Hm, właściwie to ja się (nie)doczekałem ale już przyzwyczaiłem się do tego stanu- to w Twoim stylu urywanie rozmowy gdy argumenty przytłaczają. Nie szkodzi.
Lacek konsultował ze mną czy może podesłać Ci linka do abstraktu, pomyślałem sobie że jesteś tak na bakier z czasopismami o jakiejkolwiek tematyce jaskiniowej, że może przeczytasz jak 'przyjdzie góra do Mahometa'
W odpowiedzi Derty'emu:
troglokseny to zespół organizmów zamieszkujących torgal czyli 'lądowe' (niewodne) części jaskiń, ale przebywają tam tylko okresowo (np przez zimę). Dla kontrastu- troglobionty sa toorganizmy wyłącznie jaskiniowe, nie spotykane poza tym środowiskiem o cechach (najczęściej typu regresywnego) przystosowujących je do życia w jaskiniach.
Sęk w tym, że wielokrotnie na zamkniętej liście dyskusyjnej sforowałem (i nie tylko ja) Klopsika nt błędów, a czasem wręcz głupot które pisze na temat jaskiń, geologii czy geomorfologii (często nawet nie używając tych okresleń poprawnie), trafiłem tu po linku znajomego, z którym przebywam w góach i po porstu aż prosiło się poprawić niektóre nieścisłości. Nie na PW ale na forum właśnie, bo wprowadzały one w błąd wielu użytkowników, stałych lub nie (chociażby brak wytłumaczenia co to takiego to schronisko podskalne). Rozumiem, że jest to forum ściśle tematyczne, osoby piszące tutaj tworzą pewną zwartą, wspierającą się grupę ale muszę wyrazić pewne zastrzeżenie, że jako Mod zwróciłeś uwagę 2t32V (pokręcony skrót swoją drogą) na wypisywanie farmazonów ale nie klopsikowi, użytownikowi z dłuższym stażem, za używanie słów powszechnie uważanych za wulgarne plus używanie ich w stosunku do innych użytkowników (co jest niezgodne z regulaminem). (Oczywiście spodzewam się riposty, że popełniłem wykroczenie za 5pktów karnych, niestety to potwierdzi moje powyższe mniemanie).
Swoją drogą co do tego co napisał wspomniany 2t32V: są osoby robiące inwentaryzacje za darmochę, tylko klopsik uważa, że wszytskim co robią plany jaskiń od razu czekają przed wyjściem z nich i płacą. Nie lubię nie popierać przykładem takich trudnych do uwierzenia sytuacji więc podem taki, który znam z autopsji: w tym roku uzyskaliśmy pozwolenie na eksplorację i inwentaryzację w PienińskimPN, wyjazdów było kilka, jaskiń mniejszych i większych też kilka, pieniędzy z Parku zero, dołożyłem do każdego wyjazdu z własnej kieszeni. I nie płaczę z tego powodu, zrobilismy fajną rzecz, w terenie pracowało się miło (bo nie padało :) ).
I osobiście uważam, że często to nie studenci młodszch lat są najgorsi, czasem gorsze są osoby siedzące w tym dłużej, bo wiedzą gdzie kantować.
I jeszcze trochę dość personalne polemiki: chyba 2t32V trafił w sedno rozgoryczenia klopsikowego, bo pisze teraz, że nigdy nie chciał "robić w jaskiniach" ale pamiętam jak swego czasu rozpisywał się (na pewnej liście dyskusyjnej) jakie ma plany odnośnie inwetaryzacji, zaproszeń sponsorów na akcje jaskiniowe itd czyli plany pełnej wręcz komercjalizacji jaskiniarstwa - dokładnie tego co teraz tak zawzięcie piętnuje (a wetdy wręcz promował). Podejrzewam, że wynika to z rozgoryczenia, że nie wyszło, bo czegoś (tego właściwego czegoś) brakło. Być może nie tylko ja uważam, że stanowi zagrożenie dla nietoperzy (co powiedziałem kiedyś nieopacznie Lackowi a on rozprzestrzenił na tym Forum, btw dzięki Browar za zaoczne mianowanie "palantem".. ).
niemniej jednak pozdrawiam serdecznie Forumowiczów.
WojtekJG
ps. przytyk w stronę mojej abstynencji, klopsiku, nie był zbyt miły, chociażby z tego powodu, że nie znasz jej powodów. Poza tym zostałem w tym samym zdaniu przyrównany do donosiciela do organizacji uznawanej za zbrodniczą, co już samo w sobie, jako pomówienie, woła o odpowiednie działania z mojej strony... pozostawiam to odpowiedzialnym Adminowi i Moderatorem.
ps2. co do drugiego pomówienia- naprawdę chciałbym wiedzieć co takiego zrobiłem na Ćwilinie (jak insynuujesz w jednym z poprzednich postów), w jaskini, koło której nawet nie byłeś...

i wiesz co ignoruje Cie drogi byly kolego klubowy, dlaczego? jest to bezcelowa rozmowa . Nie miales ochoty pewnych spraw wyjasnic osobiscie gdyz miales wazniejsze rzeczy do robienia , teraz pisz pisz , w pisaniu jestem slaby .Bede z zainteresowaniem sledzil twoja kariere naukowa oraz zawodowa rzycze wielu sukcesow na tej drodze. Mam nadzieje ze zamiescisz co pewien czas cos ciekawego na forum bieszczadzkim, bede czytal z ciekawoscia teksty naukowe,
Odpowiedz z cytatem