Pokaż wyniki od 1 do 10 z 95

Wątek: Jaskinie

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Jaskinie

Abym mogła zadawać konkretne pytania musiałbym posiadać jakąkolwiek wiedze w tym temacie. Z tym mam problem. Mieszkam w Bieszczadach i nie mam dostępu do dobrych bibliotek. Mam nadzieję iż Koledzy chociaż raz zorganizują szkolenia tego typu.
    1. Interesuje mnie geneza i morfologia jaskiń. Mamy budowę fliszową więc występują u nas jaskinie fliszowe, szczelinowe. Czy ostnieje wśród nich podział?
    2. Czy w tego typu jaskiniach są nacieki? Słyszałam iż w niektórych można spotkąć mleczko wapienne?
    3. Jaki panuje mikroklimat w tego typu jaskiniach? Byłam tylko w turystycznie dostepnych jaskiniach, w tym lodowych.
    4. Rozumiem, że prowadzicie inwentaryzacje? Jakie gatunki nietoperzy występują w Bieszczadach? Wiem, że dość często zimują w nich salamandry. Co oprócz tego można spotkać? Czy można wziąść udział w Waszych inwentaryzacjach?
    5. Czy istnieje jakakolwiek godna polecenia strona internetowa dotycząca jaskiń fliszowych?
    6. Naprawdę nie można po dotyku odróżnić piaskowca ciężkowickiego od otryckiego?
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 23-01-2009 o 17:33

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)