>Celowo poruszyłem ten temat na forum - mogłem oczywiście wysłać maila >do Stacha. Ale ponieważ podobno dotyczy to także serwisu Piotra (a >wiem, że wielu z Was prowadzi swoje serwisy) chciałem uzyskać >informacje i opinie od innych webmajsterów.
Mogłeś i powininieneś, ponieważ nie jest to temat na forum i ja nie sądzę zresztą, aby ktoś był zainteresowany tego typu "dyskusja"
>Dlatego nie potępiam w czambuł "piratów", ale i nie popieram takich >działań.
IMHO to źle - jesli ktoś skopiuje Twoje zdjęcia i się pod nimi podpisze to na pewno będzie ci to zupełnie obojętne? A jeszcze w dodatku na komercyjnej stronie - będzie na tym w dodatku pośrednio zarabiał.
>Uważam, że dla zwykłej przyzwoitości i zasad dobrego współżycia, jeżeli >umieszczają materiały z innych stron (niekoniecznie pochodzących z >własnej pracy tamtych webmajsterów) - powinni a nawet muszą podać >zródło!!!
A tutaj zaprzeczasz sam sobie, bo skoro twierdzisz, że MUSZĄ tzn. że coś na nich nakłada ten MUS czyli obowiązek - a jest to ustatwa o ochronie praw autorskich. Nie wprowadzaj więc ludzi w błąd, twierdząc, że tego typu sprawy nie podlegają ochronie praw autorskich. Zarówno tekst, jak i zdjęcie jest takim samym utworem jak wiersz, książka, mapa - i jest chroniony prawem autorskim juz w momencie powstania. Pewne rzeczy, których prawo autorskie nie obejmuje (np. krótka informacja prasowa) nie wymieniam bo w tym przypadku nie mają zastosowania.
Nie będę się rozpisywał, bo nie ma sensu - o przyzwoitość chodzi także. A gdybyś twierdził, że w związku z powyższym jestem pazerny, to informuję, że jak do tej pory nie odmówiłem zgody na publikacje części moich materiałów żadnemu serwisowi, który się z tym zwrócił bezpośrednio do mnie i to bez względu na to, czy jak to nazywasz, trzepie na tym "kapuchę" czy tez jest niekomercyjny (tak jak moja strona).
Miejmy szacunek dla innych forumowiczów - jak chcesz kontynuować (choć nie widzę celu) to proszę, ale na priv. Tym bardziej, że sprawa została rozwiązana, równiez moje materiały i zdjęcia zostały usuniete - metoda okazała się jak widać skuteczna - wcześniejsze prosby były ignorowane przez długi czas.

Odpowiedz z cytatem