Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Praca licencjacka (Bieszczady)

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie Odp: Praca licencjacka (Bieszczady)

Witka,
    Koleżanka Zamyślona pytała o końkretną sprawę. Więc jej odpowiedzmy, bo znamy ten teren lepiej od niej. Propozycja Długiego jest warta rozpoznania. Można też porównać dwa obszary,co w każdej pracy naukowej (a taką jest już magisterka) jest dobrym podejściem. Praca porównawcza pozwala na wiele ciekawych wniosków. Opis jednego rejonu Bieszczad/ów będzie spłycał pewne sprawy. Moim zdaniem trza byś wybrała rejon pod władaniem BdPN-u i poza nim. Np Dolina Grn Sanu wraz doliną Wołosatego i naprzeciwko dolina Sanu od Dwerniczka do Zatwarnicy wraz z Dwernikiem, Sękowcem i 'zadupiem' Tworylno-Krywym:)
    Ciekawy rejon, możliwość dopatrzenia się różnic w dynamice rozwoju i co z tego wynika itd.
    Pozdrawiam
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Zupełnie nie rozumiem wyboru do pracy licencjackiej tematu jakiego nie znam.
    Jeżeli chcę o czymś dobrze napisać - to o czymś co znam i co jest mi bliskie.
    Ja też...choć sam to przećwiczyłem na własnej skórze. Mój zacny promotor chciał, żebym robił pracę z ruchomego piasku ale w Polsce wówczas wszystkie były nieruchome poza pasem nadmorskim. Skończyło się na zabezpieczeniu p-erozyjnym zlewni potoku xxxx w pewnych fajnych górach:P I gdzie absolwentowi (ob)leśnictwa do takiego tematu?:O A jednak pokonałem ten problem, a nawet przez jakiś czas wskazywano ten projekt jako dorobek katedry:D:D:D Pewnie dlatego, żem przy tej pracy duuuużo upił z różnych szklanic, sztamperlików, gąsiorków itd:) i się fantazya rowinęła...
    Pozdrawiam,
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

W pierwszej kolejności musisz odwiedzić informację turystyczną danego regionu. Punkty IT mają w miarę aktualną bazę turystyczną (choć nie zawsze tak jest) i mogą pomóc w pisaniu tego typu pracy. Tak więc po kolei... padło tu kilka propozycji gmin:
    Gmina Cisna - posiada taką informację... tu jest ich strona: www.cisna.pl
    Gmina Lutowiska - jak zaczynasz z Bieszczadami to chyba byłby najlepszy wybór... Jakbyś się zdecydowała to warto zajrzeć tutaj: http://madeinbieszczady.ip6.webfabryka.pl/ czyli do Bieszczadzkiego Centrum Promocji I Certyfikacji Produktu Lokalnego mają swoją siedzibę w Lutowiskach i myślę że udzieliliby ci wstępnych informacji. Powiatowe centra informacji turystycznej również mogą się przydać
    Gmina Czarna http://czarna.pl/index.php?option=co...=274&Itemid=39
    Gmina Baligród: http://www.baligrod.pl/
    http://bciip.rze.pl/ - Powiat Bieszczadzki
    http://www.lesko.pl/?c=mdTresc-cmPokaz-226 - Powiat Leski
    www.sanok.pl Powiat Sanocki

Ps. nie napisałaś nam co studiujesz.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Dobry przykład to również Wołkowyja lub Bukowiec - tamtejsi rolnicy żyją głównie z tzw. agro
    Marcin

zamyślona
    Guest

Dzieki wielkie za podpowiedzi, chociaz jeszcze nie wybrałam nic konkretnego, to na pewno skorzystam z waszych rad. Basia, dostal mi się taki temat, bo inne były już pozajmowane:/ Chciałam cos o gorach , ale nie koniecznie mialy to być Bieszczady, bardziej myślałam o Beskidach lub Tatrach, niestety te tematy już były zarezerwowane. Ale nie uwazam, że prace trzeba pisac akurat o tym o czym ma się najwieksza wiedze, po to dostaje się temat pracy rok wczesniej, żeby mieć czas na dokładne zapoznanie się z nim i jak najlepsze przygotowanie. Teoretycznie dzisiaj malo wiem o Bieszczadach, a z rok mogę być lepsza znawczynia niż nie jeden z was hehe przeciez o to chyba chodzi, żeby pogłębiać wiedze na rozne tematy. Ale jakby nie było wiedze ogolna mam, w koncu studiuje hotelarstwo i turystyke, czyli znowu nie jest tak zle, musze się tylko teraz bardziej skupic na Bieszczadach. Co do tej nieszczesnej odmiany…fajnie, ze mnie ktos poprawil… przyjęłam i tyle, ale nie ma co tak przezywac W pracy licencjackiej nie zrobiłabym takiego bledu , bo tam pewnie sprawdze ze sto razy czy wszystko jest bezbłędnie napisane, tu pisałam szybko i nie myślałam nad tym, zreszta niech chociaz jedna osoba się odezwie, która nigdy w zyciu nie popełniła jakiegokolwiek bledu w pisowni, to się zdarza nawet najlepszym i można kogos poprawic, ale nie ma co tak dramatyzowac Ogolnie to nawet fajnie, ze dostalam taki temat, bo nigdy nie bylam w Bieszczadach, a teraz będę miala okazje żeby jechac i zobaczyc, a słyszałam już od kilku osob, ze tam jest naprawde pieknie , tak wiec pojade i sama ocenie. Najbardziej denerwuje mnie to, ze nie dostalam konkretnego tematu ,a druga sprawa, ze pare dni temu dowiedziałam się, ze musze już zrobic plan pracy i wypisac cala literature z której będę korzystac, czyli ogolnie wszystko to co przeciez wychodzi w trakcie pisania pracy, a ja na dzien dzisiejszy nawet nie mam ustalonego tematu, nie mówiąc już o jakims planie i pomocach naukowych z których będę korzystala. No ale udalo mi się wziasc w pracy wolne na jutro,tak wiec będę musiala się za to zabrac…i jakos to ogarnąć do soboty. Wiadomo najtrudniej zaczac…potem już jakos pojdzie, mam nadzieje I jestem bardzo wdzieczna za wszystkie wasze wskazowki pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez zamyślona ; 01-06-2010 o 01:26

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Na dobrą sprawę to powinno się mieć możliwość wyboru tematu pracy tj. zaproponowania promotorowi jakiegoś ciekawego zagadnienia, by móc je przeanalizować; tym samym chociaż najmniejsza wiedza na dany temat byłaby wskazana. Planem pracy i bibliografia bym się za bardzo nie przejmował - i tak, jeszcze wiele pomysłów przyjdzie Ci w trakcie pisania pracy, które będziesz chciała w niej zawrzeć, tak samo z bibliografią - nie można podać całej bibliografii na sam początek pisania pracy jeżeli nie zna się tematu/ zagadnienia. Powodzenia w pisaniu pracy.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)