Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: 10 dni w Bieszczadach, sierpień

Domyślnie Odp: 10 dni w Bieszczadach, sierpień

Witam ponownie,
    piszę odnośnie postu ponownie, gdyż człek (mój chłopak) z którym miałam jechać do Wetliny, stwierdził, że po 3-ch latach mam S.....dalać........

niestety

ale ja chcę wyjechać w bieszczady w tym czasie (9-23 sierpnia). jeśli możecie, to proszę dajcie mi wskazówki na samotnę wędrówki, a może ktoś będzie chciał razem ze mną powędrować...

:(

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

W sierpniu jest mniejszy ruch na szlakach, ale bez przesady. Zawsze ktoś będzie szedł w Twoim kierunku. Trudno o samotność na szlakach w okolicy Wetliny. No może na Fereczatą, granicznym. Co do zasad, z zasady nie powinno się wychodzić w góry samemu. Ale jak już wyjdziesz to powiedz komuś dokąd idziesz. Weź telefon ze sobą (wyłącz, to na pewno będzie miał naładowaną baterię "w razie czego"). W plecaku ciuch na zmianę pogody. Coś do picia i jedzenia. Mapa i busola, jeżeli umiesz się tym posługiwać, jeżeli nie, to się naucz. Przyda Ci się ta sztuka do łażenia po krzaczorach.
    Pozdrawiam
    Długi

Mapą i busolą potrafię się obsługiwać :) Niejednego harcerza wyszkoliłam w tym zakresie, więc nie będzie z tym żadnego problemu :)

Na forum od
    07.2010
    Rodem z
    Wrocław

ja z chęcią bym ruszył, tylko termin trochę zbyt późny bo od 15 w Tatry Słowackie ze znajomymi ruszam.. nie dałabyś się skusić 2-13? :) ostrzegam, że to moja pierwsza wyprawa w Bieszczady, ale w tym roku zaliczyłem 9 dni pod namiotami przez Beskidy (Krynica-Rabka) więc powinienem dać radę

ewentualnie odezwij się na gygy, możemy ponegocjowac z terminem :P 5941488
    Ostatnio edytowane przez black mamba ; 22-07-2010 o 12:33

Piotrek999
    Guest

Pisałem już w innym poście, urlop od 15, tydzień w górach, tydzień na rybkach, wszystko w okolicy. Możemy się ustawić, będzie wesoło.
    Pozdrawiam!!

Zapraszam na stronę www.bieszczader.pl tam znajdziesz dużo pomysłów na wycieczki po Bieszczadach i okolicznych pogórzach, jak i wycieczki na Ukrainę, Słowację i Węgry.
    Poza tym podpowiem Ci co do tras, które zaplanowałaś:
    1. podejdź sobie do sklepu ABC w Wetlinie skąd możesz pojechać busem na Przełęcz Wyżną. Stamtąd szlakiem żółtym do schroniska Chatka Puchatka 1228 m jest tylko godzinka. Dzięki temu przejście po szczycie Połoniny Wetlińskiej będzie znacznie przyjemniejsze! Dodatkowo schodząc szlakiem żółtym z Przełęczy Orłowicza dotrzesz do miejsca skąd wyjeżdżałaś busem. Czas przejścia 5 godzin
    2. z Widełek wyłącznie stopem dojedziesz do Wetliny lub do Ustrzyk Górnych skąd kursują busy do Wetliny
    3. tutaj również dojedziesz busem z Wetliny na Przełęcz Wyżniańską. Wtedy czas przejścia to 5 godzin. Warto podczas tej wycieczki przejść na Kremenaros 1221 m, aby dotknąć tego jedynego szczytu w Polsce, gdzie stykają się 3 granice państwowe!
    4. trasa do przejścia, ale wyłącznie dla bardzo mocnych turystów. Zajmie Ci to między 8 a 12 godzin! Zalecam wyjście o wschodzie słońca.
    5. mało ciekawa. Moim zdaniem lepiej wejść na Jasło i dotrzeć do Cisnej skąd możesz na Przysłup przejechać się Bieszczadzką Kolejką Leśną. Ewentualnie wybierz się busem do Wołosatego, żeby zdobyć nasz najwyższy szczyt - Tarnicę 1346m!

Pozdrawiam - Mariusz Janik www.bieszczader.pl i www.mariuszjanik.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)