Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Forumowy album dla Magurycza

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Domyślnie Odp: Forumowy album dla Magurycza

Cytat Zamieszczone przez Misieg Zobacz posta
    Pytanie: do kiedy można nadsyłać zdjęcia itp?
    Zgłosić się i "zarezerwować" temat prosiłbym jak najszybciej, na zdjęcia czekam do końca sierpnia.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Dobra akcja. Wydaje mi się że wielu użytkowników forum ma już jakąś dokumentację fotograficzną cmentarzy. Od takiego albumu oczekiwałbym niesztampowych, oryginalnych zdjęć z jakimś artystycznym pazurkiem, w dobrej rozdzielczości, niezamazane, najlepiej ze statywu. Ogarnięcie wszystkich zapomnianych cmentarzy w Bieszczadach w jednym albumie jest chyba rzeczą niemożliwą (być może się mylę). Nakład 100 szt to trochę mało.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Nie spieszyłbym się zbytnio,lepiej poodwiedzać miejsca i zgromadzić materiały (fajny cel wycieczkowy) niż się rzucać z marszu
    I to proponuję przemyśleć. Czy faktycznie koniec wakacji to nieodwołalny termin? Mało casu, kruca bomba, mało casu...

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Cmentarze wojenne?
    No właśnie... Jest ich trochę w Bieszczadach i to właśnie one są zapomniane...

Tak czy siak zgłaszam swoje zdjęcia, ale bez opisu. Ja mam niedowład werbalny i pisać nie potrafię
    Czterech panów B.

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Też bym postulował termin późniejszy, np. koniec września.(bo sam wybieram się dopiero we wrześniu). Nawet jak mamy zdjęcia, to można zrobić jeszcze lepsze. A chyba o to chodzi, żeby strona artystyczna była jak najlepsza.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Jako żem też Marcin to zapolemizuję z Marcinem odnośnie wizji albumu. Oczywiście zdjęcia powinny być przyzwoite, a zwłaszcza ostre, to nie ulega wątpliwości, ale widziałbym w książce raczej wartość dokumentalną niż artystyczną. Dlatego właściwa proporcja słowa pisanego do fotografii jest według mnie jak najbardziej wskazana. Sensowne byłyby również jakieś mapki lub plany, oczywiście w miarę możliwości. A czasu myślę dość. Wielu pewnie już coś ma i to zapewne ciekawych zdjęć robionych w różnych warunkach i sytuacjach. Przez okres wakacyjny wielu zdjęć się nie dorobi. Tym bardziej, że to dość podła pora jak na focenie cmentarzy, zwłaszcza zaniedbanych i zapuszczonych, zarosłych krzakami, drzewami i wszelkim inszym chaszczem. Najlepsza jest wczesna wiosna i jesień, ale to by opóźniło całą akcję prawie o rok, więc myślę że lepiej się skupić na archiwach i jedynie to, co niezbędne dofocić. Wskazane byłoby również ukazanie zdjęć dokumentujących prace wraz z tymi, którzy coś gdzieś tam przy kamieniu grzebią.
    Marcin

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Cytat Zamieszczone przez marcins Zobacz posta
    Jako żem też Marcin to zapolemizuję z Marcinem odnośnie wizji albumu. Oczywiście zdjęcia powinny być przyzwoite, a zwłaszcza ostre, to nie ulega wątpliwości, ale widziałbym w książce raczej wartość dokumentalną niż artystyczną. Dlatego właściwa proporcja słowa pisanego do fotografii jest według mnie jak najbardziej wskazana. Sensowne byłyby również jakieś mapki lub plany, oczywiście w miarę możliwości. A czasu myślę dość. Wielu pewnie już coś ma i to zapewne ciekawych zdjęć robionych w różnych warunkach i sytuacjach. Przez okres wakacyjny wielu zdjęć się nie dorobi. Tym bardziej, że to dość podła pora jak na focenie cmentarzy, zwłaszcza zaniedbanych i zapuszczonych, zarosłych krzakami, drzewami i wszelkim inszym chaszczem. Najlepsza jest wczesna wiosna i jesień, ale to by opóźniło całą akcję prawie o rok, więc myślę że lepiej się skupić na archiwach i jedynie to, co niezbędne dofocić. Wskazane byłoby również ukazanie zdjęć dokumentujących prace wraz z tymi, którzy coś gdzieś tam przy kamieniu grzebią.
    Jeśli nasz album ma być sprzedawany również poza forum, a im większy nakład, tym więcej pieniędzy dla Szymona, to powinny być zdjęcia jak najlepsze pod kątem artystycznym. Co nie wyklucza zdjęć dokumentalnych. We wrześniu jeździ w Bieszczady sporo osób, można więc chyba o miesiąc przesunąć termin. Jak album wydamy nie zimą, tylko wczesną wiosną nic się nie stanie.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Piskal album jest kiepską formą na szybkie zdobycie gotówki. Przesyt rynku jest sakramencki. Nakład nie będzie olbrzymi i na pewno kilkaset egzemplarzy się rozejdzie. Wydawnictwa tematyczne, sprzedają się lepiej. Ktoś kto będzie chciał przywieść album z wakacji wybierze z pewnością album poświęcony Bieszczadom ogólnie, a nie bieszczadzkim cmentarzom. Przedłużenie terminu do września w zasadzie niczego nie zmienia. Mi jest to obojętne. Natomiast jeśli chodzi o dorobienie zdjęć to trzeba by było przedłużyć termin co najmniej do jesieni i to późnej. Takiej gdy coś widać, bo ziele wszelkie zeschło, a liście opadły. A najlepiej do wiosny. Myślę, że w kwestii rynku to warto byłoby, żeby wypowiedział się Barszczu lub Marcowy, którzy mają coś wspólnego z wydawaniem książek.
    Marcin

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Wiesz Marcinie, po to teraz dyskutujemy, żeby coś twórczego ustalić. Jest na to czas, a wątek powstał po to,żeby takie dyskusje prowadzić. Według propozycji Marcowego każdy z autorów zdjęć miałby kilka słów napisać, a każdy pisze inaczej. Jeden lepiej operuje słowem, inny gorzej, żeby nie wyszła kiepska antologia. A zdjęcia mogły by jakoś to wydawnictwo spoić w całość, gdyby trzymały pewien poziom. Zimą Szymon i tak nie będzie pracować, chociaż pieniądze można już zbierać. Marcowy planuje wydanie na początek roku, jeśli przedłuży się termin przysyłania zdjęć o miesiąc, to wydanie albumu bardzo sie nie opóźni i pewnie zostanie wydany, jak śniegi będą jeszcze zalegać na połoninach.

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

A może coś bardziej w formie monografii okraszonej zdjęciami? tj. dana osoba miałaby za zadanie dokładnie obadać dany cmentarz, poszukać informacji, ciekawostek, policzyć nagrobki, obmierzyć itp, postarać się odczytać inskrypcje, sporządzić mapkę albo coś w tym stylu itp - praca wydaje mi się ciekawsza, ale na pewno o wiele wiele wiele bardziej skomplikowana, i na pewno zajęłaby więcej czasu.....ale jak to się mówi, co nagle to po diable, może warto się zastanowić nad takim rozwiązaniem?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

W żadne opisy ja nie wchodzę, za Bartkiem-mogę robić zdjęcia, ale pisać to nie.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)