Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
Witeczka:)
Klopsik - Ty morderco nietoperzy;> Jeszcze nie skończyłeś tego niecnego procederu?
A teraz zapytowuję: jakie u licha ma znaczenie, że ktoś tam klasyfikuje dziurę w ziemi jako jaskinię lub niejaskinię? Jeśli ktoś z jakichs powodów lubi się szlajać po tych chłodnych dziurkach, to Bóg z nim. Za to fajne są nazwy nadawane niektórym loszkom: Dziadzia i Bezdziadzia Nora, Jaskinia 'Tam Gdzie Wpadły Czołgi', Jama Brudasów, Dziura pod Korzeniem, a nawet Jedoosobowy Schron.
Nazwy te i inne wynalazłem w dziele pt 'Jaskinie polskich Karpat Fliszowych'. I zarazem skonstatowałem, ze nie mam tomu nr 3 - czy taki był wydany?:O Panowie speleolodzy?
Te nazwy to nazwy wlasne schronisk podskalnych (czyli mniejszych obiektow) i jaskin, wszystkie wymienione leza w beskidzie sadeckim po czym sadze ze masz 2 tom inwentarza. w 3 tomie opisane sa jaskinie miedzy innymi Bieszczadow. A jaskinia odprezeniowa to taka ktora lezy na szczelinie powstalej na skutek naprezen i relaksaji gorotworu, najczesciej jest inicjalnym stadiem tworzenia osuwiska, najczesciej translacyjnego.

Dziwi mnie to ze tyle tu osob ktore nazywaja siebie ekologami a maja takie podejscie do nietoperzy ktore w polsce sa pod szczegolna ochrona. Moj kolega (ktorego Browar wczesniej nazwal 'palantem') od kilku lat prowadzi badania tych zwierzat w beskidach,takze w bieszczadach,podczas wyjazdow sporo sie o tym nasluchalem (wyklada o nietoperzach gdzies w krakowie to i mowi wiele).