Sytuacja w Ubli nic sie nie zmieniła. W stronę Ukrainy bez ekscesów i sprwanie, w zalezności od ruchu ok. 30 min do godz. Z powrotem zaczynają się problemy. Po pierwsze Ukraincy dają do wypełnienia deklarację celną ( po polsku), potem zaś zaczyna się generalna rewizja samochodu i bagażu osobistego.Na pytanie po co to wszystko, jak z wiadać z daleka, że jadą turyści, a nie przemytnicy(w bagażniku plecaki etc.) odpowiadają, że mieli tu kilku polaków którzy przemycali duże ilości papierosów. Podczas rewizji potrafią wymyślać cuda np. analizują czy znalezione leki widnieją w internecie jako antyalergiczne, badają dlugość noża, dopytują co rozkręcałem śrobokrętem który mam w zestawie samochodowym ( pomimo, że auto jest prawie nowe) pomagają sobie przy tym pogróżkami, że jak coś znajdą to zabiorą samochód etc. Jedyną rada jest a/ nic ale to nic nie przemycać b/ zachować anielską cierpliwośc i nie dać sie sprowokować. W razie kłopotów grozić telefonem do konsulatu. Słowacy natomiast b. mili i kulturalni nigdy mnie nie spawdzali głębiej niz otwarcie klapy bagażnika