Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Rumunia, Góry Rodniańskie ...niech żyje wolność

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Rumunia, Góry Rodniańskie ...niech żyje wolność

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Basia ! w przyszłym roku? a mnie Pietrosul "nie daje spokoju" i chyba będę tam na przełomie sierpnia i września tego roku, za trzy tygodnie
    Fajne zdjęcie autorstwa Twojego syna ..przejście przez jeden z ..."mostków".
    Wtedy to ja będę na Krymie
    Ale jest jeszcze jesień

Tylko niestety nie mam w tym roku już dużo urlopu.

B.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Wtedy to ja będę na Krymie

B.
    gdzie bedziesz? :) (my myslelismy o arabatce, karadag i karabi jajle..) moze wpadniemy gdzies na siebie :)

planujemy od 30.08 do 17.09.. acz zaczynamy od okolic chersona wiec na krym zwleczemy sie pewnie gdzie po 7-10 dniach
    Ostatnio edytowane przez buba ; 04-08-2010 o 12:19
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Pod koniec wędrówki drugiego dnia, mimo nie najlepszej widoczności, w pewnym momencie, na wschodzie w słońcu „pokazały się pieczarki”

oooo!! czyli mysmy z pieczar tez musieli widziec miejsce w ktorym wy byliscie? :)

moze wy byliscie gdzies tam?
    http://picasaweb.google.com/uchate.p...45029182238162

albo tam?
    http://picasaweb.google.com/uchate.p...47849089530946
    http://picasaweb.google.com/uchate.p...47865813365506
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Pamiętajcie !!! w Rumuni w górach wszystko co zostawicie na noc przed namiotem, rano może już tego nie być, bo dla pasterzy …co leży przed namiotem to jest wystawione dla nich. Tak słyszałem ,ale nie sprawdzałem :)
    nooo, my na ukrainie kiedys sprawdzilismy ze woda pozostawiona w przedsionku namiotu tez moze byc przez niektorych uznana za "wspolna"...

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    fujjj
    ale on potem już nie jadł z tych naczynek???
    no bo gdzie wysterylizować to teraz w polowych warunkach???
    krysia , ale to byly jego skarpety... brzydzic sie wlasnych skarpet?

ps. a osioł śmierdział.... że aż
    joorg!!! rewelacja!!!!!!!! ja tez tak chce!!! cuuudne zdjecie, cudna przygoda!! (no moze oprocz tego spadania
    Ostatnio edytowane przez buba ; 04-08-2010 o 12:15

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    nooo, ..... ja tez tak chce!!!..., cudna przygoda!! (no moze oprocz tego spadania
    buba ...,a z tym "spadanie" nie do końca było tak najgorzej , po prostu "wysiadałem" z osła w czasie jazdy i to odwrotnie niż z konia , nogą do przodu, z trudem bo z trudem, ale utrzymałem równowagę do...... końca.

ps. i znowu dostanę reprymendę od Krysi za znęcanie się nad zwierzętami, ale osiołek mimo to był zadowolony ze wspólnej zabawy i to chyba nie pierwszy raz.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

ale osiołek mimo to był zadowolony ze wspólnej zabawy i to chyba nie pierwszy raz.
    taaa na pewno
    i Ci to powiedział?
    Nie pal tego więcej proszę;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    ...Nie pal tego więcej proszę;-)
    Krysiaaaaaaaa... ja i bez tego i tamtego potrafię się cieszyć górami, ale mogłaś odnieść takie wrażenie
    Najważniejsze rzeczy do zrobienia po kilku dniach pobytu w górach to: piwo w pierwszym napotkanym przy schodzeniu sklepie , no …i letni na przemian z zimnym prysznic , dopiero potem można myśleć co dalej.:)
    Po zrealizowaniu jw. i przespanej nocy w kwaterze na miękkim materacu , następnego dnia wyruszyliśmy „na lekko” na Toroiage ,a to już Maramuresz.
    Czas przejścia i powrót ok. 9 - 10 godz.. Na przełęczy ,jako że blisko już granicy zewnętrznej UE , zostaliśmy skontrolowani (paszporty) przez Frontiera Policai . Schodziliśmy z góry przez byłą kopalnie (chyba siarki) obecnie rekultywowaną ze środków unijnych. Kilka zdjęć w zał.
    Zdjęcie pierwsze, Nunex „kontemplujący” przed wyjściem , drugie… mój prysznic nad pękniętą rura wodociągowa (chyba?) a reszta to widoki i była kopalnia u podnóża pasma Toroiagi.

