jest Antoni Derwich. Na czterech stronach opisuje z wieloma szczegółami tą historię. Tragedia wydarzyła się kilka dni po masakrze w Baligrodzie (może jakiś związek jest) 16 sierpnia 1944 r. Zginęło tam 74 (75) osób. Całe rodziny: kobiety, dzieci.... byli to uchodźcy z nadsańskich wiosek. W tym mi.: pracownicy kolei, urzędnicy, kapłani prawdopodobnie pochodzenia polskiego. Leśniczówka należała do rodziny Królów. Napadu i mordu dokonała sotnia Burłaki.A co piszą o Brenzbergu "Bieszczady" ?
W artykule zdjęcia tablicy jaka będzie znajdowała się na kulminacji 869 Jeleniowatego (nie wiem dlaczego nie w miejscu leśniczówki...?) i szkic projektu pomnika. Jeśli chodzi o źródła to głównie w oparciu o relacje Alojzego W., ale jest też odnośnik do protokołu przesłuchania W. Szczygielskiego "Burłaka" źródło IPN.
A co znalazłem ja w mojej biblioteczce...?
Biblia tematu: "Tak było w Bieszczadach" G. Motyka:
Tyle informacji o największym mordzie na Polakach w Bieszczadach str. 157...74 osób w Mucznem.
O mordzie podobnym tyle że dokonanym przez Wojsko Polskie w Zawadce Morochowskiej w tej samej książce jest 3 strony 307-309 plus wspominki na stronach 290 i 480.
Pozostawiam to bez komentarza i idę dalej.
U znienawidzonego przez Motykę Żurka (UPA w Bieszczadach) na stronie 32 spotykamy nieco dłuższą notatkę na ten temat z cytatem z A. Potockiego ("Bieszczadzkie losy"), plus relacją Alfreda Steinharda (chyba chodziło tego samego....?) z książki "Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich na Polakach w województwie lwowskim" Siekierki, Komańskiego, Bulzackiego.
Marcin, dzięki za umożliwienie mi przeczytania tego artykułu.
Na "tablicy pamiątkowej, ufundowanej przez Lasy Państwowe ku czci pomordowanych na Brenzbergu", jest wykuta data "LISTOPAD 2009". Należy mieć nadzieję, że już niedługo, "kamień z piaskowca z Rabego, przy nim dębowy krzyż i stosowna tablica, upamiętnią tamtą tragedię sierpniowego dnia 1944 roku".
Może ktoś wie, kiedy ten pomnik będzie postawiony?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)