Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Rumunia, Góry Rodniańskie ...niech żyje wolność

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Rumunia, Góry Rodniańskie ...niech żyje wolność

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    hmmmm ... brzmi niezle jeszcze jak opuszczone te kopalnie... tylko gdzie to jest? w borszy bylam...wiec chyba blisko... ale nigdzie nie widzialam "szarych blokowsk, tumanow czarnego pylu i gigantycznych ciezarowek!" gdzie????
    To jest około 5-6 km na północ od Borszy.
    Z Borszy kursuje "miejski" autobus, średnio co godzinę.

Tez byłam 3 lata temu (jak ten czas leci) na Torojadze. Mimo dużej deniwelacji (ok. 1400 m) wycieczka nie była specjalnie męcząca.
    Kopalni z bliska nie zwiedzałam, z daleka zrobiły na mnie bardzo przygnębiające wrażenie.

A sama osada Baile-Borsza - gęsto zamieszkałe, brudne i pomazane graffiti blokowiska. Nic ciekawego.

B.

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

.... tylko gdzie to jest?...wiec chyba blisko... ale nigdzie nie widzialam "szarych blokowsk,…
    Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    To jest około 5-6 km na północ od Borszy....A sama osada Baile-Borsza - gęsto zamieszkałe, brudne i pomazane graffiti blokowiska. Nic ciekawego...B.
    Tak jak Basia pisze,5-6 km na północny wschód od Borsy ...z tym ,że po trzech latach wg. mojej obserwacji na "blokowiskach" panuje cisza i wielki bałagan, tylko kury chodzą między blokami i grzebią "ducha" komunizmu.

.. opuszczone te kopalnie... tylko gdzie to jest?... ale nigdzie nie widzialam "…. tumanow czarnego pylu i gigantycznych ciezarowek!".... byly jeszcze jakies zabudowania?
    Tumanów czarnego pyłu już chyba tam nie zobaczysz , ale na brązowo zabarwione kamienie w potoku zobaczysz jeszcze długo buuu. Ruin tam dostatek, blokowiska w Baila Borsa wyglądają strasznie , jeden wielki bajzel i sprawia wrażenie , że tam już nikt nie mieszka, tak mi się wydawało.

Jeszcze kilka ruin

Tak na dodatek, napotkani Zakonnicy …bardzo sympatyczni

PS. Jeszcze cd. jeden dzień ,… kolejka Mocanita i już przestanę zanudzać Was
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Tak jak Basia pisze,5-6 km na północny wschód od Borsy ...z tym ,że po trzech latach wg. mojej obserwacji na "blokowiskach" panuje cisza i wielki bałagan, tylko kury chodzą między blokami i grzebią "ducha" komunizmu.

Tumanów czarnego pyłu już chyba tam nie zobaczysz , ale na brązowo zabarwione kamienie w potoku zobaczysz jeszcze długo buuu. Ruin tam dostatek, blokowiska w Baila Borsa wyglądają strasznie , jeden wielki bajzel i sprawia wrażenie , że tam już nikt nie mieszka, tak mi się wydawało.
    Wtedy kiedy ja tam byłam czyli w 2007 to kopalnie chyba jeszcze działały a w Baile -Borsza widzieliśmy całkiem nowo wybudowaną cerkiew.
    Autobusów jeździło dużo i były pełne pasażerów.
    Ludzi na ulicach też dość sporo i czynne sklepy.
    Jednak nie zatrzymywaliśmy się tam specjalnie, a na autobus tośmy po zejściu z góry dobiegli.

Tymczasem tamten rejon poniósł ogromne straty podczas powodzi w roku 2008, wtedy kiedy została zniszczona również Mocanita (a ja po stronie ukraińskiej uciekałam przed powodzią).
    Na youtube widziałam jak droga pomiędzy Borsza a Baile-Borszą była wtedy całkowicie zerwana, potem przyjechał chyba premier to oglądać.

Być może osada się nie podniosła ze zniszczeń po powodzi ?

B.

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

PS. Jeszcze cd. jeden dzień ,… kolejka Mocanita i już przestanę zanudzać Was
    No na to właśnie czekam... czekam... i się nie mogę doczekać :)
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Joorg, w tym czasie może i my tam będziemy się szwendać z Czartem:) Ale nic jeszcze nie postanowione, bo marzy nam się też ciepłe morze:D
    Pzdr
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Kace

To ja też wrzucę zdjęcia związane z kopalniami w masywie Torojagi

zdjęcie z Băile Borşa (w tle Torojaga)

widok na masyw Torojagi z Pietrosa Rodniańskiego (u jej podnóża Băile Borşa)

Na północnych stokach też widać zniszczenia spowodowane eksploatacją górniczą

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Mocanita ….ostatni dzień pobytu w Rumuni… jedziemy kolejką wąskotorową , towarzystwo międzynarodowe, atmosfera… wraz z przejechanymi kilometrami robi się bardzo „swojska”
    Trasa przejazdu, z Viseu de Sus do Paltin 21,6 km

Praktyczne dane:
    Kolejka kursuje ...,1 maj do 30 czerwca i 16 wrzesień do 17 października , wyjazd z Viseu 8 ’30 powrót 14-ta
    W sezonie .. 1 lipiec do 12 września , wyjazd 8’30 powrót 15-ta
    Czas przejazdu to 2 godziny do Paltin , przerwa i następnie powrót do Viseu de Sus tez 2 godziny .
    Cena biletu, dorośli 39 Lei , a w sezonie 43, młodzież od 6 do 16 odpowiednio 23 i 27 Przelicznik jak w złotych 1:1 …warto
    cd. w zdjęciach i filmiku nastąpi
    ps. Derty , może by się gdzieś tam spotkać ?
    Przemek dzięki za uzupełnienie zdjęciami, a zwłaszcza ten widok z Pietrosula na B Borsa.
    Doczu już kończę
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Hmm, jak ja tam jechałam w roku 2008 to jechała aż do końca i z powrotem w tej samej cenie.
    Wtedy nie skorzystaliśmy, wysiedliśmy w Bardau aby iść na Pietros Budyjowski (wycieczka się odbyła z bardzo ciekawymi przygodami).

Rozumiem że po powodzi znacznie skrócili trasę, ale czemu kosztuje tyle samo co dawniej całość.

B.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

panuje cisza i wielki bałagan, tylko kury chodzą między blokami i grzebią "ducha" komunizmu.

dla samych kur miedzy blokami bym sie tam wybrala :) a joorg pisze ze tam duzo ruin.. kurcze zesz... 6km mi zabraklo...chocby z buta :(
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Trasa przejazdu Macanita…. filmik i kilka zdjęć, na przedostatnim zdjęciu Niemieccy turyści …kolejko-stopwicze , a na ostatnim „padmieniajem parowoz”
    filmik
    http://picasaweb.google.com/jcymerma...90840203419010

i kilka zdjęć

Na tym koniec , już Was nie nudzę więcej.
    PS. cd. nastąpi jak wrócę ok.2 września z Pietrosula
    Pozdrawiam Janusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)