"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Krysiaaaaaaaa... ja i bez tego i tamtego potrafię się cieszyć górami, ale mogłaś odnieść takie wrażenie
    ]
    Na trzeźwo gadałeś z osiołkiem?
    wow!
    I pewnie odezwał się głosem Stuhra;-)))
    A chmureczki piękne, to jest to co najbardziej w górach lubię, pod każdą postacią;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Kopalnia
    „Jednym z najbardziej przygnębiających miejsc w Karpatach są kopalnie w środkowej i północnej Rumunii, w pasmach Harghita, Kelimeńskich i Marmaroskich…..
    Północna część Rumunii jest zasobna w rudy metali, w tym złota. W Górach Marmaroskich, w masywie Toroiagi, wydrążono głęboki szyb, którego eksploatacja spowodowała obniżenie zwierciadła wód gruntowych i zanik źródeł w okolicy szczytu. Eksploatacja górnicza nie pozostaje bez wpływu na krajobraz. Jeden z najstraszniejszych widoków, jakie spotkałem w Rumunii, przedstawiało Baia Borşa, miasto wysunięte daleko na północ, położone w pobliżu granicy z Ukrainą. Składało się niemal wyłącznie z wielkich, szarych blokowisk, otoczonych hałdami kopalnianymi. Po ulicach, wzbijając tumany czarnego pyłu, jeździły gigantyczne ciężarówki. Hałas maszyn i szarość zabudowań mogą spowodować u przechodzącego tamtędy przypadkowego turysty ciężką depresję. Patrząc na ten industrialny przedsionek piekła trudno uwierzyć, że dokoła miasta rozciągają się jedne z najdzikszych gór w tej części Europy. Tamtego dnia powiedziałem sobie po raz pierwszy: „mam dość tego kraju”.”

To było pisane w czasie kiedy kopalnie jeszcze pracowały. Sytuacja teraz się zmienia ,kopalnie pozamykano kilka lat temu, następuje rekultywacja byłych wyrobisk …,ale czy do końca da się to przywrócić przyrodzie ?? może za 500 lat ?
    Widok z góry na rekultywowaną u podnóża Toroiagi kopalnie, następne zdjęcia to wszystko co niżej tego było.

Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Jeden z najstraszniejszych widoków, jakie spotkałem w Rumunii, przedstawiało Baia Borşa, miasto wysunięte daleko na północ, położone w pobliżu granicy z Ukrainą. Składało się niemal wyłącznie z wielkich, szarych blokowisk, otoczonych hałdami kopalnianymi. Po ulicach, wzbijając tumany czarnego pyłu, jeździły gigantyczne ciężarówki. Hałas maszyn i szarość zabudowań mogą spowodować u przechodzącego tamtędy przypadkowego turysty ciężką depresję. Patrząc na ten industrialny przedsionek piekła trudno uwierzyć, że dokoła miasta rozciągają się jedne z najdzikszych gór w tej części Europy. ]
    hmmmm ... brzmi niezle jeszcze jak opuszczone te kopalnie... tylko gdzie to jest? w borszy bylam...wiec chyba blisko... ale nigdzie nie widzialam "szarych blokowsk, tumanow czarnego pylu i gigantycznych ciezarowek!" gdzie????

ta sciana na ostatniej fotce fajna!! byly jeszcze jakies zabudowania?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)