Fajny temat. A Don Enrico pisze i maluje obrazkami tak, że chce się do takiego miasteczka galicyjskiego pojechać natychmiast..![]()
Fajny temat. A Don Enrico pisze i maluje obrazkami tak, że chce się do takiego miasteczka galicyjskiego pojechać natychmiast..![]()
W życiu bym nie zgadła !
Domyśliłam się tylko że to Ukraina (po rejestracji samochodów i niebiesko-żółtej wstążeczce).
Niestety nie byłam tam.
Aby kontynuować temat zamieszczam fotografię również pięknego galicyjskiego miasteczka.
Niestety nie mam tylu zdjęć, pokażę więc na razie jedno. Oczywiście można zgadywać.
B.
Kołaczyce
Do tego miasteczka słowo „miasteczko” pasuje chyba najbardziej ze wszystkich miasteczek. Po tym wstępie można by już z powodzeniem odgadywać, o jakie miasteczko mi chodzi. Proszę jednak tego nie robić, gdyż wtedy stracę bodziec do kontynuowania tego szkicu
Miasteczka galicyjskie były przeważnie polsko – rusko – żydowskie. „Ruskie” – to nie to samo, co rosyjskie.
W miasteczku mogło nie być ratusza, zawsze był jakiś kościół, cerkiew i synagoga. Często kilka. Niektóre przetrwały do dziś, inne nie przetrwały wcale, jeszcze inne „przetrwały inaczej”.
IMG_0187.jpg IMG_0156.jpg IMG_0140.jpg
W każdym miasteczku warto odwiedzić cmentarze. Tutaj są tylko dwa. Jeden, to żydowski, położony za miastem. Na drugim zgodnie spoczywają zmarli, którzy za życia chodzili do cerkwi, obok tych, którzy chodzili do kościoła. Przy wejściu pochowano żołnierzy, poległych podczas II wojny światowej wyznania niewiadomego. Znaczna część przedwojennych nagrobków pochodzi z Brusna.
IMG_0178.jpg _DSC4580.jpg _DSC4579.JPG
Biorąc przykład z ojca założyciela tego wątku, pójdę jego śladem i też z pokażę "przyszłość narodu" na głównej ulicy miasteczka, tyle, że w stopniu bardziej zaawansowanym.
Za domkami stojącymi przy ulicy są podwórka.
Na tym kończę skrócony raport z wizyty w miasteczku.
_DSC4573.JPG IMG_0167.jpg IMG_0151.jpg
Ostatnio edytowane przez joorg ; 14-08-2010 o 21:07
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Don Enrico umieścił w tytule wątku słowa "szukam i zgaduję", w związku z czym postuluję zgadnięcie i poproszę o następne miasteczko galicyjskie.
Nie wiem co to za miasteczko, ale jak się dowiem to wpiszę je do rejestru miejsc które chcę odwiedzić. (takie moje prywatne unesco)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki