Dzisiaj dostałem takiego maila
"Pan ....(bertrand236)* W odpowiedzi na maila z dnia 09.02.2016 r. w sprawie wyników kontroli gospodarki wodno - ściekowej na terenie Gminy Solina informujemy, że pracownicy Urzędu Gminy sprawdzili sytuację u ponad 50 podmiotów – zarówno prowadzących działalność gospodarczą jak i w gospodarstwach domowych. Zespoły monitorujące stan gospodarki wodno – ściekowej były przygotowane do kontroli, posiadały wykaz ilości wywiezionych ścieków sporządzony przez Gminny Zakład Komunalny oraz zużycie wody. Problem stanowiły prywatne ujęcia, na których nie ma założonych liczników, ale wtedy zużycie wody było liczone na podstawie średniego zużycia wody przez jednego mieszkańca przyjęte wg normy i ilości mieszkańców. W przypadku braku dokumentów potwierdzających wywóz nieczystości ciekłych, właściciele nieruchomości dostawali upomnienie i nakaz słowny wywozu nieczystości
oraz przedstawienia dowodów na wykonanie tej czynności. Działania podejmowane przez pracowników Urzędu Gminę miały głównie charakter prewencyjny. W przypadku rażących naruszeń prawa podejmowano działania zmierzające do karania za nie przestrzegania prawa. Podkreślić należy, że podjęte działania przyniosły efekty. Zestawienia prowadzone przez Gminny Zakład Komunalny Sp. z o. o. w Polańczyku wykazują, że w porównaniu z rokiem 2014 ilość wywiezionych ścieków za II kwartał roku 2015 wzrosła o 150 m3 (w całym roku 2014 – 2822 m3, a za II kwartały 2015 roku – 3309 m3). Podkreślić należy, że w chwili obecnej przygotowywana jest dokumentacja techniczna dotycząca budowy sieci kanalizacyjnej w miejscowościach Zawóz i Bukowiec, celem uzyskania decyzji pozwolenia na budowę dla wymienionych inwestycji. Z poważaniem, Joanna Osękowska Referat Gospodarki Komunalnej, Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Handlu"
* wykropokowałem swoje nazwisko i wstawiłem nick
Teraz będzie czysto!!!
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem