Sorki, że dopiero teraz
troszkę pomieszałem ostatnio, za szybko pisałem i wrzuciłem sufozję do worka z zamrozem (wietrzeniem mrozowym) sugerując trochę, że to podobne zjawiska. Najbardziej znaną jaskinią sufozyjną( i mówi się, że jedyną) w Polsce jest jaskinia w Mechowie na Pomorzu, tam słabszy materiał został wypłukany i pozostało teraz to co widzimy jako jaskinię. Te procesy (sufozja, gelifrakcja, jakieś wietrzenie czy erozje) mają zdecydowanie mniejsze znaczenie przy tworzeniu jaskiń w Beskidach, obiekty o tej genezie są niewielkich rozmiarów (najcześciej- w porównaniu np do jaskiń osuwiskowych), ale same procesy mogą później modelować części jaskini. A wpływ na wygląd skały będzie mieć w zależności od skałdu mineralnego skały- czy da się z nij coś wypłukać :)
Jeżeli przytyk miał mieć wydźwięk pejoratywny to jest raczej przestrzelony, jak można zobaczyć na zupełnie jawnej stronie jawnej Dzikiej Grupy eksploruje ona nie tylko w największych jaskiniach Beskidów ale w całych Karpatach-od wschodu po zachód nie pomijając południa...

Odpowiedz z cytatem
szczerze zycze powodzenia w jaskiniach beskidzkich

Zakładki