Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
WJG - my tu są ludziska spokojne,
Muszę się nie zgodzić. Zauważ, że pierwszy post na forum napisałem po tym jak Klopsik opisał mnie jako idącego po trupach przyrody, niekompetentnego pseudoznawcę ( i tu nie ma pomyłki bo wymienia mnie z nazwiska), potem zostałem wyzwany w ciągu jednego bezkropkowego wywodu od (c)h.. i k.. , że już nie wspomnę o pomówieniach o współpracy z UB. Poza tym czytuję ShoutBox, np wczorajszy, i widzę jakimi epitetami jestem darzony przez resztę użytkowników, poza tym jeszcze przed pierwszym postem zostałem nazwany 'palantem'. Zatem nie dziw się proszę, że w postach odnoszę się do tych stuacji, bo w góralu krew się gotuje gdy czyta takie rzeczy.
Jak pisałem rozumiem z czego to wynika-w opini Forumowiczów zaatakowałem jednego z grupy i nie jest ważne czy moje argumenty są poprawne czy nie czy w ogóle ich nie ma - ważne żeby zgnoić. A piszę głównie żeby wyjaśnić pewne sprawy związane z jaskiniami (a że rozmowa zahaczyła o sprawy bardziej personalne to wybaczcie ale, patrząc wstecz na topic nie ja zacząłem osobiste wycieczki...), bo poziom wiedzy osoby, która uważana była za eksperta jest żałosny.
Derty, sądzę, że z uwagi na wykonywaną pracę i funkcję(tak z ciekawości- który park?) wiesz jak ważna jest w ochronie środowiska przyrodniczego odpowiednia edukacja. Poprawna, pełna, odpowiadająca na większość zagadnień związanych z danym tematem. Niestety na tym forum, w tematach związanych z jaskiniami, mamy do czynienia z jej fatalnym poziomem. Czynione jest to właściwie przez jedną osobę, rozpisuje się ona np o tym, że klasyfikacja jaskiń pseudokrasowych jest podana w podręcznikach do geografii albo, że krasownie to proces odpowiedzialny tylko za powstawanie jaskiń. I to wprowadza w błąd, potem użytkownicy (jak widzę z opsów w dużej części przewodnicy, osoby, które podczas prowadzania grupy zagłębiając się w tematykę rejonu przekazują także te treści) pytają czy można rzeczywiście rozpoznać po dotyku piaskowiec cergowski od otryckiego (sic). I tak jak pisałem:takie treści są przekazywane dalej, mówi się, że nietoperze to ptaki albo że mają zęby jak rekiny i jedzą w Polsce owoce i piją krew (spotkałem się i z takimi podczas opieki nad znalezionymi nietoperzami)- to jest rażące.
Nie czytałem całego forum, duża część tematów zwycajnie mnie nie interesuje, spojrzałem na te przyrodnicze. I rzeczywiście w wielu wypadkach prawdziwe są słowa Michała (w tym temacie)
Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
Jak już wspomniałem, nie lubicie odpowiadać konkretnie (a wiem, że sporo z Was może to zrobić z powodu swego doświadczenia) na posty. Mam wrażenie, że nawet dokładnie nie czytacie ich. Poza olewania kogoś i ignorowania problemu zgłaszanego przez niego przesłania Wam całą resztę. Dlaczego? Pewnie większość ludzi traktujecie podobnie w życiu. Obym się mylił...
są dość odpowiednie do podsumowania. Także w tym temacie brak było uargumentowanych, rzetelnych odpowiedzi na pytania. Co próbowałem zmienić m.in. odpowiadając na niektóre (choćby troglokseny).

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
Jeśli uważasz, że możesz nieco czasu stracić na przelanie swej wiedzy jaskiniowej w nasze łepetynki, to extra. W końcu co jakiś czas mamy tu posty ludzi interesujących się jaskiniami i mogliby szybko znaleźć wiele odpowiedzi na swoje pytania. Tylko nie sądź, że masz wydrukować encyklopedię:P
Wybacz, jeżeli czasem zapędziłem się w specjalistyczne terminy ale najczęściej robiłem to na wyraźną 'prośbę' Polemisty
Cytat Zamieszczone przez klopsik
lubisz to prawda ,pomadrzyc sie wszystko fajnie i super wiec zrob to rzetelnie napisz posta ponizej na temat genezy jaskin w bieszczadach a nie mieszaj
Jeżeli zrodzą się jakieś pytania dotyczace jaskiń chętnie służę pomocą: wiedzą lub odpowiednią literaturą, zajmuję się głównie biospeleologią ale orientuję się co nieco także w innych zagadnieniach związanych z jamami.
Basiu Z.- "Jaskinie.." to dość przedawnione dzieło, wiele się zmieniło od 1998r w którym ten inwetrarz został wydany. Uzupełnienia można znaleźć w m.in Jaskiniach Beskidzkich, Jaskiniach, Jamniku, Zacisku, kilku materiałach Sympozjum Speleologicznego, większość z nich znajdziesz w dobrych bibliotekach. Ogólny rozdział o geologii i powstawaniu jaskiń Karpat fliszowych znajduje się w tomie pierwszym "Inwentarza..", warto też poczytać poprzednie inwentarze JKf autorstwa Klasska z fajną klasyfikacją typów genetycznych jaskiń fliszowych.
Lucyno- jak wspomniałem rozpoznawanie piaskowców w ten sposób możesz wstawić między bajki. Jeżeli masz pytanie-pytaj. Dotychczas odpowiadałem na wszystkie związane z jaskiniami i mam nadzieję, że te odpowiedzi zadowalały pytających.
pozdrawiam
WojtekJG